“ОМ остава същият“ от Сурбахар

\"Моето вдъхновение е природата, както и науката за вътрешното познание. Нашето съзнание има много въпроси, чиито отговори са забравени. Музиката, която правим, ни помага да си ги припомним.\"

С тези думи ПАВЕЛ СТОЙЧЕВ ни въвежда в света на своята музика. Ние го знаем като музикант, композитор и звуков дизайнер, съосновател на Artmospheric crew & festival. През годините се изявява в различни групи, някои от които са Band of Mad Women, Bluba Lu, Pumpal, Samodelia, TubeFx и т.н. SURBAHAR е един от авторските му проекти, които той развива от 2002 година насам, в който съчетава различни акустични и електрически инструменти с модерни електронни форми. Стилово музиката е ориентирана към ambient, chill, ethno, jazz, idm с препратки към deep&progressive. От началото на 2011 година формацията приема името SURBAHAR LIVE BAND.

Ето какво разказва ПАВЕЛ СТОЙЧЕВ за този проект:

„След “замразяването” на Band of Mad Women и раздялата ми с Bluba Lu и Yelllo Music усетих, че настъпва момент за тотална трансформация. SURBAHAR e съвсем отделен авторски проект, който по някакъв начин може би еволюира и доразви идеите на Band of Mad Women. Нуждаех се от ново предизвикателство и именно тогава организирах първото си домашно студио. В деня, в който се сдобих с първия си за целта компютър през вече далечната 2002 година, намерих нов смисъл за музициране.

След дълга и съсредоточена работа по създаването на нови за мен измерения и стилове в музиката се оформиха два проекта – TubeFx и SURBAHAR. Тогава интернетът масово бе започнал да навлиза и с появата на myspace нещата потръгнаха в неочаквана посока. Един ден ненадейно получих покана по интернет от новосформиралия се индийски амбиент лейбъл - Chill Om Records. След две години на усилена работа и сътрудничество през лятото на 2007 излезе първата компилация, озаглавена Azaad-E. Историята тепърва предстоеше. През 2008 година излезе и втората компилация Swa-Raaj, разпространена от Times Music, който се явяваше основен музикален дистрибутор в Индия. Chill Om Records постепенно набираше сила и популярност, превръщайки се в един от водещите лейбъли за електронна музика в Индия и един от най-бързо набиращите известност в света. През 2009 година дойде времето да посетя Индия по покана на мениджъра на Chill Om Records – АДИТЯ АНАНД, носещ артистичния псевдоним TaTva-Kundalini. С него както и целият екип на лейбъла изживяхме едно невероятно турне. След това закономерно, две години по-късно дойде времето да издам и първия си албум във въпросния лейбъл.

В албума “ОМ ОСТАВА СЪЩИЯТ“ (“THE OM REMAINS THE SAME”) се опитах да пресъздам духа и красивата природа на България, заветите на ведическите текстове, съчетавайки традиционни български и индийски инструменти и вокали с ненатрапчиви медни и духови инструменти в комбинация с дълбоки и мелодични електронни форми. Още в средата на 90-те години на миналия век започна интереса ми към източните култури и традиции. Все повече установявам, че българските ни корени идват нейде от Изток. Винаги съм си задавал въпроса откъде идвам, защо съм роден тук, имам ли конкретна мисия, какво представляват планетите, звездите, галактиките, времето, измеренията, защо има радост и страдание… Индия до голяма степен успя да отговори на тези мои въпроси.

За мен бе голямо удоволствие да работя за този албум в екип с толкова отдадени на музиката хора. Специално благодаря на ЯСЕН МИШАЧУК – кавал, КЛИМЕНТ ДИЧЕВ – пиано, програминг, МИКИ МЕГРЕ – вокал, МАРИЯ ЛУКОВА – цигулка, МИРОСЛАВ ЦВЕТКОВ – китара, ФРАНСИСКО АЛВАЗАР – тромбон (когото заедно с КЛИМEНТ на едно турне в Лисабон записвах в хотелската ни стая.), ТОДОР КЮРКЧИЕВ – графичен дизайн и визия“ – завършва ПАВЕЛ СТОЙЧЕВ.

Албума “ОМ ОСТАВА СЪЩИЯТ“ ще чуем на 2 юни, събота, в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР, след новините от 21 ч.

 

В предаването на 2.06.2018 г.: Сурбахар и албумът „ОМ остава същият“.


СУРБАХАР
ОМ ОСТАВА СЪЩИЯТ
Издаден: 27 януари 2011 г.


ЗАГЛАВИЯ:

1.Planet Creator – 10:18
Ясен Мишачук – кавал

2.Radesha – 6:24
Мирослава Вълчанова – вокал, Виктор Дичев – китара, Мирослав Цветков – китара, Климент Дичев – пиано

3.Vladaja Wood – 5:50
Ясен Мишачук – кавал, Франсиско Алвазар – тромбон

4.Planet Dissolver – Kliment / Surbahar Remix – 7:05
Климент Дичев – програминг, пиано

5.The Clockwork Spider – 7:07
Voice Semple – Asian Hart

6.Lindia – 8:38
Voice Semple – Asian Hart

7.Wien – 5:54
Мария Лукова – цигулка

8.Gopal – 5:07
Мирослав Цветов – китара

9.New Jungle – 7:49
Мария Лукова - цигулка

© 2011 Павел Стойчев


УЧАСТНИЦИ:

Музика, аранжимент, продуциране и изпълнение на ударни инструменти и програминг: Павел Стойчев
Ясен Мишачук – кавал,
Климент Дичев – пиано, програминг,
Мики Мегре – вокал,
Мария Лукова – цигулка,
Мирослав Цветков – китара,
Франсиско Алвазар – тромбон,

Период на създаване/композиране: 2005-2010
Период на звукозапис: 2005-2010
Технически екип на звукозаписа, смесването и мастерирането: Павел Стгойчев
Място (студио) на звукозаписа, смесването и мастерирането: Студио на Павел Стойчев

Тодор Кюркчиев – графичен дизайн и визия


ПРЕПРАТКИ:

https://soundcloud.com/surbahar
https://www.facebook.com/Surbahar-150953353016/
http://artmospheric.org

 

 Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade