“Фламенко блус” от Райчо Иванов

„Всичко тръгна от ритъма на фламенко танцьорите, който неустоимо ме завладя. Започнах да се движа и да живея в този ритъм, поведението ми също се промени. И за да се освободя от това обсебване, трябваше да го изсвиря – спомня си тромпетистът РАЙЧО ИВАНОВ по повод представянето на албума „ФЛАМЕНКО БЛУС“ в „Картини от една изложба“ и продължава: – Навярно сте чували за световноизвестния писател Франц Кафка. Той без да е ходил в Америка, без да знае английски и без да е общувал с американци, е написал един от най-хубавите романи „Америка”. Аз, който не зная и дума на испански, никога не съм ходил в Испания и не съм общувал с испанци, реших да напиша музика за Испания – страна, която ми е напълно непозната.

Испанската музика във втората половина на ХХ век стана много популярна и редица джазови музиканти започнаха да се обръщат към испанския фолклор. Реших и аз да направя нещо по темата и се заех с тази провокация.

Когато албумът излезе, не бях особено очарован. Но с течение на времето „ФЛАМЕНКО БЛУС” започна да ми харесва все повече и взех все по-силно да го усещам. Просто трябваше да се дистанцирам, музиката да „узрее”, за да я почувствам трезво с всичките си сетива.

Фламенкото има силно влияние сред испаноговорящите държави, които основно са в Латинска Америка, а като прибавим към него и блуса, който е преди всичко приоритет на афроамериканските музиканти, става невероятна жизнена симбиоза между две стари култури“ – завършва РАЙЧО ИВАНОВ.

Записите са направени по време на концертни представления в НДК през септември 1989 г. и на знаменития фестивал North Sea Jazz в Хага, Нидерландия, на 14 юли 1990 г., белязан от участието на Miles Davis, Dizzie Gillespie, Count Basie, Stan Getz, John McLaughlin, Dave Brubeck, Ray Charles, Carmen McRae, McCoy Tyner, Gil Evans Orchestra, Herbie Hancock, Art Ensemble of Chicago, Pat Metheny и т.н.

Съставът на РАЙЧО ИВАНОВ ДЖАЗ РОК ОРКЕСТЪР включва също така МИХАИЛ ГРОЗДАНОВ (алт саксофон), БОЙКО ДИМИТРОВ (сопрано саксофон), ИВАН ЛЕЧЕВ и ВЕРГИЛИЙ КАТАЛАН (китара), НИКОЛАЙ ЗАХАРИЕВ (клавишни инструменти), ВЕНЕЛИН КРЪСТЕВ (бас китара), ЕМИЛ АЛЕКСАНДРОВ (барабани) и ГЕОРГИ ВЪЛКОВ (перкусии).

Албума „ФЛАМЕНКО БЛУС“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 30 май, след новините от 21.00 ч.

 

В предаването на 30.05.2020 г.: Райчо Иванов и албумът “Фламенко блус“


RAICHO IVANOV
Rock Jazz Orchestra
FLAMENCO BLUES
Издаден: 10 май 1991 г.


ПИЕСИ:

1."L" Is for Lovers – "L" за влюбени – 5:09
Tribute to Al Jarreau
Music by – David Gamson

2.Accident – Инцидент – 7:40
Music and Arrangement by – Boiko Dimitrov

3.Merry Go Raund – Въртележка – 10:03
Music by – Raicho Ivanov

4.Spain Sunset – Испански залез – 9:03
Music By – Raicho Ivanov

5.Spanish Key – Испански ключ – 11:35
Music by – Miles Davis

©1991 Балкантон ВТТтС 3047

УЧАСТНИЦИ:

Тромпет – Райчо Иванов
Алт саксофон – Михаил Грозданов (3)
Сопрано саксофон – Бойко Димитров (2, 5)
Китара – Вергилий Каталан (2, 5), Иван Лечев
Клавишни инструменти – Николай Захариев
Бас китара – Венелин Кръстев
Барабани – Емил Александров
Перкусии – Георги Вълков

Продуцент и аранжименти: Райчо Иванов

Период на създаване/композиране: 1989 г.

Период на звукозаписа: септември 1989 г. (НДК) и 14 юли 1990 г. (Хага).

Звукозаписът е осъществен в НДК и в Хага, Нидерландия, по време на North Sea Jazz Festival

Тонрежисьор – Румен Спасов
Смесване и мастериране – Румен Спасов, Райчо Иванов, Николай Захариев


ВРЪЗКИ:
http://www.discogs.com/search/?q=%22%D1%80%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%BE+%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%22&type=all

 Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade