“Картини от България - 4” на студенти от НБУ

Вече стана традиция да каним студенти от модул „Компютърно музициране и саунд дизайн” на Нов български университет с преподаватели проф. д-р СИМО ЛАЗАРОВ и гл. ас. д-р РОСИЦА БЕЧЕВА да пресъздадат с изразните средства на електрониката красивите моменти и преживяванията си при съвместните им обиколки из България, правейки концерти и създавайки неповторимата атмосфера на творческия си устрем в поредицата „КАРТИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ“.

 

 

 

Идеята за албума „Картини от България” е базирана на желанието на проф. д-р СИМО ЛАЗАРОВ да запази творчеството на неговите студенти на някакъв звуков носител. Тя е посрещната с въодушевление и реализирана още в първите години на съществуването на модула – от 1996 г., като първият албум излиза веднага на следващата година. По този начин произведенията на студентите официално се издават на дискове и така се запазва тяхната продукция през годините.

 

 

 

Най-новото заглавие от тази поредица е албумът „КАРТИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ – ЧЕТВЪРТА ЧАСТ“ с участието на студенти и преподаватели от НБУ и решихме да го представим на финала на текущия XVIII Международен форум-фестивал „Вселената на компютърната музика 2019“.
Многообразието на живота, преживян от младия човек, съзерцавайки действителността в България, и превъплътен през очите на младостта, ни повежда към техния свят на творчески идеи, изграден с желание за съзидание и надежда за бъдещето.

 

 

 

Това богатство на образите предполага разностилни композиции, носещи специфична звукова среда, но обединени от темата за България. Същевременно всеки от участниците по своему чувства това привличане към природата, към историята, към хората, и по свой начин го изразява. Фактът, че в този модул се обучават студенти от цяла България, е важен и специфичен, защото интонационните области на родните места на студентите притежават различна ладова основа и това прави творбите на студентите разнообразни. Модерното виждане обогатява тематичния материал и допринася за многопластовото възприемане на тяхната музика.

 

 

 

Пречупена през призмата на динамичния живот, музиката им от „КАРТИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ – ЧЕТВЪРТА ЧАСТ“ ни въвежда във вселената на фантазията, в мисловните усещания на всеки от творците, за да видим днешна България в огледалото на техните очи, в което оживяват наред с тракийските напеви, древните митове и нашите планини – хората с техните мисли и чувства.

 

 

 

Премиерата на този албум ще се състои в предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 7 декември, след новините от 21.00 ч.

 

 

 


И така, студенти ще звучат в навечерието на Студентския празник 8 декември.

 

 

 

 

 

 

 

В предаването на 7.12.2019 г.: Студенти и преподаватели от НБУ и албумът „Картини от България – част четири “

 

КАРТИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ № 4
на студенти и преподаватели от модул
„Компютърно музициране и саунд дизайн“
на Нов български университет
Дата на издаване: 7 декември 2019

 


СЪДЪРЖАНИЕ И УЧАСТНИЦИ:

 

1. Само сам (Стоян Орсов) - 3:53
2. Няма друг начин (Стоян Костадинов) - 3:29
3. Планини и хора (Василена Попангелова и Румена Маринова) - 10:00
4. Забравена мелодия (Росица Бечева и Димитър Василев) - 4:09
5. Срещи (Теодор Попов) - 2:22
6. Меланхолия (Лилия Дин) - 1:52
7. Тракийски напеви (Тодор Дойнов) - 3:14
8. Мелодия (Милко Милков и Васил Джиджев) - 2:42
9. Ария (Дж. Росини) - изп. студенти от модул „Компютърно музициране” - 5:53
10. БГ ембиънт (Любомир Пейчев, Стоян Черкезов, Лилия Дин и Росица Бечева) - 3:57
11. Хадес и Персефона (Емил Трайчев) - 5:14
12. Царство (Toни Тотов) - 1:39
13. Две лица (Мила Нинова и Адриан Беляшки) - 5:35
14. Корен (Драгомир Тасков) - 2:58

 

©2019 Стоян Орсов (№ 1), Стоян Костадинов (№ 2) , Василена Попангелова и Румена Маринова (№ 3), Росица Бечева и Димитър Василев (№ 4), Теодор Попов (№ 5), Лилия Дин (№ 6), Тодор Дойнов (№ 7), Любомир Пейчев, Стоян Черкезов, Лилия Дин и Росица Бечева (№ 10), Емил Трайчев (№ 11), Toни Тотов (№ 12), Мила Нинова и Адриан Беляшки (№ 13), Драгомир Тасков (№ 14)

 

ПРОДУКЦИЯ:

 

Период на създаване/композиране:
септември – декември 2019
Период на звукозапис:
септември – декември 2019

 

Технически екип на звукозаписа, смесването и мастерирането:
авторите сами са ги записвали у дома си под контрола на проф. д-р Симо Лазаров и д-р Росица Бечева

 

Място (студио) на мастерирането:
Център за компютърно музициране и саунд дизайн към НБУ

 

ЗА АВТОРИТЕ/ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ:

 

Стоян Орсов

 

Стоян Орсов се занимава с музика от единадесетгодишен. Първия инструмент, на който започва да свири е класическа китара като скоро след това проявява интерес и към електрическата. През ученическите си години става басист на софийската група „Citizen Erased”. Те успешно правят много концерти и турнета, даже издават EP и дългосвирещ албум наречен „No Golden Begs”.
По време на следването си в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ се влюбва в контрабаса и той става негов основен инструмент. Стоян Орсов свири и на много други инструменти: кавал, перкусии, китара, пиано, дудук, ирландска флейта и др.
Сега той учи в Нов Български Университет със специалност тон режисура. През 2019 г. печели първо място на шестото издание на международния форум-фестивал „Вселената на компютърната музика“ с произведението си „Само сам“, в което се постига атмосферична звукова картина с употребата на всекидневни предмети, пиано и кавал.

 

Стоян Костадинов

 

Стоян Костадинов, учи антропология - 3-ти курс, също така учи майнър програма Ди-Джейинг и Видео Джейинг. Обича да създава и записва музика и това го мотивира да се запиша в майнър програмата.

 

Росица Бечева

 

Главен асистент в Департамент „Музика“ на Нов български университет, доктор по музикознание и музикално изкуство - защитена дисертация на тема \"Методика на обучението по синтезатор \" (първата в България методика за електронен инструмент). Занимава се с изследвания и творческа работа в областта на компютърното музициране, електронната  музикална  интерпретация, сферата на художествената практика  и  интегрирането на музиката и  новите  компютърни  технологии в областта на клавирната  педагогика и интерпретация, музикално - слуховото обучение и различните музикално-теоретични дисциплини, дигитални изкуства и саунд дизайн. Автор е на научни публикации, студии, статии, рецензии и отпечатани доклади  по проблемите на електронното звукоизвличане. Носител на наградата „Златното петолиние“ (в категория: награда за музиколог) на Съюза на българските композитори 2019 г.

 

Димитър Василев

 

Завършил е Техническия университет, специалност СОТС на ФКТТ. Също така е завършил семестриално в СФ на ТУ специалността „Приложна звукотехника“. Докторант в НБУ. От 20.10.1975г до 01.12.2018г работи в БНР, в началото като звукооператор, от 1987 г като звукотехник, от 1998 г. като звукоинженер, а от 2005 до 2018 г. – отговорен звукоинженер и МОЛ на отд. „Студиен звукозапис“. От 2019 г. е звукорежисьор в Радио „Фокус“. От 2000г до 2010 г. е хоноруван преподавател в НБУ, Департамент „Музика“ и хоноруван преподавател в ТО – ЦНО. От 01.12.2010 г. бях назначен за доцент в НБУ, Департамент „Музика“. Участва в музикалните изяви на хор „Гусла“, хор „Св. София“ и на хор „Славянски звуци“ като тенор. С последния – през 2004 г. има завоювани бронзови отличия в три жанра и Наградата на публиката на хоров конкурс в Нидерландия. Автор е на песни от различни жанрове и на обработки на народни песни.

 

Теодор Попов

 

В ученическите години завършва школа по класическа китара. Бил е солист на средношколски смесен хор. Участва в множество концерти и хорови фестивали. Завършва висше образование – бакалавър в Нов български университет гр. София по специалност Компютърни медийни технологии със специализация „Компютърно музициране“ с научен ръководител проф. д-р Симо Лазаров. В момента учи магистърска програма „Тонрежисура“ в Нов Български университет. След завършване на висшето си образование работи като свободен артист – композитор на собствена музика и live изпълнител. Организира и участва в множество събития, като някои от тях са с над 10 000 посетители. В конкурси като DJ се класира на челни места. Автор на над 20 песни и ремикси, работил е съвместно с някой от известните български изпълнители. През 2019 година получава номинация за „Кристална лира“ в категория „Звук и звуков дизайн“ към Съюзът на българските музиканти и танцови дейци. Притежава собствено звукозаписно студио, оборудване за професионално фото и видео заснемане и мултимедия.

 

Лилия Дин

 

Родена е в град София и от дете има силно влечение към музиката и танците. В момента е студентка в Нов български университет, специалност “Тонрежисура и електронна музика”. Занимава се с пеене, балет и също така обича да рисувам. Има много различни интереси в областта на изкуствата - в момента се занимава с въздушна акробатика на обръч и воали. Любимите й стилове са тек-хаус, дийп-хаус, техно, но както всеки човек понякога обичам да слушам и по-релаксираща музика. Композицията “Меланхолия” изразява нейните емоции по време на късната есен и началото на зимата: „То е по-леко и нежно, подходящо за сезона и хората, които обичат да слушат спокойна музика, докато пият чаша чай и се наслаждават на гледката навън, или четат книга срещу топлата камина“.

 

Тодор Дойнов

 

Роден е в гр. Казанлък. Занимава се с музика от седем годишна възраст, свири на кавал и след завършването на средното си образование продължава обучението си в Нов български университет София със специалност „компютърни медийни технологии“ с музициране. След завършването в Нов български университет възнамерява да се занимава със създаване на електронна музика с фолклорни мотиви на кавал.

 

Mилко Милков 

 

Завършва Национална музикална Академия „Панчо Владигеров” – София в класа по пиано на проф. Джулия и Константин Ганеви и камерна музика при проф. Боян Лечев и проф. Димитър Козев, има завършен тригодишен Майсторски клас на Националната музикална Академия „Santa Cecilia” – Рим, Италия /1993 – 1995/, специализира пиано при Maestro Sergio Perticaroli и камерна музика при Maestro Felix Ayo /камерен ансамбъл „I Musici”, квартет „Бетовен”/. Участва в Майсторските класове по интерпретация на Maestro Марчело Абадо /Консерватория „Джузепе Верди” – Милано, Италия / и проф. Жермен Муние /”Екол Нормал” – Париж, Франция/ - 1991. Концерти в рамките на Международните музикални фестивали “Trinita dei Monti” , Рим – Италия, „Европейски музикален фестивал” , „Варненско лято”, „Софийски музикални седмици” и др. Записи, осъществени от Българското национално радио, Българската национална телевизия, „Elitе Music Agency” и др.

 

Стоян Черкезов

 

Студент 2-ра година „Електронна и компютърна музика“ в Нов Български Университет - с преподаватели проф. д-р Симо Лазаров, почетен професор на НБУ и гл. ас. д-р Росица Бечева. Има афинитет към работата в софтуерна среда. Занимава се с най-различни видове денс електроникс музика като Дарк техно, Дъб техно, Дъб хаус и др. Има интерес към всякакъв стил музика, интересува се как тя се създава, конструира и разработва.

Емил Трайчев

 

През 1987 г. е приет като артист оркестрант във Врачанската филхармония, а след това във Военният духов оркестър във „Враня“ със специалност саксофон. Свири в джаз формацията „София на тромпетиста Райчо Иванов, с известни музиканти като Влайо Влаев, Людмил Георгиев, Димитър Симеонов и др. Има участия на джаз фестивали в София, Пловдив, Русе и др. (1990 г.) Участва в групата „Сити Лайтс“, изнасяйки клубни концерти в Норвегия, Финландия, Дания и др. От 2001г. е аранжор и музикант в Ку-ку бенд и като част от тази формация има над 2000 нотни аранжимента със участията в музикални телевизионни формат като в „Шоуто на Слави“, „Мюзик Айдъл“, „Пей с мен“ , „Гласът на България“, „Музикална Академия Ку-ку бенд“, „Файф Старс“ , „Пеещи семейства“, „Игра на хорове“ и др.
В „Шоуто на Слави“ има над 3500 предавания с мое участие като аранжор със световни звезди като: Дзукеро, Манхатън Трансфер, Джудас Прийст, Уедър Гърлс, Планет Екс, Найджъл Кенеди, Милчо Левиев, Крис Норман ( Смоуки), Ищар, Мецо Форте, Джо Лин Търнър (Рейнбол), Дейвид Ковърдейл (Уайтснейк),Глен Хюз (Дийп Пърпъл), Джон Андерсен (Йес), Ник Мейсън ( Пинк Флойд) и др.

 

Тони Тотов

 

На 19 години е, роден в град Раковски. Започва да експериментира със звуци на 12-13 годишна възраст в FL Studio. Учи в школа по китара.
rolex replica
Мила Нинова

 

От 9 годишна се занимава с музика. Започва да учи да свири на класическа китара, след което преминава на електрическата китара. Сега е в Нов български университет, учи Мултимедия и компютърна графика, 4-а година, а като майнър програма - Музикален Ди джейинг и Видео джейинг при проф. д-р Симо Лазаров, гл. ас. д-р Росица Бечева. През 2016 година се запознава с Беатрис Карвальо, а през 2018 година създават групата Gentlemen.

 

Драгомир Тасков

 

Драгомир Тасков е роден в семейството на професионални музиканти. Занимава се с музика от най-ранна детска възраст, като първата си близост с клавирен инструмент среща в НМУ \"Л.Пипков“, а по-късно пренасочва музикалната си дейност към виолончело. След време преустановява заниманието си с акустични инструменти, фокусирайки се върху работа с дигитален музикален софтуер и композиране на авторска музика. Има дългогодишен опит в изготвянето на авторска музикална продукция в разнородни електро-акустични стилове, работил е във водещи медии като БНР, NOVA, Балкантон и др. Твори под псевдонимите DIGITAL SOUL и XILAS. Сред любимите му стилове са Drum&Bass, Downtempo, Breakbeat , Garage, Etno, Chill, Ambient, House, Trip Hop, Hip Hop, Dubstep и други, наред с класическа камерна и симфонична музика, която композира с помощта на музикален софтуер. Има редица участия на наши и международни форуми и фестивали - Англия, САЩ, Испания, Португалия, Италия, Чехия, Холандия, Унгария, Македония, Румъния и др. като водещ артист-DJ и композитор. Завършил е като бакалавър “Компютърни техологии и компютърно музициране” в НБУ-София, а сега е студент магистратура тонрежисура в НБУ.

 


ПРЕПРАТКИ:
https://web.facebook.com/pg/Computer.Music.Space.International.ForumFestival/community/?mt_nav=0&msite_tab_async=0

 Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade