“Диви гласове. Елена“ от „Кауфман проджект – Диви гласове“

Когато живее в Париж МАРИЯ КАУФМАН сънува, че глас й казва да направи по нов начин „Йо игра, оро” – обредна песен от Ново село, Видинско, която се изпълнява с игра на Великден или Спасовден. Обажда се на майка си, професор д-р ДИМИТРИНА КАУФМАН и двете решават да опитат. Целта е да се възроди архаиката, магическото и дивото звучене, типични за нашия фолклор. Обсъждат вкъщи коя певица е подходяща за такъв род изпълнение. Бащата на МАРИЯ - академик Николай Кауфман, казва, че певицата, която е най-подходяща и носи тези качества, е ЕЛЕНА БОЖКОВА.

Веднага след създаването му \"ОРОТО \" е харесано от режисьорката Златина Русева за нейния филм „Севт безсмъртният. Тайните на един тракийски цар“, а МАРИЯ е поканена да направи още музика за филма като композитор и изпълнител. Всичко това дава повод на триото МАРИЯ, ЕЛЕНА и ДИМИТРИНА да решат, че си заслужава да продължат нататък. Така се ражда идеята за \"КАУФМАН ПРОДЖЕКТ – ДИВИ ГЛАСОВЕ \": \"КАУФМАН ПРОДЖЕКТ \", защото е по идея на МАРИЯ КАУФМАН, а \"ДИВИ ГЛАСОВЕ \" защото солира ЕЛЕНА БОЖКОВА с нейния изключителен глас и защото първоначалната идея е за възраждане на първичната дива магическа сила на българския фолклор.

ЕЛЕНА БОЖКОВА е една от последните оригинални певици, отраснала в автентична фолклорна среда, при която връзката със старите поколения изпълнители не е била прекъсвана и е естествен носител на стари вокални и орнаментални техники. Нейният глас притежава невероятно стихийно звучене, тя силно контрастира темброво и регистрово с „ШАМАНСКИЯ ХОР”, който е обединяващо звено между отделните произведения в проекта.

„ШАМАНСКИЯТ ХОР” се изпълнява от алтите СИЛВИЯ НЕНКОВА, ДИМИТРИНА и МАРИЯ КАУФМАН. Основа на този хор е най-ниският женски глас не само в България – контраалтът, или по-скоро басбаритонът МАРИЯНА ПАВЛОВА. На 3 юни 2019 г. в Уолингтън, Англия, тя поставя световен рекорд, регистрирайки 57.9 Hz (B Flat или си бемол на контра октава) и така е вписана в Guinness World Records. Поради изключително оригиналния й тембър, на МАРИЯНА е отредена „мъжка” жреческа функция, която подсилва мистиката на произведенията.

Шаманският хор изпълнява магически заклинателни формули, върху които се гради основата на повечето от произведенията в проекта за да звучат едновременно архаично и съвременно.

Ето как МАРИЯ КАУФМАН ни въвежда в албума „ДИВИ ГЛАСОВЕ. ЕЛЕНА“:

„Жената ражда, посреща и изпраща живота. В древността на Балканите жените са изпълнявали магически ритуали като медиатори между този и онзи свят. В българския фолклор са се запазили почти до наши дни в женското пеене и игри елементи от древни магически практики. Именно това е и причината групата ни да реши да посвети всеки свой албум на една от солистките си. Елена е първата и главна солистка на групата. Елена е и едно от най-красивите женски имена и е обвързано с историята на Балканите от хилядолетия.

Искахме да се възстанови, доколкото е възможно, изгубената връзка на музиката с нейния езически ритуален контекст и да се събуди нейната огромна първична сила. За целта се насочихме към архаични мелодико-ритмични модели, с мантрично-заклинателно звучене, често долавяни в характерните български неравноделни размери, които принадлежат към най-древните пластове на българската и балканската народна музика“.

Така в основата на изпълненията на \"КАУФМАН ПРОДЖЕКТ – ДИВИ ГЛАСОВЕ \" откриваме
принципите на старата балканска полифония, полиритмия и полиметрия, съчетани с елементи от африканска полифония и източноправославните песнопения. Това рязко контрастира с познатите ни досега в творбите на редица съвременни изпълнители привнесени хармонични композиторски техники, типични за западноевропейската музика. МАРИЯ и ДИМИТРИНА КАУФМАН за разлика от тях се стремят да създават музика, която да внушава идеи за древните екстазни практики, но е предназначена за слушане от хората на ХХI век.

Албума „ДИВИ ГЛАСОВЕ. ЕЛЕНА“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР в навечерието на Деня на народните будители, събота, 26 октомври, след новините от 21.00 ч.

 

В предаването на 26.10.2019 г.: „Кауфман проджект – Диви гласове“ и албумът “Диви гласове. Елена“

КАУФМАН ПРОДЖЕКТ – ДИВИ ГЛАСОВЕ
„ДИВИ ГЛАСОВЕ. ЕЛЕНА“
радиопремиера: 29.10.2016 г.


ПЕСНИ/ПИЕСИ:

1.ДУДА – 5:21
2.ОРО СЕ ВИЕ– 3:32
3.ОПЛАКВАНЕ – 3:08
4.ЙОЗДОЛЕ ИДЕ ДЕВОЙЧЕ– 4:32
5.КАРАКАЧАНСКА – 3:33
6.РОДОПСКА ЛЕГЕНДА – 7:41
7.РЕКА ТУНДЖАЛИЯ – 5:23
8.ПЕТРУНКА – 4:15
9.ЛЕЧКО СТАПЯЙ – 6:15
10. ДУНЯ МЕЛА (Бонус трак) – 4:45

©2008-2016 Мария и Димитрина Кауфман


ПОЯСНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ ОТ АВТОРИТЕ:

1.‘ДУДА‘ - помашка балада от северозападните Родопи, в която се разказва за девойка, която е болна и умира. Ние развихме песента в полифонична пиеса, комбинирана с мелодии, композирани специално за нея от нас. ‘Дуда‘ е структурирана в рапсодична форма.

Солисти: Елена Божкова-сопран, Мария Кауфман –флейта, Полина Паунова-вокал, шамански хор: Димитрина Кауфман, Марияна Павлова, Силвия Ненкова, Мария Кауфман, перкусии: Стоян Павлов

2.‘ОРО СЕ ВИЕ‘ - базирана върху старинна песен от Северозападна България, село Ново Село, Видинско (записана от академик Николай Кауфман в средата на ХХ век ), която ние ползваме като ‘гръбнак‘ на нашето произведение. Тя представлява ритуален танц, който се играе веднъж в годината на Спасовден, когато хората вярват, че техните мъртви роднини излизат от гробовете си за да ги посетят и да танцуват заедно с тях. Оригиналната песен представлява само ритмична формула върху една височина. В ‘ОРО СЕ ВИЕ‘ ние сме се опитали да подчертаем екстатичния характер на основната песен и в комбинация с други първични фолклорни мотиви и новокомпозирани от нас теми, ние създадохме модерна полифонична танцова пиеса по текст на Мария Кауфман.

Солисти - Елена Божкова-сопран, Мария Кауфман- флейта, шамански хор: Димитрина и Мария Кауфман

3.‘ОПЛАКВАНЕ‘ - пиеса за соло флейта от Мария Кауфман, базирана върху много експресивно влашко оплакване (записано от проф.д-р Димитрина Кауфман в Северозападна България, село Сланотрън, Видинско) и еврейска мелодия от Румъния, донесена в България от дядото на Мария – Янкел Кауфман. Мария комбинира и развива двете мелодии в хомогенна пиеса. Тя създава специално за това произведение нова техника на ‘‘гърлено плачене‘‘ във флейтата едновременно със свиренето.

Солист: Мария Кауфман- флейта

4.‘ЙОЗДОЛЕ ИДЕ‘ - на основата на сватбена и хороводна песен от Шоплука. Това е много динамичен и примитивен танц, развит в сложно полифонично, антифонно, полиритмично и полиметрично произведение. Сюжетът интерпретира сватбата като война, в която девойката агресивно и подигравателно отхвърля кандидат-жениха , изразяваща женската доминанта, типична за шопския регион.

Солист: Елена Божкова- сопран, хор - коментатор и партии на девойчето: Димитрина и Мария Кауфман, Марияна Павлова, Силвия Ненкова, партия на момчето: Полина Паунова, перкусии: Стоян Павлов

5.‘КАРАКАЧАНСКА‘ - старинна каракачанска пасторална песен от високите планини. Тя притежава много богата и специфична мелодия.

Солист: Елена Божкова-сопран

6.‘РОДОПСКА ЛЕГЕНДА‘ - създадена върху песен от Родопите (записана от академик Николай Кауфман в средата на ХХ век). Тя разказва легендата за планинската самодива, пазителка на водата, която се влюбва в младия юнак Илия. Тя изрича заклинания и той пристига на кон, молейки я да му даде чаша с вода.Тя го моли да не слиза от коня, за да го предпази от собствената си магическа сила, която може да го погуби, но поддаден на изкушението, той я отвлича. Ние комбинираме балканска полифония с новокомпозирани пентатонични мантри, които наподобяват африканска полифония. За текста на песента Мария Кауфман използва 5 варианта на основната песен, записани от Николай Кауфман и доразвива сюжета.

Солисти: Марияна Павлова – контраалт, Полина Паунова- сопран, шамански хор: Димитрина Кауфман, Силвия Ненкова, Мария Кауфман, Марияна Павлова

7.‘РЕКА ТУНДЖАЛИЯ‘ - създадена на основата на жетварска песен от района между Пирин и Родопите. Певците се опитват да ‘достигнат боговете‘ когато пеят, провикват се и играят с планинското ехо, което дава на песента много първично и старинно звучене. Усещането е все едно, че небесата се отварят. Ние я развихме в дива, полифонична, полиметрична и полиритмична пиеса, комбинирайки я с хороводна песен от Шоплука, която носи характера на стара македонска песен, записана от проф. д-р Димитрина Кауфман в средата на 70-те години.

Солисти: Елена Божкова- сопран, шамански хор: Марияна Павлова, Димитрина Кауфман, Мария Кауфман, Силвия Ненкова, перкусии: Стоян Павлов

8.‘ПЕТРУНКА‘ - базирана върху дива танцова песен от шопския край. Ние я комбинирахме с рок теми, изпълнени от електрическа китара, за да се създаде хард рок звучене и я превърнахме в модерен танц.

Солисти: Елена Божкова-сопран, Алекс Нушев - китара, шамански хор: Димитрина и Мария Кауфман, Марияна Павлова, Силвия Ненкова, перкусии:Стоян Павлов

9.‘ЛЕЧКО СТАПЯЙ‘ – песен от репертоара на Елена Божкова, претворена в шеговит фолк рап, където Димитрина Кауфман, Марияна Павлова и Мария Кауфман се превъплъщават в застаряващи мъже – мераклии, които наблюдават момите на хорото и коментират.

Солисти: Елена Божкова-сопран, Димитрина Кауфман, Марияна Павлова и Мария Кауфман - мъже рапъри, рапърски хор: Димитрина и Мария Кауфман, Марияна Павлова, Силвия Ненкова

10„ДУНЯ МЕЛА” (Бонус трак ) – песен от репертоара на големия народен певец от Видинско Кайчо Каменов. Силвия Ненкова е носител на главната мелодия на Кайчо Каменов. Мария и Димитрина изпълняват собствени мелодии. В това произведение се опитваме да се доближим до стила на византийските религиозни песнопения и същевременно да подчертаем спецификата на влашкия фолклорен изпълнителски стил.

Солисти: Силвия Ненкова, Мария Кауфман, Димитрина Кауфман.


BIOLINKS:

https://www.facebook.com/kaufmannproject/
kaufmann@mail.bg

 Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade