„Притча за Савската царица“ от Симо Лазаров
От всички книги в Стария  Завет нито една не е толкова трудна за тълкуване като „Песен на песните, от Соломона“ – прекрасен, но загадъчен текст. Сред множеството хипотези проф. МОНИ АЛМАЛЕХ предлага свой прочит в студията „Савската царица“ (2015 г.) и в романа „Савската царица, Лилит и гарванът“ от същата година. Той се придържа към твърдението, че именно любовта на Соломон и Савската царица е възпята в „Песен на песните“. Библейската книга по този начин представя диалога между Соломон и Суламид, която е владетел на Етиопия, т.е. Савската царица.

Посещението на Савската царица в Ерусалим е описано в книга 3 Царе 10:1-13, но дори сухият стил посочва, че „като видя Савската царица всичката мъдрост на Соломон, и….не остана дух в нея“ . Любовта им е споделена и е между равни. Тя го дарява с множество подаръци, а „цар Соломон даде на Савската царица всичко що тя желаеше, каквото поиска, освен онова, което цар Соломон ? даде доброволно.“ (книга 3 Царе: 10)

Този сюжет вдъхновява музиканта проф. СИМО ЛАЗАРОВ ето така:

„Исках да създам произведение с епичен характер. Не бях се обръщал към библейските книги, а смятах, че вече е време. Вдъхновението ми беше провокирано  първо от идеите, споделени с МОНИ АЛМАЛЕХ и реализирани в първата наша обща продукция „Светлина”, издадена на DVD. Впоследствие се оформи  и идеята за „Савската царица”, а оттам и за трилогията с трета част „Архангелите”. Опитах се да пресъздам с музика природата, атмосферата  на онова време и, разбира се, любовта.“

Петнадесетте пиеси в албума са интерпретацията на СИМО ЛАЗАРОВ за срещата на двамата владетели и за тяхната любов, крачеща свободно през хилядолетията. Контекстът на любовта включва красотата на Ерусалим – с порти и градини, с двореца, живота и интригите в него, с жените на Соломон, дипломацията и пиршествата, а и с качествата му като съдия, пророк, цар, любим на Бога, но и наказан от него.

Премиерата на „ПРИТЧА ЗА САВСКАТА ЦАРИЦА“ ще се състои в предаването „Картини от една изложба” по програма „Хоризонт” на БНР, в събота, 6 май, след новините в 21 часа.

В предаването на 6.05.2017 г.: Симо Лазаров и албумът  „Притча за Савската царица“


СИМО ЛАЗАРОВ
ПРИТЧА ЗА САВСКАТА ЦАРИЦА
Дата на издаване: 3 февруари 2017


СЪДЪрЖАНИЕ:

1. Песен на песните -2:58
2. Пролог - Големите порти на Ерусалим - 4:53 
3. Картини от природата - 4:04
4. Екзотичен танц - 3:12
5. Дворецът на Соломон - 2:44 
6. Градините - 5:59
7. Животът в двореца - 4:12
8. Монарх, съдия и пророк - 7:39
9. Загадъчният живот на    Соломон - 4:03
10. Етиопия - 2:38
11. Савската царица  - 3:53
12. Корабите на Хирам - 6:24
13. Алмугови дървета и злато от Офир - 7:16
14. Среднощно ориенталско настроение - 6:33                                  
15. Епилог – Наказанието на Соломон - 5:31

©2016 Симо Лазаров


УЧАСТНИЦИ:

Композиция, аранжимент, продуцент и изпълнител Симо Лазаров:

        NORD  STAGE 2 EX 88
        YAMAHA Моtif ES8
        YAMAHA  CS1X
        YAMAHA  DX7
        YAMAHA  MU80
        Roland U220
        ROLAND SPD-30-BK-OCTAPAD
            FAME MIDI Controler KX88HC
        Boss RC300 Loop Station    
        Logic ProX
        Stainberg Wavlab 5
            APOGEE ENSAMBLE THUNDERBOLT

С участието на Юли Анков - китара, перкусия-програмиране
                                 tracks 3, 4, 6, 8, 9, 10, 12, 14
                  
         Ableton live 9.7
         MIDI Foot Controler FCB1010  

Либретото и текстът са върху мотиви от книгата на Мони Алмалех „Савската царица, Лилит и гарванът“ (2015).
Картини: Мони Алмалех и Андрей Янев (трак 12)
Дизайн: Илия Кожухаров

Период на звукозапис
Записите са осъществени между август 2016 и януари 2017

Технически екип на звукозаписа, смесването и мастерирането:                 Симо Лазаров, Юли Анков

Място (студио) на звукозаписа, смесването и мастерирането
СЛ студио P12
СЛ студио Б27
Център за компютърна музика и саунд дизайн на НБУ
Synthi 169 –Teл Авив

Дата на издаване - 3 февруари 2017
Премиера - 6 май 2017 в предаването „Картини от една изложба” на програма Хоризонт на БНР       
Предпремиера на две части – 21 март 2017 - Център за компютърна музика и                                      саунд дизайн на НБУ
Дискът е произведен с подкрепата на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ

© 2016 Симо Лазаров, Мони Алмалех
©2016 Илия Кожухаров
?2016 Нов български университет

ISBN 9789545359248

      
ПРИТЧА ЗА САВСКАТА ЦАРИЦА
Музика: Симо Лазаров

Текстове: Мони Алмалех,
по книгата Савската царица, Лилит и Гарванът
1. Песен на песните    
Песен на песните е еротична библейска поезия, посветена на любовта между Соломон и Савската царица. Някои смятат, че това е една от най-мистичните библейски книги, която всъщност разказва за любовта между Бог и еврейския народ.

Колко са красиви нозете ти с чехлите, дъщерьо княжеска! Твоите закръглени бедра са подобни на огърлица, изделие на художнически ръце; Пъпът ти е като обла чаша, от която не липсва подправено вино; Коремът ти е като житен копен ограден с кремове; Двете ти гърди са като две сърнета близнета; Шията ти е като стълб от слонова кост; Очите ти са като водоемите в Есевон към портата Бат-рабим; Това твое тяло прилича на палма. И гърдите ти на гроздове. Рекох: Ще се възкача на палмата, ще хвана клончетата ?; и ето, гърдите ти ще бъдат като клончетата на лоза, и благовонието на дъха ти като ябълки … (Песен на песните 7:1-9)
Нека ме целуне с целувките на устата си, защото любовта ти е по-желателна от виното. Твоите масла са благо-уханни; името ти е ароматно като излеяно масло; затова те обичат девиците. Привлечи ме; ние ще тичаме след тебе … С право те обичат! Черна съм, но хубава, ерусалимски дъщери, Като кидарските шатри, като Соломоновите завеси. (1:1-5)
 
2. Пролог - Големите порти на Ерусалим  
  ……………………………………
3. Картини от природата
……………………………………
4. Екзотичен танц
………………………………………
5. Дворецът на Соломон
А Соломон строеше своята къща тринадесет години, докато свърши цялата си къща. Защото построи къщата Ливански лес…И тя биде покрита с кедър отгоре на четиридесет и петте стаи които се подпираха на стълбовете, по петнадесет в един етаж. И имаше решетки в трите етажа, така че светене беше поставено срещу светене в трите етажа. И всичките врати и  вратни стълбове, и решетките, бяха четириъгълни; и светене беше поставено срещу светене в трите етажа … Направи още престолния трем, гдето щеше да съди … и основата бе от скъпи камъни (3Царства 7:1-12)
6. Градините
Где е отишъл твоят възлюбен, О ти прекрасна между жените? Где е свърнал твоят възлюбен, - Та да го търсим и ние с тебе? Моят възлюбен слезе в градината си, в лехите с ароматите, За да пасе в градините и да бере крем. Аз съм на възлюбения си, и възлюбеният ми е мой; Той пасе стадото си между кремовете. (Песен на песните 6:1-3). О ти, която седиш в градините, Другарите внимават на гласа ти; Дай ми и аз да го чуя. Бързай, възлюбени мой, И бъди като сърне или еленче Върху планините на ароматите.
(Песен на песните 8:13-14)
7. Животът в двореца
Дейността на Соломон като монарх, съдия и пророк протича в двореца, който има колонна зала, тронна зала, където „щеше да съди“, жилищна постройка за него и къща за фараоновата дъщеря, която е взел за жена. Това са данни от младостта на Соломон, преди да му гостува Савската царица. В по-късните му години  тук се помещават седемстотин жени княгини и триста наложници. Разтревожени посетители на съда и дипломати се смесват с клюките и интригите на харема.
(3 Царе 7:1-12)
8. Монарх, съдия и пророк
Тогава рече цар Давид: Повикайте ми свещеника Садока, пророка Натана и Ванаия Иодаевия син. И те дойдоха пред царя. И царят им рече: Вземете със себе си слугите на вашия господар, качете сина ми Соломона на моята мъска, и заведете го долу в Гион. И свещеник Садок и пророк Натан нека го помажат там за цар над Израиля; и засвирете с тръба и кажете: Да живее цар Соломон! (3Царе 1:32-34)
А в Гаваон Господ се яви на Соломона на сън през нощта; и рече Бог: „Искай какво да ти дам“. … Дай, прочее, на слугата Си разумно сърце, за да съди людете Ти, за да различава между добро и зло; защото кой може да съди тоя Твой голям народ;
(3Царе 3:5-13)
Като пророк Соломон е автор на две библейски книги – Песен на песните и Притчи Соломонови.
9. Загадъчният живот на Соломон
Приживе цар Давид помазва Соломон за цар (3Царе 1; 2)
Соломон построява храм от дърво и камък. (3Царе 5; 6; 7).
Соломон е най-мъдрият съдия (3Царе 3:7-13). И Бог даде на Соломона твърде много мъдрост и разум, и душевен простор, като крайморския пясък. (3 Царе 4:29-34)
Соломон е пророк и автор на две библейски книги – Песен на песните и Притчи Соломонови.
Соломон знае езика на животните.
И Сулайман наследи [пророчеството от] Дауд, и рече: “О, хора, бяхме научени на говора на  птиците и ни се даде от всяко нещо. Това е явната благодат.” (27. Сура Мравките (Ан-Намл: 20-23)
Соломон се жени за дъщерята на фараона, има седемстотин жени княгини и триста наложници.
(3 Царе 11:1-10)
10. Етиопия
Савската царица е царица на Етиопия, която до днес пази памет за любовта на Соломон и Суламид, Савската царица.
11. Савската царица
И Савската царица, като чу, че Соломон се прочува като служител на Господното име, дойде да го опита с мъчни за нея въпроси. Дойде в Ерусалим с една твърде голяма свита, с камили натоварени с аромати, и с твърде много злато и скъпоценни камъни; и като дойде при Соломона, говори с него за всичко що имаше на сърцето си. И Соломон отговори на всичките ? въпроси; нямаше нищо скрито за царя, което не можа да ? обясни. А като видя Савската царица всичката мъдрост на Соломона, и къщата която бе построил, ястията на трапезата му, седенето на слугите му, и прислужването на служителите му, и облеклото им, и виночерпците му, и нагорнището, с което отиваше в Господния дом, не остана дух в нея. … И цар Соломон даде на Савската царица всичко що тя желаеше, каквото поиска, освен онова, което цар Соломон ? даде доброволно. И тъй тя се върна със слугите си та си отиде в своята си земя.
(3 Царе 10: 10-13)
12. Корабите на Хирам
И тя даде на царя сто и двадесет таланта злато, и твърде много аромати и скъпоценни камъни; не дойде вече такова изобилие от аромати, като ония, които Савската царица даде на Соломона. Още и Хирамовите кораби, които донасяха злато от Офир, донасяха от Офир и голямо изобилие алмугови дървета и скъпоценни камъни.
(3 Царе 10:10-13)
13. Алмугови дървета и злато от Офир
Хирамовите кораби, които донасяха злато от Офир, донасяха от Офир и голямо изобилие алмугови дървета и скъпоценни камъни. (3 Царе 10:11)
14. Среднощно ориенталско настроение
Библейският разказ за Соломон и Савската царица е за необичайна за патриархалното общество любов и уважение между двамата. (3 Царе 10)
15. Наказанието на Соломон
Затова, Господ каза на Соломона:
Понеже това е сторено от тебе, и ти
не опази завета Ми и повеленията,
които ти заповядах, непременно ще
откъсна царството от тебе, и ще го
дам на слугите ти. Но заради баща ти
Давида, в твоите дни няма да направя
това; от ръката на сина ти ще го откъсна. Обаче, няма да откъсна цялото царство; едно племе ще дам на сина ти, заради слугата Ми Давида и заради Ерусалим,  който избрах.
(3 Царе 11:11-13).
Наказанието на Соломон, че вдига олтари на езически божества в
двора на храма, не пада върху него,
а върху загиването на царството му,
т.е. наказанието на Соломон е върху
целия народ, върху всички дванадесет племена. (3 Царе 11: 9-43


ПРЕПРАТКИ:

https://www.facebook.com/simo.lazarov.1?fref=ts

Чуйте част от предаването тук:


<< Назад


Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade