Grieg-Ellington: Swinging Suites by Edward E. and Edward G.
Приказките на норвежкия писател Peter Christen Asbjørnsen от 1845 г. поставят началото на поредица културни връзки, вдъхновили произведения с непреходна стойност. Така например драматургът HENRIK JOHAN IBSEN след като получава писателска стипендия, заминава за Италия и там създава пиесата „ПЕР ГЮНТ“ на основата на приказките от Asbjørnsen.

По-късно младият тогава композитор EDVARD HAGERUP GRIEG е поканен от IBSEN през 1874 г. да подготви музикален съпровод към драмата. След премиерата на 24 февруари 1876 г. в столицата Кристияния (днес Осло), както пиесата на IBSEN, така и сюитите на GRIEG към този спектакъл от 1888 и 1891 г. добиват световна слава, и дори в ХХІ век не слизат от сцените и концертните подиуми.  

Сюжетът на „ПЕР ГЮНТ“ в стихотворна форма ни пренася в първата половина на ХІХ век в Норвегия, в долината Гудбрандсдален и околните гори, после се озоваваме в Мароко, следват пустинята Сахара, Египет и отново Норвегия. Води ни главният персонаж Пер Гюнт, чийто пориви за търсене на щастието го карат да предприеме тези пътешествия в борба с тролове и измамници, разкривайки своята безсърдечност и алчност, за да стигне накрая до истински ценното: любовта на лъчезарната Солвейг, която го чака 40 години…       

Адаптацията на „ПЕР ГЮНТ“ в постановката на режисьора  PAUL GREEN се оказва в центъра на вниманието на провеждания Шекспиров фестивал в Стратфорд на Ейвън през 1957 година, когато там гостува EDWARD „DUKE“ ELLINGTON със своя оркестър, включително завърналия се пианист, композитор и аранжор BILLY STRAYHORN. DUKE и BILLY замислят да направят свой прочит на музиката от EDVARD GRIEG в контекста именно на интерпретацията на PAUL GREEN като фабула, персонажи и актьори.

Особеното е, за разлика от сюитата им “Nutcracker” („Лешникотрошачката“) по музиката от балета на П.И.Чайковски,  че и двамата джазмени този път се придържат стриктно към музикалната партитура на EDVARD GRIEG, а не пристъпват към нейното пресътворяване. DUKE заявява в интервю след време:

„Когато се готвехме за сюитите „ПЕР ГЮНТ, не съм си мислел, че би могло да стане по-добре, отколкото бе направено от GRIEG. Можете само да го направите по достоен начин. Имам предвид, че можете да го направите така, че да пасва на историята, на характерите на героите, които са представени в пиесата, и на хората, които играят ролите им – така  трябва да бъде направено, че да  им съответства. Тогава идва ред на оркестрацията, която да отрази всичко това“.

В допълнение към пет части от сюитите „ПЕР ГЮНТ“, DUKE ELLINGTON и BILLY STRAYHORN решават да включат свое произведение – “SUITE THURSDAY”, игра на думи с романа “SWEET THURSDAY” („БЛАГОДАТНИЯТ ЧЕТВЪРТЪК“) на писателя JOHN STEINBECK.

Така се оформя албумът „SWINGING SUITES BY EDWARD E. AND EDWARD G.“ или „СЮИТИТЕ В СУИНГ ОТ ЕДУАРД Е. И ЕДВАРД Г.“, който ще чуем в предаването „Картини от една изложба” по програма „Хоризонт” на БНР, в събота, 29 април, след новините в 21 часа.

В предаването на 29.04.2017 г.: Edvard Grieg, Duke Ellington и албумът  „Сюитите в суинг от Едуард Е. и Едвард Г.“

Swinging Suites by Edward E. and Edward G.
DUKE ELLINGTON
AND HIS ORCHESTRA PLAY INTERPRETATIONS OF
GRIEG: PEER GYNT SUITES NOS 1 & 2
ELLINGTON/STRAYHORN: SUITE THURSDAY
Date of Release: December 2, 1960

SONGS/TRACKS:

Selections from "Peer Gynt" suites No. 1 and 2 written by Edward Grieg adapted by Duke Ellington:

1. "Morning Mood" - 4:27
2. "In the Hall of the Mountain King" - 2:36
3. "Solvejg's Song" – 4:02
4. "Ase's Death" - 3:50
5. "Anitra's Dance" – 3:02

"Suite Thursday" written by Duke Ellington and Billy Strayhorn:

6. "Misfit Blues" - 4:12
7. "Schwiphti" - 3:07
8. "Zweet Zurzday" - 3:59
9. "Lay-By" - 4:53

Digitally remastered 1990

©1990 CBS Records,Inc.

CREDITS:

Duke Ellington & His Orchestra:

Duke Ellington – piano
Willie Cook, Fats Ford, Eddie Mullins, Ray Nance – trumpet
Gerald Wilson (track 2) – trumpet
Lawrence Brown, Booty Wood – trombone
Britt Woodman (tracks 1-5) – trombone
Matthew Gee (tracks 6-9) - trombone
Juan Tizol (tracks 6-9) - valve trombone
Jimmy Hamilton - clarinet, tenor saxophone
Johnny Hodges (tracks 1-5) - alto saxophone
Paul Horn (tracks 6-9) - alto saxophone
Russell Procope - alto saxophone, clarinet
Paul Gonsalves - tenor saxophone
Harry Carney - baritone saxophone
Aaron Bell - bass
Sam Woodyard - drums

Producer: Irving Townsend

Recorded at Radio Recorders, Los Angeles on June 28 (tracks 1 & 5), June 29 (tracks 3 & 4), June 30 (track 2), and October 10 (tracks 6-9), 1960

Digital Producer: Michael Brooks
Digital remix and Restoration by Larry Keyes at CBS Records New York Studio

Illustration [Cover] – Amato
Liner Notes – Irving Townsend


BIOLINKS:

http://www.depanorama.net/
http://www.dukeellington.com/home.html
https://www.facebook.com/dukeellingtonmusic/?hc_ref=SEARCH&fref=nf
Чуйте част от предаването тук:


<< Назад


Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade