“Ambient” by Nikolai Ivanov OM

НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ e сред предпочитаните автори в „Картини от една изложба“. Ние го знаем като музикант, композитор, художник, чието творческо кредо е синтез между традиция и модерност. Той твори в отворено поле от стилистики, простиращи се между интензивна работа с музика – концерти, музикален съпровод за филми и балет, – и фрески, мозайки и кавалетна живопис. НИКОЛАЙ ИВАНОВ се опитва да намери оптимален баланс между балканските си корени като творец и неизбежната глобализация, обхванала развитието на изкуството в днешното технократско и консумативно общество.

Ето как НИКОЛАЙ ни въвежда в най-новия си албум, като специално за нашите слушатели споделя:

„Макар и близък до албумите ми от последните години, като реализация и като изграждане „АМБИЕНТ” е нещо по-различно и то най-вече като концептуална идея. „Лятна песен”, „Медитация”, „Йога Нидра”, „Нежно” имат с него паралел, но мисля, че тук най-после успях да реализирам чистотата на музикалната тъкан и близост до стила на жанра „Ambient“, и то воден от мистичната концепция за вибрационното излъчване на всичко около нас.
Цялото това проявление е всъщност „запис” на едни или други вибрации, които по-сетивните усещат,”четат” и „чуват”. Във всичко наоколо – планини, гори, езера и реки, градове и усамотени места, се чува гласът на проявената вибрация. Така тази музика е резултат от гласовете или шепота на различни места. Всичко наоколо звучи и ни „пее“ със свой собствен глас. Понякога чуваме гласа на отминали времена и хора, които са били на тези места. Понякога имам молба от мои познати, които също „чуват” музиката, да се опитам и аз също да я „чуя”, и я пресътворя. Може би най-велика е музиката на тихите и уединени места – те звучат с най-нежен и фин обертон. На тези места от нас излизат най-красивите и добри идеи и чувства. Всичко, което живее в дълбините на нашата душа, излиза на повърхността и се превръща в извисена музика и поезия. Тогава идва ненарушимата хармония...“

Продължението е за предисторията на албума:

През 80-те години за първи път чух композициите на Brian Eno и цялата плеяда музиканти, започнала този нов жанр „Ambient“. Тази музикална посока бе особено вдъхновяваща за мен, като мога да отделя „титана” Harold Budd с почти всичките му творби, които и до сега ме вдъхновяват с дълбокото си въздействие и енергия. По-късно, успоредно с това, се развиваха и моите търсения и срещи с различните духовни традиции. Пътешествията по континенти и сакрални места, както и срещите с най-различни учители, отвориха в мен нов поглед към заобикалящия ни свят и невъобразимата му дълбочина. Особено важна беше срещата ми с Hazrat Inayat Khan и неговото изключително откровение за космическия език и музиката. Вибрациите и мистицизма на звука, вдъхновението, интуицията, въображението и мисълта, станаха моите нови водачи в търсенето. Стъпка по стъпка днес се разтварям към „приемането” и пресъздаването на музикална тъкан, чието кредо е вътрешен мир и възвисяване“ – завършва НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ.

Премиерата на албума „AMBIENT“ ще се състои в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 23 декември, след новините от 21.00 ч.

 

В предаването на 23.12.2017 г: Николай Иванов ОМ и албумът „Амбиент“


НИКОЛАЙ ИВАНОВ - ОМ
АМБИЕНТ
Дата на премиера: 23 декември 2017

ПИЕСИ:

1. Lake like mirror - 3.16
2. Dream wore - 2.53
3. Ambient 1- 3.13
4. Silent piano – 3.04
5. Vortex - 2.54
6. Sea Song 1 - 2.54
7. Zora e 1 - 4.08
8. Sea Song 2 - 2.39
9. Suspence pad - 4.34
10. Dream - 2.57
11. Voice from Cosmos - 2.31
12. Reverse - 2.54
13. OM Mani Padme Hum - 5.49
14. Dark night - 2.50
15 Dream far away - 2.23
16. Tender harp - 2.20
17. Ostinato - 3.57
18. Zora 2 - 4.14
19. Lake like mirror 2 - 3.36

©2017 NIKO OM 00

УЧАСТНИЦИ:

Автор на музиката и аранжиментите – Николай Иванов

Николай Иванов – пиано, синтезатори, акустична и електрическа китари, джембе, бата, перкусии, гонгове, тибетски купи, звънци/камбани, вокал, бамбо флейта, атмосфери
Сорина Богомилова - вокал

Период на създаване и звукозапис:

Между 2015 и май 2017
Технически екип на звукозаписа, смесването и мастерирането:

Николай Иванов

Място (студио) на звукозаписа, смесването и мастерирането:

,,Нивани Студио , Берлин


ВРЪЗКИ:
http://nikolai-om.com/

 Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade