“Исихия“

Духът на трагизъм от последните години на Второто българско царство е пресъздаден чрез смесване на църковнославянски напеви и български народни ритми от българската етно-амбиент група ИСИХИЯ. Ето какво споделят музикантите за своя дебютен албум:

„С името “ИСИХИЯ” се търси идейната връзка, препращаща към исихасткото религиозно движение, съпътстващо последните десетилетия от съществуването на Източната римска империя и Второто българско царство. Исихастите от онова време са убедени, че всичко тленно е обречено на гибел, но онова, което трябва да бъде спасено и да оцелее, са душата и православната вяра.

В навечерието на османското завоевание на Балканския полуостров, исихазмът от XIV век се връща към чистата вяра на първите християни, като реакция и щит за запазване на балканската православна идентичност. А ИСИХИЯ в наши дни се връща към средновековния исихазъм като носител на първохристиянската идея, необходима ни днес със своята истинна вяра, чиста нравственост и дълбока всеотдайност на духа. За средновековния християнски човек думата “исихия” се е свързвала със същината на исихазма и буквалният й смисъл е бил “безмълвие”, “съзерцание”, “покой” – духовната практика за постигане на мистичното единение с Бога.

“ИСИХИЯ” е музикална реплика на въпросите “Кои сме ние?”, “Откъде идваме?”, “Какви културни и исторически традиции носим?”. “ИСИХИЯ” е звуковата плетеница от чистите фолклорни мотиви на българската песен и мелодика, исихасткото звучене на християнското песнопение, мистиката на балканския дух и романтиката на националната драма в българската история. “ИСИХИЯ” е музикалният разказ за времето на най-чистата вяра в историята на българския духовен живот. “ИСИХИЯ” е патриотичният поглед към историческото минало на българите“ – завършват своето послание членовете на ИСИХИЯ.

Албума “ИСИХИЯ“ на едноименната група ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 2 септември, след новините от 21.00 ч.

 

В предаването на 2.09.2017 г.: албумът „Исихия“


ИСИХИЯ
Дата на издаване: 1.07.2001 година


ПЕСНИ/ПИЕСИ:

1. Преображение – 10:09
2. Господи возвах – 9:16
3. Царя Фружина – 8:21
4. Черномен – 8:11
5. 1393 – 9:30
6. Ветре – 9:03
7. Саруяр – 4:57

© 2001 AveNew Productions


ИЗПЪЛНИТЕЛИ:

Веселин Митев (гайда, кавал, вокал)
Владо Чифлиджанов (гайда, вокал)
Евгени Николов (вокал)
Калин Йорданов (вокал)

Марин Генчев (китара, бас)
Панайот Ангелов (перкусии, тъпан)
Петър Делчев (тамбура, китара, вокал)
Татяна Йосифова (клавир, вокали)

Васил Михайлов – разказвач в “Черномен”

Албумът е записан в студио “Марс Мюзик” в периода април-май 2001 година
Музикален продуцент: Димитър Паскалев – Давид

Всички песни са написани, аранжирани и изпълнени от Исихия


BIOLINKS:
http://isihia.net/index.html
https://www.facebook.com/isihia.band/
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B8%D1%8F

 

 Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade