“First Love” by Yiruma

„Където и да се намирате, винаги може да откриете нещо красиво, когато слушате музика“

 

Тези думи на знаменития южнокорейски пианист YIRUMA са по повод на обаждане от млада жена, негов почитател: „Имам ужасна гледка през прозореца си, но когато затворя очи и слушам Вашата музика, може да си представя местата, където искам да бъда“.

 

YIRUMA не е обикновен пианист, и макар да влиза в стандартните рамки на категорията изпълнител-композитор, постоянно разширява музикалния си обхват като работи с широк кръг музиканти. В последно време това са представители на набиращия популярност K-pop жанр като 2AM, Ailee, Baek Ji Young. Всъщност той иска няколко прости неща да постигне със своята музика: да успокоява, вдъхновява и да напомня на аудиторията си значението на любовта и надеждата.

 

YIRUMA (на корейски „Аз ще постигна“) е роден през 1978 г. в Южна Корея,  където още на 5 години започва да свири на пиано, преди да се премести във Великобритания на 10-годишна възраст, за да посещава музикалното училище Purcell в Surrey. По време на обучението си разкрива таланта си и е поканен да участва в записите на албум с класическа музика за фирмата Decca Records. Същевременно признава: „С мъка си намирах приятелства – затова прекарвах повечето време в общежитието. Но това са минали спомени, когато времето мине, всичко става красиво – дори тъгата. Времето лекува.\"

 

Докато живее в Англия, постъпва в King’s College, в Лондон, и негов наставник става именитият композитор сър Harrison Birtwistle, който го въвежда в класическата и съвременната музика, както и в теорията на композицията. Майка му на YIRUMA украсява спалнята му в Лондон в жълто. „Първоначално не ми харесваше – добавя музикантът, – но всеки ден светлината извираше отвътре и въпреки британското време се чувствах топло. Започнах да се чувствам удобно и безопасно в това мрачно пространство. Така се научих да ценя всяка възможност за уединение. Обичам да прекарвам времето си сам, вътре в помещението, да долавям тишината и самотата.“

 

Стилът на този южнокорейски талант съчетава западната посткласическа музика с корейското наследство на композитора, което води до своеобразна new age смесица от фолк-поп и минималистично пиано, добива медитативно качество, центрирано около слабо текстурирани мелодии, зададени в средния регистър.

 

„Класическата музика е най-голямото ми влияние – признава YIRUMA.– Може и да е старо, но винаги има нещо ново да се открие във всяко едно произведение от миналото“.

 

Него често го сравняват с италианския композитор и пианист Ludovico Einaudi, известен със своите соло пиано композиции, включително популярните „Le Onde“ и „Divenire“.

 

И още нещо интересно за YIRUMA – композиторът е голям почитател на корейската поезия, – и в доста свои творби, като албума „Poemusic“, изследва връзките между двете форми на изкуството.

 

След най-успешните заглавия в неговата дискография е албумът „FIRST LOVE“, или „ПЪРВА ЛЮБОВ“, ето как YIRUMA ни въвежда в него: „Много е сложно да категоризирам своята музика в този мой проект – тя не е класическа, не е джаз, тя е смес от всички тези неща. Аз самият не знам какъв точно е моят стил; все още работя върху него. Но бих казал, че музиката ми е лесна за слушане, няма нужда от обяснение и хората могат просто да я чуят и тя да откликне в душата им, това е музика за медитация и успокоение на душата, макар аз да съм и ще си остана християнин“.

 

Музиката в този албум е като саундтрак към филм, с нея оживяват отделни истории, всяка свързана с темата за любовта. Пиесите му ни позволяват да мечтаем, да създаваме образи в ума си и разбираме, че той влага много емоции, сякаш разказва своите любовни истории чрез пианото и именно това прави музиката му толкова красива и спокойна.

 

„Надявам се, че музиката ми не ви откъсва от живота ви – твърди пианистът. – Вместо това искам тя да бъде с вас винаги, сякаш е фоновата музика на живота ви“.

 

От този албум е неговият най-голям хит досега \"RIVER FLOWS IN YOU\" („РЕКАТА ТЕЧЕ В ТЕБ“), често пъти асоцииран със сериала “Twilight“ и сравняван с „Clair de Lune“ („Лунна светлина“) от Claude Debussy, регистрирал огромен интерес в Spotify и над 22 милиона гледания в YouTube.

 

Албума „FIRST LOVE“, или „ПЪРВА ЛЮБОВ“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” по програма “Хоризонт” на БНР в събота, 10 октомври,  след новините от 21 ч.

В предаването на 10.10.2020 г.: Yiruma и албумът “Първа любов“

 

 

 

YIRUMA

FIRST LOVE

Released: December 1st, 2001 

 

SONGS/TRACKS:

 

"I" - 4:10
2. "May Be" - 4:00
3. "Love Me" - 4:06
4. "River Flows in You" - 3:09
5. "Passing By" - 4:37
6. "It s Your Day" - 3:41
7. "When the Love Falls" - 3:18
(Writer: Michel Polnareff)
8. "Left My Hearts" - 3:12
9. "Time Forgets..." - 4:58
10. "On the Way" - 4:39
11. "Till I Find You" - 3:43
12. "If I Could See You Again" - 3:25
13. "Dream A Little Dream of Me" - 2:12
Writers: Fabian Andrew, Wilbur Schwandt, Gus Kahn
14. I… ("Allegro Maestoso") - 4:15
(Writer: JS Bach)
15. "Farewell" - 2:31

 

           

©2001 Stomp Music, Inc. / Sony Music Entertainment Korea, Inc.

 

 

CREDITS:

Yiruma: Piano, Producer, Composer, Arranger

 

 

 

BIOLINKS:

 

http://yiruma.com/?lang=en

https://www.facebook.com/yiruma.official/Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade