“Вятърните чанове” от Симо Лазаров
04-03-2023

Знаете, че в дните около наши национални празници търсим изявени български музиканти за да представим най-новите им творчески търсения.

Този път около 3 март ще чуем последния засега студиен албум на професор СИМО ЛАЗАРОВ, и ето как той ни въвежда в него: 

„Повод за създаването на “Вятърните чанове“ е подаръкът, направен ми от кинорежисьора-документалист г-жа Верона Ди Анджели – камбани, чийто звук е невероятно богат на обертонове. Този звук ме впечатли и тъй като обичам да експериментирам, реших това да бъде звуковия обект на моя експеримент. 

Музикалната драматургия е в тематичния материал, представен с  използването на чистия и модифициран звук  на камбаните, и изразяващ порива за свобода. 

Свободата на звука в пространството е функция на много фактори. Поривът на вятъра и свободно движещите се звънци са символ на волния дух на човека. Исках да предам именно това движение на свободната воля, което е заложено у всеки от нас“ – завършва СИМО ЛАЗАРОВ.

Албума “Вятърните чанове“, реализиран съвместно с китариста ЮЛИ АНКОВ, ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на  програма “Хоризонт” на БНР в събота, 4 март, след новините от 21.00 ч.

 

В предаването на 4.03.2023 г.: Симо Лазаров и албумът „Вятърните чанове“ 


СИМО ЛАЗАРОВ 
ВЯТЪРНИТЕ ЧАНОВЕ
Дата на издаване и премиера: 14 август 2022 г.


СЪДЪРЖАНИЕ:

  
1.Вятърните чанове 1 – 4:26 
2.Вятърните чанове 2 – 6:48
3.Вятърните чанове 3 – 2:58
4.Вятърните чанове 4 – 3:11
5.Вятърните чанове 5 – 5:08
6.Вятърните чанове 6 – 6:25
7.Вятърните чанове 7 – 9:54
8.Вятърните чанове 8 – 5:21
9.Вятърните чанове 9 – 4:14
10.Вятърните чанове 10 – 5:31
11.Вятърните чанове 11 – 6:31
12.Вятърните чанове 12 – 7:53
13.Вятърните чанове 13 – 5:11
14.Вятърните чанове 14 – 4:14

©2022 Симо Лазаров


УЧАСТНИЦИ:

Композиция, аранжимент, продуцент и изпълнител на синтезатори и програмиране –  Симо Лазаров

Юли Анков – китара, програмиране

Период на композиране: март – август 2022 г.
Период на звукозапис: март – август 2022
Технически екип на звукозаписа, смесването и мастерирането: Симо Лазаров
Място (студио) на звукозаписа, смесването и мастерирането: SL home studio 1
Дата на издаване и премиера - 14 август 2022 г.    


за УЧАСТНИЦИТЕ:        

Симо Лазаров
    
Още от ранната си възраст Симо Лазаров развива музикалните и техническите си способности, за да ги обедини професионално през 1974 при създаването на първото в България Студио за електронна музика към Българско национално радио, което  ръководи  повече от 25 години. 
Преминавайки през различни етапи на инженерното си и музикално образование в Прага, овладявайки изпълнителските умения на орган от Иржи Ропек и следвайки електронна музика при проф. Рудолф Ружичка; работейки в електронните студиа в Братислава; завършвайки техническото си образование в София и изучавайки курсовете по композиция на Пиер Булез в ИРКАМ-Париж – от една страна, и концертирайки същевременно сам и с различни състави – от друга, той се изгражда и като водещ специалист в областта на електронната музика – изкуството, свързващо двете сфери от човешкия живот – музика и техника. С качествата си на добър организатор той успява да привлече около себе си през онези години много професионалисти – музиканти, композитори, инженери, режисьори, журналисти и писатели, които дълги години са съпричастни на идеята за реализиране и популяризиране на българската електронна музика. 
Обединявайки творческите дейности, Симо Лазаров работи в няколко направления: композиране и изпълнение на оригинална електронна, електроакустична  и компютърна музика, музика за кино, театър, радио и телевизионни постановки, студийна и концертна дейност у нас и в чужбина, участие в наши и чужди фестивали и конкурси за електроакустична музика, както и създава първите български фестивали за електронна музика и мултимедия. 
От 1977 преподавателската и педагогическата му дейност преминава с курсовете по тонрежисура, звукотехника, звукова култура и електронна музика през Музикалната академия, Техническия и Софийския университети, през множество летни школи, за да инициира и създаде единствената в България специализация по компютърно музициране, по собствена методика и школа през 1996 в Нов български университет. 
Професор д-р Симо Лазаров става основна фигура в българската електронна музика, автор е на 22 книги, над 70 научни публикации, около 400 музикални творби от всички жанрове и форми,  обединени в 9 дългосвирещи плочи, 38 CD албума и 28 DVD албума, издадени в България, Англия, Израел, Русия, Франция, Германия, музиката за 7 пълнометражни и около 90 късометражни филма, около 45 театрални постановки и около 20 касетъчни компилации, 5 инсталации и проекти, както и издадената през  2004 от БНР и музикална къща SYNTHI music – Tel Aviv антология от 30 компактдиска с авторска музика. Той изнася над 2800 концерта, носител е на 11 наши и международни награди. 
От 2002 г. е артистичен директор на българското  издание на Международен  форум-фестивал ВСЕЛЕНАТА на КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА  
От 2004 г. е директор на Научно-практическото и изследователско звено за компютърно музициране и компютърна звукообработка към НБУ, което звено през 2016 г. прераства в Център за компютърна музика и саунд дизайн. За активната си  академична, музикална и организационна дейност през 2017 г. той е номиниран за Наградата на Ректора на НБУ.
От 2013 г. е председател на секция „Физическа, електро- и музикална акустика“ (ФЕМА) към Федерация на научно-техническите съюзи в България.        
От 2015 г. е почетен професор на Нов български университет.
Към получените  множество наши и международни награди през 2008 година Симо Лазаров добави и наградата на Националния дворец на културата «Артист на Салона  на изкуствата»  за цялостна творческа дейност, наградите на ръководените от него екипи «Кристална лира» на Съюза на музикалните и танцовите дейци в категория «Звук и звуков дизайн» през 2016 и 2017 г., както и получената през 2018 г. «Златна лира» за цялостна творческа дейност. 

Юли Анков

Архитект по професия, музикант по душа, Юли Анков се качва на професионалната сцена още през студентските си години. Запознанството със Симо Лазаров го отвежда в полето на електронната музика през 1985 г., за да му разкрие необятните ? възможности. Като участник в повечето концерти със Симо Лазаров, той неизменно съчетава звуците с музикалните идеи с реализацията на плакатите, макетите на сцената, пеенето и изобщо всичко, свързано с музиката и рисуването. 


ПРЕПРАТКИ:
https://www.facebook.com/simo.lazarov.1?fref=ts
https://ubc-bg.com/%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE-%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2/


 

всички новини
Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade