“Нощен дневник” от Николай Иванов ОМ
Особено място сред авторите, на които държим в предаването „Картини от една изложба“, заема НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ. Той е музикант, композитор, художник,  чието творческо кредо е синтез между традиция и модерност. НИКОЛАЙ твори в отворено поле от стилистики, простиращи се между интензивната работа с музика и с фрески, мозайки и кавалетна живопис. Внимателният прочит на неговите изяви разкрива стремежа му да намери оптимален баланс между балканските си корени като творец и неизбежната глобализация, обхванала развитието на изкуството в ситуация на днешното технократско и консумативно общество.

Албумът „НОЩЕН ДНЕВНИК“ е вдъхновен от емоциите в живота на НИКОЛАЙ ИВАНОВ – пътувания, концерти, летища, гари, сешъни, записи, хотели, екстаз, радост, любов, приятелства и срещи само за една нощ, идеи и изживявания, диалози и разговори, хора, места… Използвани са записвани от автора атмосфери от многобройни места по света, както и гласовете на свързани с всичко това хора, музиканти, актьори. Всъщност това е неподозираната за слушателя скрита страна на творческото екстатично преживяване, която в повечето случай е по-пълноценна, богата  и наситена от самото представление или концерт.

НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ споделя:

„Това е безкрайното пътуване на вдъхновението от живота, което изкристализира в музика. Това е добре познатото на всеки артист, наситено с мощен адреналин, препускане, в което  всички случки  и преживявания  са оцветени с магичната аура на неочакваното. Разказите в този нощен дневник преминават  от далечните норвежки северни фиорди, топлите нощи на крайбрежието  в Торемолинос (Испания) или Адриатика, пустинните пейзажи на Йордания, Египет, Долна Сахара до старинните площади и катедрали  на коперниковия Торун, Хайделберг, Будапеща, Париж, Виена, Осло, Загреб, Нюрнберг, Улм и  много други, както и от  летищата и кафенетата на Париж, Берлин, Делхи, Истанбул, Осло, Брюксел, стотиците хотелски стаи, спирки по пътищата, фериботи, кораби, влакове, самолети и бръмченето на малката ми Хонда, неизменен главен герой в пътуванията, както и основният събеседник за разговори - GPS-а „Камен”.

Малко по малко успях да оформя постоянен „комплект” от инструменти и компактна техника за звукозапис,  най-вече за да мога да записвам идеите си навсякъде и във всеки един момент. Така всяка инспирация бе улавяна и онзи велик Миг, в който небесните сфери се разтварят за момент и слиза Божествената  музикална искра,  се запечатваше максимално достоверно веднага.

Някъде към 2010 година се оформи първата идея да направя серия от дневници, в които да се опитам да „разкажа” за този процес. В тези албуми влизат  и много теми, използвани после за филми, но първоначално родени  в условията на пътя.

Един ден Краси Желязков (който ме покани за участник в последното издание на „Балкански коне”), след една репетиция извади набор от малки устни хармоники Suzuki   в различни тоналности и ми ги подари с думите:  „...на тебе повече ще ти потрябват…” Хрумна ми идеята тези хармоники да станат главен „разказвач“ за повествованието и така окончателно изкристализира музикалната линия в ”НОЩЕН ДНЕВНИК” – завършва НИКОЛАЙ ИВАНОВ.

Този албум ще чуем в събота, 25 февруари,  в предаването “Картини от една изложба” по програма “Хоризонт” на БНР, след новините от 21.00 ч.

В предаването на 25.02.2017 г.: Николай Иванов ОМ  и албумът “Нощен дневник“НИКОЛАЙ ИВАНОВ - ОМ
НОЩЕН ДНЕВНИК
Дата на премиера: 17 декември 2015

ПИЕСИ:

1. Нощ, летището в Париж (4:14)
2. Пианото. Звуци в нощта (2:59)
3. Согндал. Фиорда (3:37)
4. Крайбрежието. Торемолинос (4:08)
5. Улиците на Берлин и после... (6:02)
6. Тиха нощ (3:16)
7. Любов в пустинята (3:38)
8. 100 нощи в Будапеща (3:54)
9. Нощи, звуци, спомени (5:50)
10. Миг (1:35)
11. Пътуване и пътуване отново (5:37)
12. Стария площад. Торун (4:29)
13. Шепота на нощните нимфи (1:42)
14. Бандиагара блус. Мали (3:56)
15. Приказка за луната (3:40)
16. Страст. Развиделяване (4:57)
 

©2015 NIKO OM 011


УЧАСТНИЦИ:
     
Николай  Иванов – пиано, синтезатори, китари, вокал, хармоники, бамбо флейти, джембе, дарбука, програминг, перкусия, семпли, атмосфери

Гласове: Карл Сеглем, Габриела Хаджикостова, Джейкъб Дуньо, Бенджамин Подиуго, Мирослав Шалев, Орлин Митов, Елизабет Цонева, Вероника Йончева, Даниела Шалева, Миа Роуз, Николай Иванов, Абдула Дуло и други.

Запис на атмосфери от Париж, Будапеща, Бамако, Севаре, Бандиагара (Мали), Берлин, София, Малага, Торун, летища, кафета, гари, други места.

Период на създаване/композиране за всяка пиеса:

1. Нощ, летището в Париж - 2012г.
2. Пианото. Звуци в нощта - 2013г.
3. Согндал. Фиорда - 2014г.
4. Крайбрежието - 2014 г.
5. Улиците на Берлин и после... - 2015 г.
6. Тиха нощ - 2012 г.
7. Любов в пустинята - 2011 г.
8. 100 нощи в Будапеща - 2012 г.
9. Нощи, звуци, спомени - 2012г.
10. Миг - 2013г.
11. Пътуване и пътуване отново - 2015г.
12. Стария площад. Торун - 2012г.
13. Шепота на нощните нимфи - 2012г.
14. Бандиагара блус. Мал - 2011г.
15. Приказка за луната  - 2004г.
16. Страст. Развиделяване - 2012г.


Период на звукозапис: между 2012 и 2015

Технически екип на звукозаписа, смесването и мастерирането: Николай Иванов

Място (студио) на звукозаписа, смесването и мастерирането: ,,Нивани Студио'', Берлин

  
ВРЪЗКИ:

http://nikolai-om.com/
https://www.youtube.com/user/OMkara51?feature=watch
www.youtube.com/channel/UCLxhXgNYwqpqrxRtVxROB9w


Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade