“Размисъл” от Симо Лазаров
21-10-2023

Още от ранната си възраст СИМО ЛАЗАРОВ развива музикалните и техническите си способности, за да ги обедини професионално през 1974 при създаването на първото в България Студио за електронна музика към Българско национално радио, което  ръководи  повече от 25 години. 

Днес професор д-р СИМО ЛАЗАРОВ вече има репутацията да е основна фигура в българската електронна музика с около 400 музикални творби от всички жанрове и форми.

В албума „РАЗМИСЪЛ“ студенти, колеги преподаватели и роднини правят нови аранжименти и кавъри на добре познати негови произведения. Инициатор е синът му ВАЛЕНТИН ЛАЗАРОВ, който тайно от баща си организира записа и издаването на този албум по повод на юбилей. Получава се пъстра смесица от звучащи по нов начин мелодични композиции, всяка в стила, в който работят отделните изпълнители. 

Концепцията на албума се състои в идеята да прозвучат по различен начин направените през аналоговите синтезаторни години съчинения. По този начин новият цифров звук дава друг поглед върху аналоговите звуци от оригиналните произведения. Младото поколение в лицето на аранжьорите и изпълнителите придават съвременна звучност на изсвирените преди години творби и придават нов облик на мелодиите. Така те зазвучават с нова динамика, изразяваща светоусещането на устремния век, в който живеем.

Албума „РАЗМИСЪЛ“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 21 октомври, след новините от 22.00 ч.

В предаването на 21.10.2023 г: Симо Лазаров и албумът “Размисъл“


СИМО ЛАЗАРОВ 
РАЗМИСЪЛ
Дата на издаване и премиера: 9 март 2008 г.


СЪДЪРЖАНИЕ:

1. Природа - 5:26
2. Лека нощ - 4:50
3. Вокализа - 5:30
4. Време - 5:40
5. Тема - 4:34
6. Напев - 4:01
7. Размисъл - 5:27
8. Белият път - 4:26
9. Привидно спокойствие - 4:54
10. Епилог-Небесни  сфери - 3:48
11. В ритъм С - 4:29

©2008 Симо Лазаров


УЧАСТНИЦИ:

1.Природа – музика: Симо Лазаров (из LP Природа)
            аранжимент: Валентин Лазар
            изпълнители: Валентин Лазар и Реут Тамир-vocal
2. Лека нощ - музика: Симо Лазаров (из CD Good Night Music)
            аранжимент: Валентин Лазар
            изпълнители: Валентин Лазар и Димитри Шурин-soprano sax
3. Вокализа - музика: Симо Лазаров (из аудиовизуалния спектакъл  Небесни  сфери)
            аранжимент: Валентин Лазар
изпълнители: Валентин Лазар и семпли на Симо Лазаров-synths и семпли на Георги Георгиев - tenor sax
4. Време - музика: Симо Лазаров (из балета Балетна музика за синт пиано и двама влюбени)
            аранжимент: Виктор Лазар
            изпълнител: Виктор Лазар
5. Тема - музика: Симо Лазаров (из балета Балетна музика за синт пиано и двама влюбени)
                     аранжимент: Виктор Лазар
                     изпълнител: Виктор Лазар
 6. Напев - музика: Симо Лазаров (из аудиовизуалния спектакъл Небесни  сфери)
            аранжимент: Виктор Лазар
            изпълнител: Виктор Лазар
7. Размисъл - музика: Симо Лазаров (из цикъла Седем пиеси за лека нощ)
             аранжимент: Виктор Лазар
             изпълнител: Виктор Лазар
8. Белият път - музика: Симо Лазаров (из филма Копнежи по белия  път; режисьор Никола Корабов)
            аранжимент: Валентин Лазар
            изпълнители: Валентин Лазар и Димитри Шурин - soprano sax
9. Привидно спокойствие - музика: Симо Лазаров (из аудиовизуалния  спектакъл Космически кръговрат )
            аранжимент: Валентин Лазар
            изпълнители: Валентин Лазар и Деби Клапер-vocal
10. Епилог-Небесни  сфери - музика: Симо Лазаров (из аудиовизуалния спектакъл  Небесни  сфери)                                                                             
                   аранжимент: Светослав Заров
                               аранжимент за хор: Георги Петков
изпълнители: Светослав Заров - синтезатори и Росица Панайотова -вокал,  с ФОЛК ДЖАЗ ФОРМАЦИЯ на НБУ, диригент Георги Петков
11. В ритъм С - музика: Симо Лазаров  (из SP Електронна музика)
            аранжимент: Валентин Лазар
изпълнители: Валентин Лазар и семпли на Симо Лазаров - synths и семпли на Стефка Оникян - вокал, Eмилия Лазарова - глас, Илия Фортунов - глас


Период на композиране: 1978-2007
Период на звукозапис: януари-март 2008
Технически екип на звукозаписа, смесването и мастерирането: Валентин Лазар
Място (студио) на звукозаписа, смесването и мастерирането: Студио ВАЛ 169- Тел Авив Дата на издаване и премиера - 09.03.2008 г. Тел Авив


ЗА УЧАСТНИЦИТЕ:        

Професор д-р Симо Лазаров
    
Основна фигура в българската електронна музика, автор на 22 книги, над 70 научни публикации, около 400 музикални творби от всички жанрове и форми,  обединени в 9 дългосвирещи плочи, 38 CD албума и 28 DVD албума, издадени в България, Англия, Израел, Русия, Франция, Германия, музиката за 7 пълнометражни и около 90 късометражни филма, около 45 театрални постановки и около 20 касетъчни компилации, 5 инсталации и проекти, както и издадената през  2004 от БНР и музикална къща SYNTHI music – Tel Aviv антология от 30 компактдиска с авторска музика. Той изнася над 2800 концерта, носител е на 11 наши и международни награди, включително тазгодишните награди „Златен век” на Министерство на културата и награда "Д-р Петър Берон" на Българска академия за наука и изкуства. 
Симо Лазаров също така е почетен професор в НБУ.
В Българското национално радио той има силно присъствие като създател и ръководител на Студиото за електронна музика, чието начало е преди 49 години, през 1974 година. Тогава това студио е екипирано с един от най-съвременните за времето си синтезатори "Синти -100". 

Валентин Лазар (Валентин Лазаров – ВАЛ. (1976 г.)

Композитор и изпълнител на електроакустична и компютърна музика. В творбите си използва модерни технологии, електронни инструменти и компютри, семплирани звуци за да произвежда съвременна музика. Участвал е и продължава да участва в международни фестивали за електро-акустична и компютърна музика като Synthese във Франция, Rusolo Pratella в Италия, Ars Electronica в Австрия, Computer Space в София, ICMC в Дания, Musica Nova в Прага и др. Участвал е в множество електронни концерти в страни като България, Словения, Франция и Израел. През 1995 г. Валентин Лазаров написва музика за детския мюзикъл „Енигматичната планета“, който се играе в Националния дворец на културата в София, България. Написал е и музиката към енергичния спектакъл „Оловеният войник” в НАТФИЗ. През 1999 г. вълнуващото му произведение „Сияещата планета“ му носи наградата за най-добра композиция в националния конкурс на Софийския университет. През 1997 г. Валентин Лазаров печели 1-ва награда на 24-ия конкурс за електроакустична музика в Бурж, Франция за авторското си произведение Boou 97
Композира и аранжира за израелски певци. От няколко години  работи като музикален продуцент и stage menager  с известни  израелски певци. 
Образование: Б.А. ED Music Education, Levinski Collage, Израел, Б.А. Музика и образование, Софийски университет, България,      Компютърен музикален курс – Нов български университет, България, Електроакустична специализация - Circle Studio, Франция, Курс по звукова и MIDI технология - "Art Studio", Израел, Курс по музикална технология – Berclie Scool, USA


КАК СТАВА АЛБУМЪТ:

За юбилейна годишнина на професор Симо Лазаров синът му Валентин решава тайно от баща си да му направи изненада. Кани негови студенти, колеги преподаватели  и племенниците му  да направят нови аранжименти и кавъри на някои негови произведения. Получава се пъстра смесица от звучащи по нов начин мелодични тракове, всеки в стила, в който работят изпълнителите. 
Мартин Лазар и Емилия Лазарова-Асса са се погрижили за дизайна и оформлението на албума. Аранжьорите и изпълнителите работят и след няколко седмици албумът е готов.
И на датата на тържеството на 9 март 2008 година албумът, под формата на компакт диск, е връчен в 500 копия на рожденика. Изненадата за професора е голяма и много приятна. 


ПРЕПРАТКИ:
https://www.facebook.com/simo.lazarov.1?fref=ts
https://www.facebook.com/ValentinLazarVALO/
https://ubc-bg.com/%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE-%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2/


 

всички новини
Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade