„The Glass Menagerie“ by Henry Mancini
„…Имам какво да ви покажа, умея да правя номера. Но аз съм обратното на фокусника: той създава илюзия, която прилича на истина, аз ви показвам истини, приятно маскирани като илюзия“. 
 
С тези думи, изречени от героя Том, започва драмата „СТЪКЛЕНАТА МЕНАЖЕРИЯ“ (''THE GLASS MENAGERIE'',  1944 г.) от TENNESSEE WILLIAMS, която му носи първия театрален успех: още през следващата година получава наградата на нюйоркската театрална критика и така започна неговият път към сцените по цял свят. 
 
Пиесата съдържа силно автобиографични елементи и е предшествана от разказа „Портрет на момиче в стъкло“ от 1943 г. Премиерата на  „СТЪКЛЕНАТА МЕНАЖЕРИЯ“ е в Чикаго през зимата на 1944-1945 г., след което е показана с впечатляващ успех на Бродуей в Ню Йорк.  
Сюжетната линия ни представя затворен, но силно драматичен свят: неспокойният, търсещ своя път Том; крехката Лора, неговата по-голяма сестра, която живее чрез своята стъклена менажерия; и властната, тъгуваща по изгубеното минало Аманда, тяхната майка. Появява се и колегата на Том, Джим О’Конър, съученик на Лора. Петият персонаж присъства само със своя портрет: съпругът на Аманда отдавна е изоставил семейството и нейният спомен за дните й като великолепна южняшка красавица, обкръжена от ухажори, изглежда по-романтичен, отколкото истински. 
 
Том всъщност е амбициозен писател, работи в склад, за да издържа семейството си, а баналността и скуката в ежедневието го карат нощем да гледа филми в местните кина. Аманда е обсебена от намирането на подходящ "джентълмен" за Лора, която прекарва по-голямата част от времето си със своята колекция от стъклени фигурки на животни. За да успокои майка си, Том довежда Джим О'Конър вкъщи за вечеря, но възникват усложнения, защото Лора осъзнава, че той именно е мъжът, в когото е била влюбена в гимназията. Джим срива надеждите й за съвместно бъдеще, когато обявява, че е сгоден за друга. Измъчвана, Аманда се нахвърля върху сина си. Том напуска и повече не се завръща в семейството си.
 
В средата на 80-те години режисьорът/актьорът PAUL NEWMAN се решава да направи четвъртата поред филмова и телевизионна адаптация на „СТЪКЛЕНАТА МЕНАЖЕРИЯ“, като включва актьорите JOANNE WOODWARD, JOHN MALKOVICH, KAREN ALLEN и JAMES NAUGHTON, и кани HENRY MANCINI да подготви оригинална музика за съпровод.
 
HENRY MANCINI споделя в интервю:
 
„С PAUL NEWMAN работихме заедно и преди, това е третият ни съвместен проект след „Sometimes a Great Notion“ (1971 г.) и „Harry and Son Came Along“ (1983 г.). С него не беше лесно да се спогодиш, защото беше много взискателен, включително и към актьорите. Но аз му се радвах. Колкото повече ме питаше и изискваше от мен, толкова повече бях сигурен какво иска – винаги приветствам хората, които могат да изразят какво им е нужно. 
Мога да ви заявя, че филмът на PAUL NEWMAN е най-близко по дух до драмата на TENNESSEE WILLIAMS, той направи наистина съвременна история за взаимоотношенията на една майка с децата й. Аз от своя страна предпочетох да се осланям на соловите изяви на отделните изпълнители: това придава интимност на музиката и затова тук тя съдържа всякакви видове сола.“   
 
Албума „СТЪКЛЕНАТА МЕНАЖЕРИЯ“ (''THE GLASS MENAGERIE'') ще представим в предаването „Картини от една изложба” по програма „Хоризонт” на БНР, в събота, 13 май, след новините в 21 часа.
 
В предаването на 13.05.2017 г.: Henry Mancini и албумът „Стъклената менажерия“
 
 
ORIGINAL MUSIC BY HENRY MANCINI
 
TENNESSEE WILLIAM’S
THE GLASS MENAGERIE
original motion picture soundtrack album
Date of Release: October 23, 1987
 
 
SONGS/TRACKS:
 
1. 
Main Title (Tom's Theme) (02:17) 
2. 
Gentlemen Callers (The Glass Menagerie Theme) (01:31) 
Composed by Paul Bowles
3. 
Blue Roses (Laura’s Theme) (02:07) 
4. 
Laura's Private World (02:14) 
5. 
Jonquils (The Glass Menagerie Theme) (03:01) 
Composed by Paul Bowles
6. 
My Sister Laura (03:33) 
7. 
The Magic Scarf (01:29) 
8. 
Make A Wish (02:43) 
9. 
Tom's Theme (End Credits) (02:23) 
10. 
The Blues In Three (03:10) 
11. 
Easy Ride (02:55) 
12. 
Where Is Dear Old Dad? (02:59) 
13. 
The Rumba You Saved For Me (02:38) 
14. 
Slow And Sassy (06:05) 
15. 
Tango Paradiso (03:37) 
16. 
Paradise Dance Hall Blues (03:23) 
 
© 1987 MCA Records, Inc.
 
 
CREDITS:
 
Album Produced by Henry Mancini
 
All Titles Composed and Conducted by Henry Mancini
except “Gentlemen Callers” and “Jonquils” Composed by Paul Bowles
 
Dance Band Personnel (Tracks 10-16):
Soprano Saxophone: Walt Livinsky
Clarinet and Tenor Saxophone: Phil Bodner
Trumpet: Mel Davis
Trombone: Dave Bergeron
Drums: Grady Tate
Piano: Derek Smith
Guitar: Bucky Pizzarelli
Bass: Brian Torff
 
Digital recording at Clinton Recording Studios, New York, NY
Engineer: Ed Rak
Album remixed at Evergreen Recording Studios, Burbank, CA
Engineer: John Richards
Mastered by Greg Fulginiti at Artisan Sound, Los Angeles, CA
Orchestra Contractor: Joe Malin
 
Artwork – Matthew Joseph Peak
 
 
BIOLINKS:
http://www.henrymancini.com/
https://www.facebook.com/Henrymanciniofficial
Чуйте част от предаването тук:


<< Назад


Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade