“Samsara” by Michael Stearns, Lisa Gerrard & Marcello De Francisci

„Вие ще получите от този филм всичко, което харесахте в „BARAKA“, но повече и с по-добро качество. Кино в чист вид.“, списание „American Cinematographer“


Режисьорът RON FRICKE е добре познат на кинаджиите у нас. Той започва да експериментира с невербална медия като филм без говор заедно с Godfrey Reggio за лентата „Koyaanisquatsi: Life Out of Balance“ (1982) – ние в „Картини от една изложба“ вече представихме цялата поредица „Quatsi“. Още тогава FRICKE прикова погледите към себе си с иновативния си подход като оператор. После го виждаме в сътрудничество с MARK MAGIDSON да реализира 45-минутния IMAX филм „Chronos“ и през 1992 г. да представи „Baraka“ след като пропътува целия свят със 70-милиметрова камера за да заснеме невероятни образи и да ги сглоби в своеобразен киноразказ без говор, но с ясно послание за хуманност в нашето битие. И двата филма печелят признанието на зрителите и критиката, отличени са с награди от множество фестивали.

Двайсет години след „Baraka“ и докато FRICKE е ангажиран като оператор за „Star Wars: Episode III Revenge of the Sith“ („Междузвездни войни, епизод ІІІ: Отмъщението на ситите“) на George Lucas  и „Megalopolis“ на Francis Ford Coppola, той и MAGIDSON се срещат през 2006 г. и започнат да планират своя интерпретация за термина „самсара“ в контекста на раждане, смърт и прераждане. В по-широк смисъл на санскрит той означава и \"винаги въртящото се колело на живота\".

Идеята им е да представят изгледи от нашия свят с неразгадаеми понякога върхови постижения на духовността и човешкия опит, както и потресаващи кадри от индустриализацията на Земята.

Пет години двамата работят като посещават 25 страни за да съберат в 99 минути образи с изключително качество от 100 свещени места, зони за бедствия, индустриални обекти и природни забележителности, съчетани с музикален съпровод от съвременна и традиционна музика от цял свят, композирана от MICHAEL STEARNS и LISA GERRARD (от Dead Can Dance), към които се присъединява MARCELLO DE FRANCISCI.

FRICKE заявява: \"Стремяхме се просто да фиксираме обектите и сцените на терен, докато не формираме отделен епизод, правехме всичко това без музика или звукови ефекти. Този път, за разлика от „Baraka“ , се оставихме изображенията да ни водят и след това започнахме да съединяваме епизодите. Редактирането го направихме без да слушаме музиката, това също бе ново за нас, а авторите на музиката работиха върху отделни отрязъци, които ние после съединихме. Ние се опитваме да създадем непрекъснат поток от последователности, който да „дръпне“ зрителя, и да не го изпусне от потока до края. Този процес ни отне 6-7 месеца студийна работа. Трябва да подчертая, че половината работа за този тип филми се базира на музиката. Това е приблизително 50/50. Музиката украсява преживяването с чувство – тя създава диалог с изображението, но е по-скоро в усещането за форма“.

MARK MAGIDSON допълва: \"Отделните пиеси от филма можете да слушате просто като музика, която интерпретира определени чувства и се отнасят към конкретни визуални образи\".

Няколко думи за основните музиканти в този проект. MICHAEL STEARNS е високо ценен в Холивуд композитор, музикант и тон инженер, който умело съчетава разнообразните си способности за създаване на музика за филми. Той композира за James Cameron във филмите „The Abyss“ („Бездната“), „Titanic“ и „Avatar“, за множество продукции на Disney, HBO, ABC, PBS, BBC, Discovery Channel и т.н.

LISA GERRARD се утвърди като водещ австралийски музикант и едобре позната у нас. В продължение на повече от две десетилетия нейната кариера бележи забележителна популярност заедно с групата Dead Can Dance, както и с редица отличени музикални съпроводи, включително наградата \"Златен глобус\" за \"Гладиатор\" заедно с Hans Zimmer и серия от успешни солови и съвместни проекти.

MARCELLO DE FRANCISCI е композитор, който от края на 90-те години се доказва с награди за различни филми, телевизионни предавания и видео игри. С LISA GERRARD си сътрудничат за шест последователни филма и албум, озаглавен \"Departum\" (Отпътуване“).

Албума “САМСАРА“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 20 януари, след новините от 21.00 ч.

В предаването на 20.01.2018 г: Michael Stearns, Lisa Gerrard & Marcello De Francisci и албумът „Самсара“

 

MICHAEL STEARNS, LISA GERRARD & MARCELLO DE FRANCISCI

SAMSARA
Original Motion Picture Soundtrack
Released: August 21, 2012

 

SONGS/TRACKS:

1. Bali Girls - 1:39
Michael Stearns, Bonnie Jo Hunt & Ron Sunsinger

2. Ladakh – 4:12
Michael Stearns

3. Modern Life - 6:16
Lisa Gerrard & Marcello De Francisci

4. Jerusalem - 3:57
Lisa Gerrard & Marcello De Francisci

5. Villages and Freeways - 5:37
Michael Stearns

6. Swimming and Skiing - 1:11
Lisa Gerrard & Marcello De Francisci

7. Dubai - 3:38
Lisa Gerrard & Marcello De Francisci

8. Food Chain – 5:15
Lisa Gerrard & Marcello De Francisci

9. Dump / Igen – 3:29
Michael Stearns, Lisa Gerrard & Marcello De Francisci

10. Manila – 1:41
Lisa Gerrard & Marcello De Francisci

11. Sagazan – 2:26
Michael Stearns

12. Pagan – 2:27
Michael Stearns

13. Geisha – 4:32
Lisa Gerrard & Marcello De Francisci

14. War Machine – 1:48
Lisa Gerrard & Marcello De Francisci

15. Organics - 3:08
Michael Stearns

16. Sayat Nova - 6:47
Dijan Gasparyan

17. Cebu – 3:11
Michael Stearns

18. Kothbiro – 5:52
Ayub Ogada & Mbarak Achieng 

19. Thousand Hands - 2:17
Michael Stearns, Bonnie Jo Hunt & Ron Sunsinger

20. Organics Excerpt - 2:52
Michael Stearns

21. End - 1:47
Michael Stearns

©2012 Varèse Sarabande


CREDITS:

Performer, Composed by – Bonnie Jo Hunt (tracks: 1, 19), Lisa Gerrard (tracks: 3, 4, 6 to 10, 13, 14), Marcello De Francisci (tracks: 3, 4, 6 to 10, 13, 14), Michael Stearns (tracks: 1, 2, 5, 9, 11, 12, 15 to 21), Ron Sunsinger (tracks: 1, 19)
Vocals – Vidia Wesenlund (tracks: 12, 15, 16, 18)

Executive Producers for Varese Vintage Records Cary E. Mansfield and Byron Davis
Music Mixed by Michael Stearns and Marcello De Francisci
Musical Direction by Michael Stearns and Mark Magidson
“Dump” Music Engineering by James Orr
Art Direction for Varese Sarabande: Bill Pitzonka
Mastering by Michael Stearns at The Guest House, Santa Fe, New Mexico


Notes:
Original Motion Picture Soundtrack

The credit for track 9 (Music Engineering) is for the first part, "Dump" only.
?©2012 Magidson Films, Inc.

LYRICS:

Thousand Hands

As long as you are kind and there is love in your heart
A thousand hands will naturally come to your aid
As long as you are kind and there is love in your heart
You will reach out with a thousand hands to help others


BIOLINKS:

http://www.barakasamsara.com/
http://www.marcellodefrancisci.com/
http://www.lisagerrard.com/
http://michaelstearns.com/

 Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade