“Отвъд” от Теодор Попов
15-04-2023

Докторът по музикознание, компютърно музициране и саунд дизайн ТЕОДОР ПОПОВ е сред младото поколение български музиканти и вече няколко пъти гостува в предаването „Картини от една изложба“ като композитор и анализатор на електронна музика. Сега ще представим неговия дебютен албум, ето каква е предисторията му по думите на автора:

„Идеята за реализиране на албума „ОТВЪД“ се заражда през 2014 година – юбилейна за електронната музика в България, когато се навършват 40 години от нейното начало в България и създаването в Българското национално радио на първото студио за електронна музика през 1974 година и дейността на проф. д-р Симо Лазаров като организатор на многобройните прояви за отбелязването ? и като основоположник на електронната музика в България.          

Участието ми в тези прояви като студент и впоследствие докторант в НБУ (където проф. С. Лазаров беше научен ръководител на дипломните ми проекти), засили и затвърди интереса ми към електронния звук и проявленията му в разнообразни звукови структури, темпорални пластове и композиции. Обръщането към електронното звукоизвличане провокира опитите ми 
за композиране и създаване на творби с новите вдъхновяващи компютърни технологии.           

Албумът е резултат от творческите подходи за електронен звуков дизайн и електронно звукоизвличане в епохата на множество музикални инструменти и ефекти, и тяхната комбинация от аналогови и цифрови устройства, носеща послания за съзидание, път към неизвестното и може би поглед в бъдещето“.

А ето каква е концепцията на албума: 

„Интересът към създаване на музика по електронен път е предизвикан и от доброто познаване на компютърния хардуер и софтуерните възможности. Това съчетание, свързано с аналоговите музикални инструменти и тяхното усъвършенстване, достигане до дигитално композиране и музициране, предизвиква у мен творчески процеси, не само като конкретни музикални творби, но и като философски разсъждения, които се опитвам да пресъздам в моите композиции. 

Всяка част от творбата е израз не само на нещо, което е станало, но и на нещо, което става. Художественото вникване загатва безкрайната подвижност между вечност и миг. Концепцията на албума е пътуване – отвъд света, който виждаме с очите си – прескачане на границата на човешкото битие, обръщане към себе си, духовно извисяване и усъвършенстване. 

Албумът има за цел да провокира слушателя да припознае своето аз, да открие своята емоция в композицията и да се замисли за същността на живота и мястото на човека на Земята и във Вселената чрез електронната музика“ – завършва ТЕОДОР ПОПОВ. 

Албума “ОТВЪД“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на Велика събота, 15 април, в навечерието на Възкресение Христово, след новините от 17.00 ч. И това ще бъде неговата радиопремиера.

 

В предаването на 15.04.2023 г. Теодор Попов и албумът „Отвъд“


ТЕОДОР ПОПОВ
ОТВЪД
Дата на издаване и радиопремиера: 15 април 2023 г.


СЪДЪРЖАНИЕ:
  
1.Отвъд 1 – 3:15
2.Отвъд 2 – 4:13
3.Отвъд 3 – 4:54
4.Отвъд 4 – 4:59
5.Отвъд 5 – 7:38
6.Отвъд 6 – 3:21
7.Отвъд 7 – 2:27
8.Отвъд 8 – 8:49

©2023 Теодор Попов


УЧАСТНИЦИ:

Композиция, аранжимент, продуцент и изпълнител на синтезатори и програмиране –  Теодор Попов

Период на композиране: 2014 - 2023 г.
Период на звукозапис: 2014 - 2023 г.
Технически екип на звукозаписа, смесването и мастерирането: Теодор Попов
Място (студио) на звукозаписа, смесването и мастерирането: Студио Теодор Попов град Пловдив, мастериране: Студио 1 Радио Пловдив
Дата на издаване и радиопремиера – 15 април 2023 г.    


за ТЕОДОР ПОПОВ:        
    
Роден на 11.09.1987 г. в град Пловдив. Основно и средно образование  завършва в родния си град. В ученическите години завършва школа по класическа китара. Бил е солист на средношколски смесен хор. Участва в множество концерти и хорови фестивали. Завършва висше образование в Нов Български Университет – бакалавърска степен „Компютърни технологии“ със специализация „Компютърно музициране“ и  магистратура със специалност „Тонрежисура“. През октомври 2022 година успешно защитава образователна и научна степен „Доктор по музикознание“, отново в НБУ с тема за електронния звуков дизайн. 
Теодор Попов работи като звукоинженер в БНР – РРС Пловдив, където участва активно в осъществяването на множество концертни и студийни изяви и предавания. Композира собствени музикални произведения. Изявява се като свободен артист и концертиращ изпълнител. Организира и участва в множество обществени събития, някои от тях с над 10 000 посетители. 
-  Номиниран за Кристална лира през 2019 и 2021 г. в категория „Звук и звуков дизайн“ към Съюза на българските музикални и танцови дейци. През 2021 година е в екипа студенти, който е награден с престижната награда.
-  Получава поощрителна награда за иновативно мислене в областта на компютърното музициране и звуковия дизайн на Computer Music Space International Forum-Festival Sofia, декември 2019;
- Награден с Първа награда в Шести преглед на постиженията в звукорежисьорското майсторство в рамките на Международен форум-фестивал „Вселената на компютърната музика“ „Computer music space 2020”, София , юни 2020 .
- Реализира записи за международен конкурс „INTERNATIONAL INSTRUMENTAL AND VOCAL PERFORMANCE CONTEST ORADEA 2021“, Румъния,  където записите му са класирани на трето място.
- Създава звукови картини в реклами, като някои от тях са излъчвани по националните телевизии.
-Авторски композиции са представяни в ефира на Радио Пловдив, Програма „Хоризонт“ на БНР, вкл. в предаването „Картини от една изложба“. С едно от произведенията си е достигнал върха на класацията за българска музика „RudeBox BG TOP 10” на Радио Пловдив, където се е задържал три седмици на първо място. 
- Участва в Международен музикален радио фестивал „Тримонтиада“, декември 2020 и  април 2022 година в град Пловдив, като звукоинженер, обезпечавайки технически събитието и комутирането в радиоефир на живо едновременно от три държави – България, Швейцария и Австрия. Такъв тип събития в областта на радио фестивалите се прави за пръв път в ефира на Радио Пловдив. 
-Участва в екипа, реализиращ звука и мултимедията при гостуването на Виенски симфоничен оркестър – 9-10 септември 2022 г. в град Пловдив.  
- Има множество научни публикации в специализирани издания и участия в научни конференции по проблемите на електронния звук и електронния звуков дизайн. 
- Създава и реализира аудио-визуални ефекти в областта на мултимедията в концерти и спектакли. 


ПРЕПРАТКИ:

https://www.facebook.com/profile.php?id=1230617338
e-mail: t_popov@abv.bg
https://www.youtube.com/channel/UCjAGtINWRpz0jUzUwUKjvdA

всички новини
Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade