“Песента на славея“ от Светоглас

В „Картини от една изложба“ отделяме специално внимание на изтъкнати български музиканти, и не е случайно, че мнозина от тях ни търсят като място за изява на най-новите си произведения.
Така e и сега, с „ПЕСЕНТА НА СЛАВЕЯ“, третият самостоятелен албум на мъжката вокална формация „СВЕТОГЛАС“. Тя е създадена през 2009 година от ДАНИЕЛ СПАСОВ и МИЛЕН ИВАНОВ – солисти на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове”.

„СВЕТОГЛАС” е сред първите български мъжки вокални формации, чиято цел е да представи богатството и красотата на старинното българско мъжко църковно и народно пеене.
Новото във вокалната и сценичната практика на формацията е представянето за първи път на музикални творби от фолклорната култура, които не са звучали никога досега. Това са песни от най-стария български фолклорен пласт, полифонични творби на базата на традицията, импровизации, старинни монодични и хармонични църковно-славянски песнопения.

 

Audemars Piguet Replica

В албума „ПЕСЕНТА НА СЛАВЕЯ“ са включени 22 фолклорни песни, с които музикантите от „СВЕТОГЛАС“ ни предлагат музикално пътуване из песенния фолклор, което ги води в различни райони на България – Средна Западна и Северозападна България, Пиринска Македония, Тракия, Странджа.

 

Някои от тези песни са част от концертния репертоар на групата, други са издирвани и реставрирани от старинните пластове на фолклора. С изключение на „БРЕ, ПЕТРУНКО“ на композитора ФИЛИП КУТЕВ, всички останали са оригинални изпълнения, които не са записвани до този момент. Има две солови песни – „МОМИНИ СЪЛЗИ“ – с ДАНИЕЛ СПАСОВ и „ТЕЛЕГРАМА ДОЙДЕ“ – с МИЛЕН ИВАНОВ. Дуетите са от шопския регион, запазени са във вида, в който са достигнали до нас, при това без композиторска намеса, а останалите песни са съвременни обработки и аранжименти на МИЛЕН ИВАНОВ и една на академик НИКОЛАЙ КАУФМАН.

 

Повечето песни са a capella, в други са включени традиционни фолклорни инструменти, в трети - класическите пиано, обой, виолончело и акустична китара.

 

Този проект представлява синтез на различните творчески търсения на музикантите от „СВЕТОГЛАС“ през годините, обединени в цялостно произведение. Песента „ИГРА“ например е уникален опит за съчетание на класическа музика и български фолклор – Темата /фугатото/ от увертюрата към операта „Вълшебната флейта“ на Волфганг Амадеус Моцарт и тракийската песен „Завило се вито хоро“ – един експеримент, който се приема възторжено от публиката и в България, и по света.

 

Албума “ПЕСЕНТА НА СЛАВЕЯ“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 23 ноември, след новините от 21.00 ч., и това ще бъде неговата радио премиера, преди официалното представяне на 28 ноември в Софийската градска художествена галерия.

 

 

 

В предаването на 23.11.2019 г.: Светоглас и албумът „Песента на славея“

СВЕТОГЛАС
ПЕСЕНТА НА СЛАВЕЯ
БЪЛГАРСКАТА ПОЛИФОНИЯ
СЪЗВУЧИЯТА В НАС
Издаден: 12 юни 2019 г.
Премиера: 28 ноември 2019 г.


ЗАГЛАВИЯ:

1. Сън – 4:13
2. Песента на славея – 3:14
3. Сюита за солисти – 3:18
4. Глас ми се зачува – 2:30
5. Две песни от Северозападна България – 2:22
6. Дамян танец води – 2:32
7. Мори, Недо - live, Крест /Франция/ - 2018 – 2:35
8. Панаир – 1:46
9. Мойто либе – 1:24
10. Телеграма дойде – 3:38
11. Свети Иван – дърво високо – 3:39
12. Две невести – 1:57
13. Ружа – 3:19
14. Момини сълзи – 5:37
15. Три шопски песни – 2:15
16. Жътва – 2:11
17. Коледни песни – 1:26
18. Планино – 1:42
19. Снощи си, мамо, отидох – 2:18
20. Бре, Петрунко – 1:10
21. Игра - live, Крест /Франция/ - 2018 – 2:39
22. Шопска въртележка – 1:25

© 2019 Светоглас
?2019 Gega New Ltd.


УЧАСТНИЦИ:

МЪЖКА ВОКАЛНА ФОРМАЦИЯ „СВЕТОГЛАС”:

Даниел Спасов тенор
Станимир Иванов тенор
Виктор Томанов баритон
Милен Иванов бас

Диригент Милен Иванов

Продуценти – Даниел Спасов, Милен Иванов, Светоглас

Изпълняват:
СВЕТОГЛАС - 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 11, 13, 17, 20, 21, 22
Даниел Спасов - 14, 19
Милен Иванов - 10
Даниел Спасов и Милен Иванов - 4, 7, 12, 16
Станимир Иванов и Виктор Томанов - 18
Станимир Иванов, Виктор Томанов и Милен Иванов - 15

Музика:
Волфганг Амадеус Моцарт - 21

Обработка:
Милен Иванов - 1, 2, 5, 6, 11, 13, 14, 15, 21
Николай Кауфман - 9
Филип Кутев - 20

Музикална адаптация:
Даниел Спасов - 3, 8, 13, 22

Съпровод:
Николай Антов /китара/ - 2
Иван Пердухов /тамбура/ - 10
Милен Иванов /пиано/ - 14
Вълчан Вълчанов /обой/ - 14
Димитър Тенчев /виолончело/ - 14
Оркестър с ръководител Димитър Еремиев - 19

Записите са осъществени, смесени и мастерирани между февруари и март 2019 година в студио „Акустична версия“ от звукорежисьор Павел Болярски, с изключение на № 7 и 21, записани по време на представление в Крест, Франция, 2018


Фото – Атанас Канчев
Дизайн на обложката – Венцислав Лозанов


ВСТЪПЛЕНИЕ:

СВЕТ(Л)ИТЕ СЪЗВУЧИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ В „ПЕСЕНТА НА СЛАВЕЯ“

Участниците в мъжката вокална формация „Светоглас“ – Даниел Спасов, Милен Иванов, Виктор Томанов и Станимир Иванов – са певци, които имат естествен афинитет към музикални експерименти и приключения. В музикалния албум „Песента на славея“ те освобождават своето въображение, за да сътворят една специфична и необичайна интерпретация на българската музикалнофолклорна традиция. Тя е и светла, и света, и интимна; тя е и световна, защото пренася с млади и живи гласове дъха на родното и стародавното в модерните глобални пространства.

Изпълнителите от „Светоглас“ предлагат на своите слушатели едно музикално пътуване към песенния фолклор, което ги води в различни райони на България – Средна Западна и Северозападна България, Пиринска Македония, Тракия, Странджа.

По един оригинален начин певците надхвърлят границите на тези географски ориентации, за да достигнат до едно общобългарско музикално звучене.
Техните изпълнения са съвременни, но резонират с музикалното минало на българите.

В своите вокални интерпретации те пазят жив духа на българската традиционна музика от домодерното минало, като го вливат в нови музикални форми. Създават великолепни вокални миниатюри, като хибридизират различни компоненти на включените в албума фолклорни песни. При тези нови музикални динамики на българската фолклорна музика певците деконструират комплексните взаимодействия между музикалнофолклорно звучене, песенни текстове и културни контексти, така характерни за предмодерното минало, и сътворяват ново самобитно разбиране за съвременна българска музика в народен дух.

Неслучайно албумът носи името „Песента на славея“ – това е уместна метафора за неговия експресивен потенциал, която подчертава характера на творческите идеи и универсалността на техните вокални образи. Албумът е колективно дело, което изисква „сгласяне“ и съгласяване на идеи, избор на песни, техники за аранжиране и обработване, за изпълнение. Неговите създатели изследват изобилието на богатия фолклорен вокален репертоар от България, като експериментират с нови креативни идеи и интерпретативни подходи.

„Светоглас“ отново се заявяват като майстори, които свободно трансформират и реинтерпретират наследената от миналото музикалнофолклорна традиция с майсторство, вкус и мярка към звука и пропорциите. Характерен творчески похват е свързването на две, три или четири различни фолклорни песни в единна нова композиция. Впечатляват със своя артистичен интегритет китката от песни от село Дяково, станали популярни чрез народната певица Руска Божилова (№ 15 Три шопски песни) и китката от три коледарски песни, съединени като звукова миниатюра, съчетани с откъс от коледарска благословия (№ 17 Коледни песни). Контрастният принцип на формообразуване е приложен при двутемповите песни, в които се редуват бавни и бързи части (№ 6 Дамян танец води; № 5 Две песни от Северозападна България; № 13 Ружа). Различни по форма рефрени (традиционни или авторски; кратки или разгърнати) са предпочитан елемент за структуриране на част от включените в албума песни (№ 6 Дамян танец води; № 10 Телеграма дойде; № 15 Три шопски песни; № 7 Мори, Недо и др.). Много успешно са интегрирани в музикалната структура на песните традиционни или авторски рефрени, чиято структурна функция е да свързват в хоризонтален или във вертикален план фрагментите от различни песни в една творба и да създават оригинални вокални ефекти (№ 5 Две песни от Северозападна България; № 8 Панаир). Повечето песни се изпълняват акапелно, което е голямо творческо предизвикателство за всеки камерен вокален ансамбъл.

Комбинацията на различни вокални и инструментални тембри създава симбиотична връзка между гласовете и съпровождащите ги музикални инструменти и се среща в няколко песни (№ 10 Телеграма дойде; № 13 Ружа; № 14 Момини сълзи; № 2 Песента на славея; № 19 Снощи си, мамо, отидох).

Албумът „Песента на славея“ звучи красиво, защото съчетава високи естетически критерии с интимно преживяване; пиетет към традицията с дръзко търсене на нови нейни пулсации. Певците от „Светоглас“ разширяват своите вокални и интерпретативни умения в новия си експериментален музикален албум, като развиват хибридни и алтернативни форми за представяне и обновяване на традиционното българско фолклорно пеене. Тези вокални хибриди се организират по специфични начини като комплексни структури от взаимопроникването на певческите гласове, които са символ на афектите на душата. Певците смесват и свързват лирични, драматични или колоритни елементи от различни фолклорни песни и създават комбиниран вокален стил, съставен от енрегиите на отделни вокални линии, които се вплитат и усукват една в друга.

Представените изпълнения на фолклорни песни от вокалната формация „Светоглас“ разкриват дълбока чувствителност както към регионалните български музикални диалекти и акценти, така и към базовите елементи на вокалната продукция: уникален тембър, дишане, музикално фразиране, координация на гласовите регистри. Докато вокализират традиционни мелодични линии, певците следват присъщата за фолклорното пеене яснота и чистота. Те използват характерни локални орнаментални стилове (например, шопско тресене и провикване), които са изключително ефективни средства за разкрасяване на мелодичната линия, нюансиране на тембъра и създаване на емоционални контрасти.

Какви са посланията на „Светогласния“ нов албум? Той ни носи толкова нужните днес съзвучия с мистериозната сила на българските гласове и стремежа те да получат универсален обхват в глобалния свят. „Светоглас“ ни повеждат не толкова назад към миналото и традицията, а повече напред, към бъднината на тази новоосветена традиция. Техните музикални изпълнения създават чувство за свързаност с България.

Чрез интерпретацията на различни звукови символи на българската фолклорна песен те поддържат жива колективната музикална памет и предлагат нови естетически идеали и изпълнителски жанрове, които са израз на постмодерни търсения и ново нюансирано разбиране за традиционната българска музика. Слушателите на музикалния албум „Песента на славея“ могат да се докоснат до брилянтно красиви музикални миниатюри, заредени с жизнеността и духа на своите създатели. Сред тях се открояват няколко творби, озарени от светлите съзвучия на българския дух, вълнуващи с експресивно пеене и изтънчена интерпретация (№ 2 Песента на славея; № 1 Сън; № 16 Жътва).

Представените в музикалния албум песни разкриват как музикалните звуци от миналото могат да бъдат вдъхновение за съвременни творци и публики. Чрез песните на „Светоглас“ душата се вслушва в себе си, в хармонията на своите части, което е от изключителна важност за отключване на съзвучията в нас. Затова когато споделяме съзвучията на „Светоглас“ – човешки и български, красиви и завладяващи, те ни помагат да съхраним в себе си хармоничната структура на душата, архаиката на българското време и да открием нови светове и музикални хоризонти.

проф. д.изк. Лозанка Пейчева


ЗА МЪЖКАТА ВОКАЛНА ФОРМАЦИЯ „СВЕТОГЛАС”:

Формация „СВЕТОГЛАС” представя своеобразна панорама на различните музикални диалекти и стилове от традиционното българско фолклорно изкуство и старата църковна музика. Изпълненията на формацията се простират от острите характерни интервали до облагороденото тоноизвличане на ортодоксалната практика.

Формацията е създадена през 2009 година от Даниел Спасов и Милен Иванов - солисти на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове”. „Светоглас” е от първите български мъжки вокални формации, чиято цел е да представи богатството и красотата на старинното българско мъжко църковно и народно пеене.

Новото във вокалната и сценична практика на формацията е представянето за първи път на музикални творби от фолклорната култура, които не са звучали никога досега.

Това са песни от най-стария български фолклорен пласт, полифонични творби на базата на традицията, импровизации, старинни монодични и хармонични църковно-славянски песнопения.

През 2012 година излиза първият албум на „Светоглас”, наречен „Колелото на живота”. Той е издаден с подкрепата на програма „Култура” на Столична община. През 2014 година по покана на гръцка музикална компания формацията осъществява проекта с църковни песнопения „Моление Господне”, а на 28 ноември 2019 г. предстои премиерата на третото заглавие в тяхната дискография – „Песента на славея“.

Певците имат многобройни концерти в България, записи в Българското национално радио, участия в Българската национална телевизия, самостоятелни турнета в Норвегия, Русия, Испания, Великобритания, Белгия, Италия и Колумбия.
„Светоглас” - това е спонтанен израз на българската фолклорна традиция, на красотата и мистиката на старата музика и нейната съвременна вокално - сценична интерпретация.

ПРЕПРАТКИ:
http://www.svetoglas.com/index.php
https://web.facebook.com/svetoglasbg/

rolex falsi
repliche rolexCopyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade