“Реката и пианото” от Николай Иванов ОМ
28-10-2023

„Днес обаче измежду всички тайни на реката той виждаше само една и тя завладя сърцето му. Виждаше, че водата тече, тече, тече непрекъснато, но все пак винаги е тук, винаги и по всяко време е една и съща и въпреки това е нова във всеки миг! А всичко заедно, всички гласове, всички цели, всички копнежи, всички мъки, всички наслади, всичкото добро и зло образуваха света. Всичките тези неща вкупом представляваха реката на събитията, музиката на живота. И ако Сидхарта се вслушваше внимателно в тази река, в тази хилядогласна песен, ако не чуваше нито мъката, нито смеха, ако не привързваше душата си към някакъв отделен глас и не проникваше в него със своето Аз, ами чуваше всички, чуваше цялото, единството, то беше, защото великата песен на хилядите гласове се състоеше от една-единствена дума, наречена ОМ: съвършенството“. Херман Хесе, „Сидхарта“, 1922 г.
 
Тази година в навечерието на Деня на народните будители ще имаме премиера с най-новия албум „РЕКАТА И ПИАНОТО“ на музиканта НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ, чест гост на нашето предаване, когото нареждаме сред най-извисените ни автори. В стилистично отношение в този албум долавяме елементи от различни течения в днешната пианистична музика – съвременна класика, филмова музика, минимализъм, импровизационни похвати.

Ето как авторът ни въвежда в идеята на „РЕКАТА И ПИАНОТО“:

„Няколко поредни години работата ми като реставратор по скулптурните фасади на сградите премина в два дунавски града – най-вече в Русе, а след това и във Видин. Доминираща през цялото време беше енергията на голямата река. Тя беше многопластов вдъхновител  и природата около нея създаваше мистично, медитативно, трансово внушение.

Идеята на албума проследява фрагменти от целия ми досегашен път на творческо вдъхновение, „излети“ в пианистична форма. Макар основно реката да е вдъхновителят като конкретна визия, за която е писана тази музика, тук просто поетично се разказва за „красивото” – музиката иска да ни върне към онези дълбоки и понякога носталгични състояния на съзерцание, хармония, светлина и близост с природата. Релакс и медитативност, любов и събуждане на спомена за просветляващото и осеняващото ни вдъхновение. А през цялото време в главата ми беше и любимият ми фрагмент от „Сидхарта“ на Херман Хесе за реката и ОМ (виж по-горе). Гласовете на случванията и моите лични преживявания са превъплътени в тази музика. Надявам се чрез нея да се предава дълбокото чувство за Вселенска Хармония.

В селекцията и работата по този албум се стремях да се придържам към една много близка за моето изразяване стилистична посока, която е свързана и с постоянния ми стремеж да открия себе си в тези музикални търсения. Макар че съм много продуктивен, този албум е замислян дълго, отличава се от останалите и заема специално място. Особено пианото...“ – завършва НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ. 

Албума „РЕКАТА И ПИАНОТО“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР, събота, 28 октомври, след новините от 22.00 ч., и това ще бъде неговата премиера.
 

В предаването на 28.10.2023 г: Николай Иванов ОМ и албумът “Реката и пианото“

НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ
РЕКАТА И ПИАНОТО
Дата на издаване и радиопремиера: 28 октомври 2023 г.


ПИЕСИ:           

1.Тиха Мантра - 2.50
2.Реката и Пианото-Утрин - 3.30
3.Емоционален Валс - 3.28
4.Вървя и Пея - 1.44
5.Залез и нежни вълни - 4.00
6.Поетична тема 1 - 2.10
7.Денят в който вятърът срещна реката - 2.23
8.Огнен залез - 3.46
9.Носталгия - 2.21            
10.Пътуването - 3.02
11.Слънчев  ден - 5.06
12.Поетична тема 2 (на Филип Глас) - 3.06
13.Тишина - 1.42
14.Нощна песен - 3.10
15.Вятърът и вълните - 3.13
16.Зов - 2.33
17.Бурен валс - 2.27
18.Нежен Полет - 1.34
19.Корабите и реката - 6.59
20.Танц и Залез - 4.59
21.Бурята - 3.51
22.Нова утрин - 3.20

©2023 NIKO OM 


УЧАСТНИЦИ:
      
Автор на музиката и аранжиментите, продуцент – Николай Иванов 

Николай  Иванов - пиано, синтезатори, тамбура, акустични  китари, бата, гхатам, джембе, перкусия, дървена флейта, вокали, лупове, атмосфери 

Период на създаване:
Между 2004 и 2023 

Период на звукозапис:
Между 2022 - 2023

Технически екип на звукозаписа, смесването и мастерирането:

Николай Иванов - Кафе Библиотека Русе, Студио „НИВАНИ“
Иван Бошев - „Студио Пекарната“

Място (студио) на звукозаписа, смесването и мастерирането:

Кафе Библиотека (при Буда Хаус, Русе)  2022
Студио „Пекарната“ - 2023
Студио „Нивани“ - Берлин, София 2022, 2023
  
Графичен дизайн: 
Николай Иванов
 

ПРЕДИСТОРИЯ И ИДЕЯ НА АЛБУМА

Николай Иванов разказва:

„Няколко поредни години работата ми по скулптурните фасади на сградите  премина в два Дунавски града – най-вече Русе, а след това и Видин. Доминиращото нещо през цялото време беше енергията на голямата река. Тя беше многопластов “Инспиратор“, вдъхновител,  и природата около нея създаваше мистично, медитативно, трансово внушение. И така, за пореден път изобразителността на всичко това се превърна в музикална тъкан. Както и  друг път съм отбелязвал, изобразителността в което и да е изкуство е качество, притежавано единствено от художника. Затова аз дълбоко вярвам, че истински вълнуващи творби, независимо от жанровата им определеност, се създават  от  хора, които гледат света  с очите на художници. Дългото ми узряване по този път преминаваше през множество метаморфози, нови и нови стъпала, постоянно обогатяване  и същевременно всичко това ставаше възможно благодарение на вътрешното израстване. Това, което и  досега обаче е доминантно в моята музика, е експресията и емоцията, стремежа към спиритуална  и възвишена сакралност в композициите за сметка на формално майсторство и сложна тъкан. 
Паралелно със силното внушение на Реката  и Природата около нея, имаше и други два повода, които насочиха  инструменталното решение в  посока пианото (макар че се обаждат и „цветовете“ на други инструменти). Това беше идеята да реализирам по време на престоя си в Русе концерт по случай „World Piano Day”,  в който ден (всяка година на 29-ти  Март) десетки музиканти свирят на интересени места. И двете поредни години, по различни причини, концертите не се състояха, но моите композиционни идеи изкристализираха, макар и бавно, в настоящия албум. За вторият концерт бях избрал кафе „Библиотеката“, където  имаше пиано, закупено от „съдържателката“ Адриана, която с огромното си желание да свири го беше заредила с особена енергия. Така, освен че имаше място където да „репетирам“, в крайна сметка реализирах няколко нощни звукозаписни сесии. Следващата стъпка беше използването на многобройни нюанси на пиано звука -Роялът на Студио “Пекарната“, семлите на Норд, Кавай и Корг пиана, поставяне на хартия в струните  и. т.н.  Специално в селекцията и работата по този албум се стремях да се придържам към една много близка за моето изразяване стилистична посока, която   е свързана и с постоянният ми стремеж да открия себе си в тези музикални търсения. Макар че съм много продуктивен, този албум е замислян дълго,  отличава се от останалите и заема специално място. Особено пианото.....

Концептуално албумът „Реката  и пианото“  е замислен като стриктно стилистично обвързан с теченията в съвременната пианистична  музика – съвременна класика, филмова музика, минимализъм, импровизационна музика. Внимателно следейки пътеките на различни музиканти, виждах, че се обособява голяма посока (по която успоредно вървях и аз), в която мястото на пианото като инструмент в съвременната музика не е вече роялът, на който се свири по начин, по който се свиреше последните 100 години. Цяла генерация музиканти преобърна всичко, като виртуозността, сложната форма и ред други останаха на заден план пред една чиста, красива и дълбоко поетична музика. Използваха се всякакви пиана, подготвени и адаптирани, с меки чукчета, електрически версии и най-малко роял. През 2014 г. Nils +Frahm обяви новото си пиано "Una Corda", специално проектирано и направено за него от David Klavins. Тежи под 100 кг и има една струна на ключ. Тук мога да изредя – Nils Frahm, Poppy Ackroyd, Eydis Evensen, Espen Berg, Fabricio Paterlini, Toni Anderson, Joep Beving, Hania Rani, David Fedele, Olafur Arnalds, Sofiane Pamart, Dirk Maasen  и редица други.....

Идеята на албума проследява фрагменти от целият ми минал път на творческо вдъхновение, „изляти“ в пианистична форма. Макар основно Реката да е „инспираторът“ като конкретна визия за която е писана тази музика, тук просто се разказва  поетично за „красивото”, музиката  иска да ни върне към онези дълбоки и понякога носталгични  състояния на съзерцание, хармония, светлина и близост с природата. релакс и медитативност, любов и събуждане на спомена за просветляващото и осеняващото ни вдъхновение...  

През цялото време в главата ми беше и любимият ми фрагмент от „Сидхарта“ на Херман Хесе. Тук той обобщава всичко: „Днес обаче измежду всички тайни на реката той виждаше само една и тя завладя сърцето му. Виждаше, че водата тече, тече, тече непрекъснато, но все пак винаги е тук, винаги и по всяко време е една и съща и въпреки това е нова във всеки миг! А всичко заедно, всички гласове, всички цели, всички копнежи, всички мъки, всички наслади, всичкото добро и зло образуваха света. Всичките тези неща вкупом представляваха реката на събитията, музиката на живота. И ако Сидхарта се вслушваше внимателно в тази река, в тази хилядогласна песен, ако не чуваше нито мъката, нито смеха, ако не привързваше душата си към някакъв отделен глас и не проникваше в него със своето Аз, ами чуваше всички, чуваше цялото, единството, то беше, защото великата песен на хилядите гласове се състоеше от една-единствена дума, наречена ОМ: съвършенството“.

Гласовете на случванията  и моите лични преживявания са превъплътени  в тази музика. Надявам се, чрез нея да се предава дълбокото чувство за Вселенска Хармония“. 


ЗА АВТОРА:

Николай Иванов ОМ –  музикант, композитор, чието творческо кредо е синтез между традиция и модерност, твори  в отворено поле от стилистики1 простиращи се между интензивна работа с музика – концерти, музика за филми и балет, джаз и авангард, езотерична музика и електронни стилове.  Николай Иванов се опитва да намери оптимален баланс между балканските си корени като творец и неизбежната глобализация, обхванала развитието на изкуството в ситуация на технократско и консумативно общество. Автор е на музиката за над 55 филма и реализира над 35 CD  в Германия, Франция, Унгария, Норвегия и България. Френската филмова компания МК2  в серията “Musique e cinema du Monde”  селектира и един български автор – Николай Иванов. 
Носител е на много награди за филмова музика, между които „Златен кон на Леонардо” Милано, най-добра филмова музика (Лос Анжелис индипендънт филм фест), най-добър Саундтрак (Лисабон 2017) и годишната награда на Лисабон Филм Фестивал - The Best Film Composer 2017, както и “ИКАР“ и „АСКЕР“ за театрална музика. 
През 1996 заедно с група актьори и още четирима музиканти Николай Иванов участва в осъществяването на най-високият концерт в света – връх Калапатар 5350м. под Еверест, регистриран в Гинес. 
Николай Иванов е свирил на Краков Джаз Фестивал(Полша), Фоно Джаз Фестивал (Унгария), Аман Джаз Фест (Йордания),  Джаз Фест-Берлин 2014,  Лайпциг Джаз, (Германия), Амерсфорт-Европейска столица на джаза (Холандия), Глобалтика, Гданск (Полша), Феникс(Холандия), Джипси Фестивал, Хайделберг,  Европа Фиеста (Карлсруе, Германия), Брусела фолк джаз, Брюксел (Белгия), РОСКИЛДЕ фестивал (Дания), ЕКСПАНЗИО арт (Унгария)15 пъти, СИГЕТ Будапеща (Унгария) – 7 пъти, Трьомсо Уърлд Музик фест (Норвегия), Балкан фест, Охрид, (Македония), Ауровил фест (Индия), Хановер Експо, Акустик Фестивал Унгария и много други. 
Записи – Николай Иванов реализира записи с лейбълите  ERDENKLANG, TUA Records, OZELA Records (Germany), RFI, SUNSET (sampler), MK2 (sampler) – France, Periferic Records (Hungary), DS Music, Ave New, Vitality music – BG, UNIVERSUM musica и персоналния “NIKO OM“
През 2022-2023 г. реализира проекти с индийският перкусионист и композитор Рамеш Шотам и унгарската цигуларка Кезди Луца. Театралният спектакъл “Седем стъпки към Любовта“ (Турандот) с реж. Елена Панайотова. Филма „Хала“ (за художничката Моника Попова), многобройни участия във фестивали с групите „ОМ Джаз Трио“ и „Три Мен Оркестра“, соло пърформанси и др.


ИЗБРАНА ДИСКОГРАФИЯ НА НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ:

1.”The run of the Spring” 1993, DS Music
2.”Еverest Concert“ 1996, RFInternational  Paris - Sofia
3. “Ritual places in Bulgaria” 1997, ERDENKLANG, Германия 
4. “The long way” 1998, Periferic Records, Унгария 
5. “Dzankia” 1999, NikoOM  
6 “Milenium” 2000, NikoOM
7. Ethno World Music from Hungary (sampler) Periferic Rec. Hungary 1999
8.”Ethnosynthesis” 2001, RFInternational, Paris-Sofia
9. “The patience of the Stone’(Soundtrack) 2002, NikoOM 
10. “Spring” KAVALI trio VOL.1 2002, NikoOM
11.”Like River” 2003, AveNEW 
12. “Fire &Love” 2005, Universum Musica 
13.”REIK” (Karl Seglem) 2005, Ozela rec.,Germany 
14.”Musique e sinema du Monde” 2005 , MK2, France
15. “Dream” 2006, NikoOM
16.”April” 2006 Vitality Music
17. “Sunny” 2007, Bulgarian National Radio 
18.” John Kehoe book” 2007, Fenix design 
19.”All &Nothing” 2008, Universum Musica
20.”Grove 11/8” 2009, NikoOM
21.”KAVALI trio” Vol.2-2009, Bulgarian National Radio
22.”Tendelry” 2010, NikoOM
23.”Mystic Journey “ 2011, NikoOM
24.”Space&Light” 2013, Universum Musica 
25.”Meditation” 2014, NikoOM 
26. “Summer Song” 2015, NikoOM
27. “Елада Пиньо и Времето“ Аудио книга 2015, NikoOM
28. „In Search of Great Genesis” 2016, NikoOM
29. “Yoga Nidra” 2016, NikoOM
30. „Сърцето на Динята“ 2017, NikoOM
31. “Night Diary” 2017, NikoOM
32.”Pray” 2018, NikoOM
33. “Ambient” 2018, NikoOM
34. “Two Men Orchestra” 2019, NikoOM
35.”Memories” 2019, NikoOM
36.”Traveling with wind” 2020, NikoOM
37. “ Retro Melancholy” 2020, NikoOM
38. “Sufi tales, Sufi Meditations” 2021, NikoOM
39. „Пасторални картини от България“ 2022, NikoOM


ВРЪЗКИ: 

https://www.facebook.com/nikolai.ivanov.90226628/


 

всички новини
Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade