“Пресечна точка” от Спектрум

Вокалната акапелна формация СПЕКТРУМ съвместява поп и джаз в многогласни обработки на фолклорни пиеси и песни, изпълнени изцяло без инструментален акомпанимент. От създаването си през пролетта на 2012 досега групата развива своята артистична и концертна дейност, като засвидетелства своето място на професионалната музикална сцена у нас.

Ето как ВЕСЕЛА МОРОВА от СПЕКТРУМ ни въвежда в техния дебютен албум „ПРЕСЕЧНА ТОЧКА“:

„За да съществува пълнокръвно една акапелна група от типа на СПЕКТРУМ, трябва стабилна концепция. Ако октетът, създаден през 2012 г., беше по-скоро математически сбор от певци, които искат да прекарват свободното си време по един стойностен начин и да се обогатяват взаимно и чрез музиката, то квинтетът беше време да прераснем в едно химично уравнение-реакция, в което видимо различни елементи си взаимодействат по такъв начин, че да се получи синтез на ново вещество. Това вещество започва свой нов живот и вече се възприема в неговата цялост, а не просто като сбор от отделни елементи. Химичната реакция в СПЕКТРУМ беше най-силна и съзидателна в процеса на записване и издаване на дебютния албум – "ПРЕСЕЧНА ТОЧКА". Процесът, а не толкова продуктът, е същественото в случая. Всяка песен е една микровселена от синтези – започва от вдъхновението за музиката и текста, продължава с написването и аранжирането, после – репетиране, изпълнения на живо, минаване теста на времето, претърпяване на модификации и най-накрая – запис. 

Неизменно първоначалното тесто променя формата си няколко пъти след замесването му, а най-интересното е, че никой не знае точно какъв хляб ще излезе от фурната накрая. Уж за всички са ясни отделните акапелни елементи – те си "взаимодействат" по определени правила – сопран, алт, тенор, баритон, бас, солисти изпълняват своите функции в хармонията. Мелодия, текст – всичко е по правилата. Но необяснимото, което се случва по време на звукозаписния процес, е именно магията в музиката – в акапелната "епруветка" се синтезира нещо ново, в което има цялост, единство и разпознаваемост. Индивидуалността, тембрите, емоциите, светоусещанията не само са се пресекли в една точка – те са отдали необходимото, за да може да се получи новото химично съединение и то да има свой облик и устойчивост. Предизвикателството в тази концепция е голямо, защото изисква от всеки от нас петимата да превключва на два режима – режим солист и режим група, – които изискват коренно различни умения, опит и нагласа. Не е голяма трудността за един солист да се изяви и дори да влезе в различни превъплъщения, но петима солисти да зазвучат като един – това изисква най-малкото напасване, усещане и едни големи, всечуващи уши. В тази, с години търсена, пресечна точка дори и дъховете са в синхрон, а всеки глас придобива нещо от останалите четири в процеса. Пеенето заедно ни учи да сме в непрестанен режим на отдаване и приемане, а осъзнатостта за тези взаимодействия ни дава усещането, че СПЕКТРУМ е едно специално място – във физически, емоционален и духовен аспект. 

Химичните процеси продължават и до днес, следва нова пресечна точка, нов синтез и ново стъпало от спектрумската сълба, което очаква да бъде изкачено“ – завършва ВЕСЕЛА МОРОВА.

И още нещо ни разказват певците от СПЕКТРУМ: 

„Идеята за студиен албум на СПЕКТРУМ се появява през пролетта на 2017 година. След различни временни промени в състава, през месец април всички певци в квинтета се оказват титуляри, участвали в създаването на групата още през 2012 година. Това съвпада с възможността да бъде изчистено, ремонтирано и оборудвано наново старото студио на певеца Георги Бейков, което се превръща в репетиционна зала и седалище на групата. Моментът е подходящ за издаване на албум, включващ най-емблематичните дотогава аранжименти на СПЕКТРУМ – обработен фолклор и поп музика. Започва поетапно записване на няколко песни. Процесът е бавен и отнема около година. Това се дължи на ограничения технически ресурс – само един качествен кондензаторен микрофон и звукова карта, което налага всеки певец да записва партията си отделно, а напасването и усещането за ансамбъл да се постигне впоследствие при постпродукцията. Резултатът е незадоволителен. Нуждата от по-бърз и ефективен метод на запис, неизяснената жанрова посока на албума, както и натрупалите се нови идеи и музикален материал през изминалия творчески сезон (2017-2018) довеждат до коренна промяна в концепцията. През есента на 2018 година звукозаписният процес започва наново – налице са няколко авторски песни, създадени и аранжирани от членовете на Спектрум, и още няколко, върху които се работи в движение. За студиото е закупено ново и по-съвършено оборудване, което позволява на певците в групата да записват едновременно – най-често в комбинации по трима или четирима за ансамбловите моменти, и отделно за соловите линии, импровизациите, и вокалните ефекти и бийтбокс. По този начин, година по-късно – през октомври 2019, е завършен първият авторски албум на СПЕКТРУМ – "ПРЕСЕЧНА ТОЧКА".

Съставът на СПЕКТРУМ включва: БОРЯНА ЙОРДАНОВА – сопран, ВЕСЕЛА МОРОВА – алт, АТАНАС КУЛИНСКИ – тенор, ЯНКО ЯНКОВ – баритон и КОНСТАНТИН БЕЙКОВ – бас, вокални перкусии.

Албума “ПРЕСЕЧНА ТОЧКА” ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР по време на Рождественските празници, в събота, 26 декември, след новините от 21.00 ч.

 

В предаването на 19.12.2020 г.: Спектрум и албумът “Пресечна точка“

СПЕКТРУМ
ПРЕСЕЧНА ТОЧКА
Дата на издаване: 7 ноември 2019


ПЕСНИ:

1.Огънче – 3:12
Музика: Юлия Ценова
Текст: Николай Коев, Наско Кулински
Аранжимент: Наско Кулински

2.Баклава – 3:52
Музика и аранжимент: Константин Бейков

3.Вечеряй, Радо – 4:05
Народна песен
Аранжимент: Константин Бейков

4.Градът не спи – 3:43
Музика и текст: Наско Кулински
Аранжимент: Константин Бейков

5.Избирам – 4:35
Музика и текст: Янко Янков
Аранжимент: Янко Янков, Константин Бейков

6.Вярваш или не – 3:20
Музика и аранжимент: Наско Кулински
Текст: Весела Морова, Наско Кулински

7.We Speak Love / Любов на думи – 5:02
Музика и аранжимент: Константин Бейков
Текст: Янко Янков

8.Почакай – 5:55
Музика и текст: Янко Янков
Аранжимент: Константин Бейков

9.Акапелна музика – 2:43
Музика, текст и аранжимент: Наско Кулински


©?2019 Spectrum Vocal Band


УЧАСТНИЦИ:

Боряна Йорданова – сопран
Весела Морова – алт
Наско Кулински – тенор
Янко Янков – баритон
Константин Бейков – бас

Продуцент: Spectrum Vocal Band

Период на създаване/композиране на песните:

1. Огънче – написана от Юлия Ценова, вероятно през 90-те години за вокална студия "Дъга", аранжирана от Наско за групата през пролетта на 2017.
2. Баклава – през март 2017 Косьо сънува главната тема, изпята с гласовете на Swingle Singers. След съня я записва и доразвива, песента е завършена с аранжимент само месец по-късно.
3. Вечеряй, Радо – аранжирана през пролетта на 2015.
4. Градът не спи – солова песен на Наско, излязла на 18 ноември 2010, аранжирана от Косьо април-май 2018.
5. Избирам – написана от Янко през 2014-2015, аранжиментът претърпява много промени и достига сегашния си вид в края на 2018 – началото на 2019.
6. Вярваш или не – солова песен на Наско, излязла на 3 април 2012 със заглавие "Всеки ден", адаптирана за Спектрум с нов текст и акапелен аранжимент в края на 2018 – началото на 2019.
7. We Speak Love – рифът на тази песен е написан като идея за шапка/джингъл през март 2017, но претърпява развитие в продължение на повече от две години. Песента е завършена с текст и аранжимент в края на август 2019.
8. Почакай – написана от Янко през лятото на 2018, аранжирана от Косьо през лятото на 2019.
9. Акапелна музика – солова песен на Наско с оригинално заглавие "Какво е музиката", излязла на 24 октомври 2010, аранжирана и адаптирана за Спектрум през пролетта на 2019.

Звукозапис:

1. Огънче

25 ноември 2018 – ансамбъл/акомпаниращи гласове (Боряна, Весела, Наско, Янко)
30 ноември 2018 – сола (Боряна, Косьо)
3 декември 2018 – бас (Косьо)
8 октомври 2019 – перкусии (Наско и Косьо)

2. Баклава

Записите за тази песен са започнати най-отдавна, преди да бъде оборудвано студиото. Налице е само един микрофон, поради което първо е направен общ референтен запис на цялото изпълнение, а след това, слушайки го, всеки певец от групата записва поотделно своята партия. Датите на запис са следните:

1 август 2017 – групово референтно изпълнение
29 август 2017 – алт (Весела)
30 август 2017 – тенор (Наско)
31 август 2017 – баритон (Янко)
29 октомври 2017 – сопран (Боряна)
1 ноември 2017 – тенор (корекции и добавки – Наско), после бас (Косьо)
28 юли 2019 – презапис на басовата партия (Косьо)
12 октомври 2019 – вокални перкусии и звукови ефекти (Наско, Весела и Косьо)

3. Вечеряй, Радо

12 март 2019 – ансамбъл/акомпаниращи гласове (Боряна, Весела, Наско, Янко)
9 април 2019 – бас (Косьо)
8 октомври 2019 – перкусии (Косьо)
10 октомври 2019 – соло и импровизация на Боряна

4. Градът не спи

26 септември 2018 – бас (Косьо)
27 септември 2018 – акомпаниращи гласове (Боряна, Весела, Наско, Янко, Косьо)
19 октомври 2018 – акомпаниращи гласове на припева (Боряна, Весела, Янко)
30 ноември 2018 – сола (Боряна, Весела, Янко, Косьо)
1 декември 2018 – соло Наско
8 октомври 2019 – бийтбокс, вокални и body percussion ефекти (Наско и Косьо)

5. Избирам

22 декември 2018 – ансамбъл – припев на песента (Боряна, Весела, Наско, Янко)
10 февруари 2019 – акомпаниращи гласове – куплети (Боряна, Весела, Наско, Янко, Косьо) и сола (Боряна, Весела, Наско)
18 октомври 2019 – вокални перкусии (Косьо)

6. Вярваш или не

2 април 2019 – бас (Косьо)
20 април 2019 – акомпаниращи гласове (Боряна, Наско, Янко)
7 юли 2019 – соло Весела
8 октомври 2019 – бийтбокс (Косьо)

7. We Speak Love / Любов на думи

15 октомври 2019 – акомпаниращи гласове (Боряна, Весела, Наско, Янко) и солисти (Янко, Весела, Наско)
17 октомври 2019 – запис соло Боряна
18 октомври 2019 – бас (Косьо)
19 октомври 2019 – вокални перкусии (Косьо)

8. Почакай

11 септември 2019 – бас (Косьо и Янко) и соло (Косьо и Янко)
13 и 15 септември 2019 – ансамбъл/акомпаниращи гласове (Боряна, Весела, Наско, Янко, Косьо)
18 октомври 2019 – рап (Наско и Янко)
20 октомври 2019 – бийтбокс (Косьо)

9. Акапелна музика

21 и 30 юли 2019 – ансамбъл (Боряна, Весела, Наско, Янко)
25 юли 2019 – бас (Косьо)
8 октомври 2019 – перкусии (Косьо)
22 октомври 2019 – допълнителни беквокали (Наско)

Звукозапис, монтаж, смесване и мастеринг:

Звукозапис: Йорданка Янкова, Константин Бейков
Обработка на траковете и подготовка за смесване: Йорданка Янкова, Константин Бейков
Смесване: Константин Бейков, Йорданка Янкова, Атанас Кулински
Мастеринг: Атанас Кулински, Йорданка Янкова

Място на звукозаписа, на смесването и на мастерирането:

Студио "Нове" – наследено от естрадния певец Георги Бейков, част от "Дуо Нове", понастоящем репетиционно и звукозаписно студио на Спектрум.


Дати на издаване и премиера:

Издаден на 7 ноември 2019, премиера на същата дата в Sofia Live Club.

Дизайн: Анета Пенева
Фотография: Ники Литов
Стилист: Антоанета Костова
Грим: Теодора Дупаринова


ТЕКСТОВЕ:

Огънче
Музика: Юлия Ценова
Текст: Николай Коев, Наско Кулински
Аранжимент: Наско Кулински

Дай, бабо, дай, дай, бабо, огънче.
Да ни топли, да ни гали,
да ни пази в люти хали.
Дай, бабо, дай, дай, бабо, огънче.
Да ни грее, да се смее,
песни да ни пее.

Откакто е човек човекът –
това от баба си го зная –
така било от памтивека,
така ще е, така, до края.
Приятел пръв е на човека
огънят топъл животворен,
съдбата му той прави лека –
песен е всеки негов ден.

Огън във нас гори, бушува и тлее.
Никой от нас не може да проумее
как превръща се искрата в огън, а той в пожар.
Силен и могъщ издига се като цар.
Огънят бушува, неподвластен е на правила.
Изпепелява всичко, което си създал.
И за да може пламъците му да подчиниш,
не си играй със него – може да се изгориш!

Дай, бабо, дай, дай, бабо, огънче.
Да ни топли, да ни гали,
да ни пази в люти хали.
Дай, бабо, дай, дай, бабо, огънче.
На крилете на мечтите,
близо до звездите.

Това, което ти дари ни,
на тях след нас ще им дадем –
да бъдат нощите им силни
и светъл бъдният им ден.
За всяко нещо във гърдите
щом огън буен има в нас,
не са далечни май звездите –
радост ще носи всеки час.


Баклава
Музика и аранжимент: Константин Бейков


Вечеряй, Радо
Народна песен
Аранжимент: Константин Бейков

Вечеряй, Радо, мъри, вонка излизай.
Да си та питам, мъри, ти чула ли си
за мен да гълчот, мъри, по цело село,
че съм бил ходил и съм бил чукал
по чузди порти и на вашана.


Градът не спи
Музика и текст: Наско Кулински
Аранжимент: Константин Бейков

Градът е притихнал в лятната нощ.
Блести, целият потънал в разкош
и примамливо зове –
тръгвам пак, и аз не знам сега накъде.

В града срещам много нови лица.
Оживени тук са всички места
и от всяка улица
се разнасят думи от уста на уста.
Ярки светлини блестят, не спи градът.

Припев:
Когато дойде нощта, аз зная –
време е вече да избягам надалече.
Сам не знам как така
не мога вечер тихо да спя.

(Градът не спи.
Къде си ти? Градът не спи.
Тебе търся аз и в този час
мисля за теб, за тебе само...
как градът не спи...
безброй светлини – градът не спи.
Тебе търся пак, в този летен хлад
всяка нощ и нощем само.)

Красив и величествен е градът,
да съм част от него няма да спра.
Щом настъпи вечерта,
тук се случват всички интересни неща.

С какво ме привлича нощният град
за мен е необяснимо, но факт.
Всяка вечер искам пак
да се слея сред тълпата в летния хлад.
Ярки светлини блестят, не спи градът.

Припев

Всеки ъгъл по нещо крие,
неочакван е всеки ход.
Хиляди непознати хора
жадни са за нощен живот.

Припев


Избирам
Музика и текст: Янко Янков
Аранжимент: Янко Янков, Константин Бейков

Обичам да пея, когато разбирам
и чувствам, че мога доброто да виждам...
Когато в мечтите душата отлита,
самотна, щастлива, свободна и силна:

Избирам да вярвам, да бъда, да правя, да чувствам,
обичам да пея, да виждам, разбирам...

Отново в деня си въпроси събирам,
изгубен за кратко, но светлият спомен
на радост в сърцето извира.

Избирам да вярвам, да бъда, да правя, да чувствам,
обичам да пея, да виждам, разбирам:

Припев:
Има вечни светли срещи,
светли хора, бъдни, днешни.

В плача си се смея, с надежда копнея
със Тебе единен, свободен във всичко
да бъда, защото обичам...

Избирам да вярвам, да бъда, да правя, да чувствам,
обичам да пея, да виждам, разбирам...

Припев


Вярваш или не
Музика и аранжимент: Наско Кулински
Текст: Весела Морова, Наско Кулински

Нещо ти нашепва – идва любовта.
Без да търсиш, знаеш – този път е тя.
Чакана е дълго, въпреки това
тайно се надяваш с теб да е добра.

Но колко ще я задържиш? Дано не е за малко,
че ако бързо отлети, ще е жалко.

Припев:
Вярваш или не, ще се случи с теб
чудото сега на случайността.
Всеки ден е нов, носи ти любов,
улови мига на случайността.

Вярваме, че всеки има си съдба
и предначертана е отдавна тя.
Блъскаш си главата в невидима стена,
просто остави се на случайността.

Когато пак останеш сам във мисли и тревоги,
не даваш шанс на любовта да те води.

Припев


Любов на думи
Музика и аранжимент: Константин Бейков
Текст: Янко Янков

Живеем в широкото поле
на необятните възможности.
Летим високо, изследвайки Вселената,
но губим частици от вътрешния си свят.

Всичко може да е другояче,
ако стъпим здраво на земята
и да започнем да споделяме.

Припев:
Движим се бързо
измежду гръмката човешка суета,
стремим се да вдъхновяваме,
но най-вече, всеки ден и час,
говорим за любовта.

Защо осъждаме другия,
увличайки се в ненужни аргументи?
Затворени сме в невидими скафандри
и се крием, изстинали зад гордостта си.

Всичко може да е другояче,
ако стъпим здраво на земята
и подходим с внимание и грижа.

Припев

Говорим за любов, но живеем ли в нея?
Говорим за любов, но рядко я раздаваме.
Говорим за любов, но колко дълго я пазим?
Говорим за любов, но защо не можем да я почувстваме?

Всичко може да е другояче,
ако стъпим здраво на земята
и останем заедно.

Припев


Почакай
Музика и текст: Янко Янков
Аранжимент: Константин Бейков

Когато денят ти започва отначало
и слънцето вижда твоите очи,
за миг поспри, за Него си спомни,
дори и да виждаш, че времето е спряло.

Припев:
Почакай, вината в гнева разрушава,
помни, на всеки е присъщо да греши.
Почакай, ще видиш, че идва промяна,
прости, защото силният си ти.

Минути и дни отминават като в лудост,
излъган със страст и изгубен в суети,
за малко спри, за Него си спомни,
за своя пъти и живот и истинската свобода.

Припев:
Почакай, вината в гнева разрушава,
помни, на всеки е присъщо да греши.
Почакай, ще видиш, че идва промяна,
прости, защото тя започва с теб
и вече силният си ти.

Повярвай, създаден си да бъдеш силен –
на всеки страх и всяка страст да си победител.
Признавай своето безсилие и своя грях
пред Този, Който всички е освободил от тях.
Не се поддавай на лъжа – да вярваш в невъзможност.
Разпознавай във гнева свойта скрита гордост.
Прощавай докрай на всеки друг, но и на себе си
и ще успееш да обичаш враговете си.
Истината е, че всеки ще те нарани –
и най-близкият за теб може да сгреши.
От теб зависи да откажеш да си отмъстиш,
дори когато чувстваш, че не можеш да простиш.
Поискай помощ свише, за да устоиш
на неправдата и злото без да съгрешиш.
Повярвай, създаден си да бъдеш силен –
на всеки страх и всяка страст да си победител.

За миг поспри, за Него си спомни,
дори и да виждаш, че времето е спряло.

Припев


Акапелна музика
Музика, текст и аранжимент: Наско Кулински

Припев:
Всички заедно ни събра акапелна музика –
нека тя сама говори.
Като порив откровен тя е просто феномен
и живее в теб и мен.

Свежа идея – може да бъде мелодия тя.
Свикнеш ли с нея, става любимата.

Много различна е,
всеки миг се мени, но оставя следи.
Тя е хармония, вплетена в песента.

Припев

Много нежно ни нашепва тя:
"Па-ба-ра-ба-па" – без слова на език непознат.
Звук в пълна тишина... чуй сега песента.

Припев


ВРЪЗКИ:

https://www.facebook.com/gingyfeel
https://www.facebook.com/vesela.morova
https://www.facebook.com/profile.php?id=100006957495325
https://www.facebook.com/danielnikolovmusic
https://www.facebook.com/yyankov
https://www.facebook.com/konstantin.beykov

 Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade