“Music from Our Soul” by Charnett Moffett

\"Едно от първите турнета, които направих, беше през 1975 г., стигнахме до Далечния изток. Израснах като слушах западна и източна музика. Тогава свирихме с виртуозите в Jajouka, Мароко, а след това отидохме в Ирландия и там правихме изпълнения с гайдарите и всички тези звуци започнаха да се преплитат един с друг. Разбрах, че нотите са еднакви, където и да отидете. Джазът осъществява истински синтез навсякъде, защото може да смесва европейските хармонии с блуса и африканските ритми. Суингът е махалото, което прави баланса като цяло. А общият знаменател е любовта\" - Charnett Moffett


2017 бележи 30 години, откакто контрабасистът CHARNETT MOFFETT се появи на сцената след дебюта си с албума „Net Man“. Едва 20-годишен той привлича вниманието към виртуозния си, но съществен принос в записите с Wynton Marsalis и STANLEY JORDAN. MOFFETT незабавно заема мястото си на един от водещите гласове на своето поколение, съчетавайки по уникален начин виртуозността с иновацията, експлозивното чувство за свобода и за суинг с мощния звук, който го прави лесно разпознаваем.

Албумът “MUSIC FROM OUR SOUL” („МУЗИКА ОТ НАШАТА ДУША“) е записан със звезден състав музиканти, които ни представят неговите в разнообразен контекст и в различни комбинации. Те включват класически пиеси от Ellington и Miles Davis до негови оригинални композиции както с free-jazz и духовността на Coltrane, така и с елементи на funk, суинг и rock. Легендарният саксофонист PHAROAH SANDERS, китаристът STANLEY JORDAN, пианистът CYRUS CHESTNUT и барабанистите JEFF “TAIN” WATTS, MIKE CLARK и VICTOR LEWIS  разказват общата им история с MOFFETT, но по-важното е, че те споделят и безграничната му страст при спонтанното създаване на всеки звук в този албум. С нея той доказва как е научил уроците от големите в джаза, с които е свирил: McCoy Tyner, Art Blakey, Sonny Sharrock, Winton Marsalis и Ornette Coleman.

Тази история може да бъде чута в удивително добре съчетания с разнообразните си компоненти албум „МУЗИКА ОТ НАШАТА ДУША“. „Човешката душа, в края на краищата, непрекъснато се обогатява и се развива през целия ни живот със всяка среща и натрупан житейски опит“ - твърди CHARNETT. – Важно е винаги да изразявате това, което чувствате, съвсем искрено и честно, и да предадете това в своята музика, независимо от стила или звука, който се опитвате да създадете. Аз имам естественото чувство за промяна, както много други музиканти. Отне ни много време, търпение и преодоляване на проблеми, наред с внимание и мисъл от много различни гледни точки, но чувствам, че успяхме да постигнем онзи истински звук, който да ме представя през цялата история на моята кариера в различните ми аспекти като джаз музикант“.

Албумът е посветен на паметта на Angela Moffett, съпругата му от 1988 г. и майка на двете му деца, починала внезапно на 57 години. \"Понякога хората трябва да изчезнат, преди да осъзнаете някои неща - допълва CHARNETT MOFFETT. - Ако нямах партньор, какъвто беше тя в продължение на 30 години, никога нямаше да бъда музикантът, който съм. Това е основна част от физическата загуба. Но духовният аспект е, че любовта никога не се губи. Любовта е вечна благословия. Споделете я по какъвто и да е начин.“ Той се обръща към сцената и казва със смях на работниците: \"Можете да споделите любовта си, като внесете оборудването\". И продължава:

\"Единственото, което мога да направя сега, е да вкарам енергията си в нещо, което е положително, с много живот и любов към него – заявява MOFFETT. - Това определено е изкуството на импровизационната творческа джаз музика. Тя определено ви позволява да вярвате, че животът винаги се разширява и нещата винаги се развиват.\"

Албума “MUSIC FROM OUR SOUL” („МУЗИКА ОТ НАШАТА ДУША“), наредил се сред най-доброто в джаза за 2017 година, ще чуем в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 27 януари, след новините от 21.00 ч.

 

В предаването на 27.01.2018 г: Charnett Moffett и албумът „Музика от нашата душа“

 

CHARNETT MOFFETT
MUSIC FROM OUR SOUL
Released: 19 May 2017

 

 

SONGS/TRACKS:

1. Music from Our Soul - 3:56

2. Freedom - 5:20

3. Mood Indigo - 7:05
Composed by – Barney Bigard, Duke Ellington

4. So What? - 3:41
Composed by – Miles Davis

5. Come and Play - 5:09

6. Love In the Galaxies - 3:39

7. We Are Here to Play - 4:39

8. Mediterranean - 4:59

9. For Those Who Know - 5:30

10. Just Need Love - 6:56

11. Celestial Dimensions - 1:02

12. Sound World Suite - 2:53

13. Freedom Swing - 5:28

14. Love for The People Encore - 0:35


©2017 Motéma Music LLC


CREDITS:

Acoustic Bass, Electric Bass – Charnett Moffett
Tenor Saxophone – Pharoah Sanders (tracks: 1, 7, 13)
Drums – Jeff "Tain" Watts (tracks: 1, 2, 7, 8, 9, 10, 12, 13), Mike Clark (2) (tracks: 4, 6), Victor Lewis (tracks: 3, 5)
Guitar – Stanley Jordan (tracks: 1, 2, 4, 5 to 10, 12, 13)
Piano – Stanley Jordan (tracks: 1, 7, 13)
Piano, Keyboards – Cyrus Chestnut (tracks: 2, 3, 5, 8, 10)

Composed by – Charnett Moffett (tracks: 1, 2, 5 to 14)
Producer – Jana Herzen

Engineers: Fausto Torres, Patrick Lamarca, Chris Allen, Cyrus Chestnut, Stanley Jordan, Pharoah Sanders, Jeff "Tain" Watts, Victor Lewis
Assistant Engineer: Lim Wei
Engineer, Mixing: Chris Tschappat
Editing, Mixing: Mike Tierney
Photography: Rebecca Meek
Editing. Jana Herzen, Charnett Moffett
Portraits: Sam Polcer
Editing, Mastering, Mixing: Alan Silverman
Mastering Assistant: Eleni Maltas

BIOLINKS:

http://motema.com/artists/charnett-moffett/
https://www.facebook.com/Charnett-Moffett-141558565879492/

 Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade