“Картини от България 8” на студенти, алумни и преподаватели от НБУ
16-12-2023

Тази събота ви каним на музикална изложба с картини от съвременна България, която 13 студенти, възпитаници и преподаватели представят с изразните средства на компютърната музика.

Всички те са от департамент „Музика“ на Нов български университет, курсове „Електронна и компютърна музика“ и „Тонрежисура“ с ръководители проф. д-р СИМО ЛАЗАРОВ и доц. д-р РОСИЦА БЕЧЕВА, и се наемат да пресъздадат с изразните средства на електрониката за осми пореден път красивите моменти и преживяванията си из България, въплъщавайки неповторимата атмосфера на творческия си устрем. 

В албума „КАРТИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ 8“ откриваме тяхното желание за съзидание и надежда. Многообразието на живота предлага разностилни композиции, носещи специфичната звукова среда, и това са композиции, обединени от темата за България. Всеки един от младите музиканти по своему чувства това привличане към природата и чувството си за принадлежност към историята, към хората. 

Всеки от тях по свой начин изразява това отношение и така в техните композиции оживяват фолклорни напеви край Варна, красотата на пещерата Магурата, долавяме повеите на вятъра в гората и върху ледената повърхност на планинско езеро, тревогите на младите хора за бъдещето ни, и разбира се говорим за любовта, за страстта, откровението и вдъхновението – без които нашият свят би бил бездушен и жесток.

Използвайки различни тембрални и стилови средства, изразяващи личното им отношение и  пречупена през призмата на динамичния живот, музиката ни въвежда във вселената на фантазията, в мисловните усещания на всеки от творците и отразява душевните пориви на младите творци.

Премиерата на албума „КАРТИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ 8“ ще се състои в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 16 декември, след новините от 22.00 ч. Същевременно това ще бъде заключителната част от ХXII Международен форум-фестивал „Вселената на компютърната музика 2023“ с артистичен директор проф. д-р СИМО ЛАЗАРОВ.


В предаването на 16.12.2023 г: Студенти, алумни и преподаватели от НБУ и албумът “Картини от България 8” “


КАРТИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ 8
на студенти, алумни и преподаватели от Нов български университет
Дата на издаване и премиера: 16 декември 2023 г.


СЪДЪРЖАНИЕ, УЧАСТНИЦИ, ВРЪЗКА С АВТОРИТЕ:

1.Анелия Нейчева (tarathor) – RSTRT (Restart) –  (03:04)
Анелия Нейчева е студент втори курс в специалност „Електронна и компютърна музика“ в НБУ. С0илно влияние за творчеството ? са страшните филми и видео игрите, чиито сюжет се развива в пост-апокалиптичен свят. Именно такава е и композицията RSTRT – тя представя един апокалиптичен поглед в бъдещето на човечеството, където всяка глътка въздух е придружена от засилващия се страх от непознатата, невидимата опасност. Произведението изобразява племето, плавното преминаване в света на машините и завършва с тяхното създаване.
Линк за връзка: anineich03@gmail.com

2.Андрей Пенков – Ти си всичко за мен  (04:43)
„Водещо пиано с акомпанимент от акустична китара и други. Романтична песен посветена на предаването пред любовта.“
Андрей Пенков е студент трета година специалност „Електронна и компютърна музика“ в НБУ.
Имейл – adi.penkov@gmail.com
Linktree - https://linktr.ee/aditobg

3.Веселин Глушков – Ice (Лед) (02:58)
„Името на композицията е именно „Лед“, защото когато човек го слуша може да си представи как витае и как просто се движи леко както върху заледената повърхност на планинско езеро. Вдъхновението и идеята за самия инструментал дойде, тъй като по това време бях много запален по регетона, денсхоул и ембиънт музиката, и затова реших да съчетая частичка от всеки един от тези жанрове в едно общо парче.“
Веселин Глушков е на 21 години, трета година студент в НБУ със специалност Тонрежисура. Работи като тонрежисьор в България Он Еър вече почти година. Занимава се също така и с композиране, продуциране и звукозавис на музика вече пет години. По-добре познат като “VG Productions” в средите на хип-хоп музиката в България. Прави всякакви типове и жанрове музика, не обича да се ограничава и затова тази година решава да участва с нещо по-разчупено, а именно и малко по-ембиънт.
Biolinks: https://www.instagram.com/veselin_glushkov/
https://www.facebook.com/ves.lego

4.Давид Джонев – Journey into Space (Пътуване из безкрайния космос) (09:13)
Давид Джонев - Започва заниманията си с музика на 5-годишна възраст. Продължава музикалното си образование в музикално училище „Любомир Пипков” – София, профил пиано. Междувременно е привлечен от компютърната музика, което след завършването на 7-ми клас  го насочва към проф. Симо Лазаров, който го въвежда в компютърното музициране. Понастоящем продължава да се развива в сферата на компютърното музициране в тясно сътрудничество с преподаватели и студенти от Нов Български Университет –УПИЦ Център „Стенли Станчев”.

5.Денис Гаврилов (RUSTY) – Donne-moi la vie (Дай ми живота) (03:00)
„Казвам се Денис, по-добре познат в музикалната среда като Ръсти. На 23 съм и вече от 10 години се занимавам професионлано с музика - звукообработка, инструментали, аранжименти, саунд дизайн, постпродукция и т.н. С три думи - всичко що звучи.
Donne-moi la vie (дан-моа ля ви), което в превод от френски е "Дай ми живота", е инструментал.
Идеята се зароди една нощ - исках да изсвиря нещо, което е леко и нежно, но в същото време замислящо слушащия. Мисля, че съм постигнал целта си, защото е достатъчно освободено откъм атмосфера и асимилиращо се като мотив. Жанрът му е cloud rap (клауд рап), чийто корени са именно във Франция и пионери в този стил са PNL. Подходящ е за слушане само като инструментал, но и с подходящ артист би бил в добра симбиоза.“

6.Цветомир Гроздев - Night Rythm (Нощен ритъм) (02:24)
„Загадъчно начало с тъмни нощни мелоди въвежда слушателя в енергични мистериозни ритми.“
Цветомир Гроздев - занимава се с музика от 5 години. Студент трета година в НБУ със специалност Тонрежисура.
Email: sadtuber32@gmail.com

7.Марта Фол (R2||3PO) - Catch the Groove (03:45)
Марта Фол е студент трета година “Електронна и компютърна музика“ в Нов български университет. По отношение замисъла на своята композиция споделя следното: „Композицията е в стил с който не съм работила до момента и този експеримент се оказа много сполучлив. Песента няма точна предистория, защото беше просто експеримент. Поиграх си с аранжимента основно. Композицията е създадена в Garage band и са използвани наличните семпли в пакета jazz funk.“
Biolinks: Instagram- maty.blu 
Facebook- Mati Fol

8.Никола Занев – Мираж  (03:16)
„Името на проекта е "Мираж", идейният замисъл зад проекта беше да създам амбиент обстановка и леко не натоварващо звучене, проекта е беше реализиран в софтуерна среда "Logic pro X ". Инструментите използвани в проекта са главно електронни, освен китарата, като струнен инструмент. Микс и мастъра са осъществени отново в "Logic" от Никола Занев, като главното в микса е използването на Sidechain за постигане на преливащо звучене между инструментите. Проекта е записан, миксиран и мастериран в домашни условия.“

9.Момчил Николов – 1000 и 1 нощи (1000 and 1 nights) - (02:34)
„Исках да пресъздам днешната модерна хип-хоп музика, смесена с фолклорни елементи от близкото минало в “1000 и 1 нощи” / “1000 and 1 nights”. Гласовете, които чувате са семплирани.“
Момчил Николов - студент Нов Български Университет, специалност “Тонрежисура/Копютърна и електронна музика” с преподавател доц.д-р Росица Бечева.
Biolinks: momchilnikolovbul@gmail.com

10.Росица Бечева – Пещера Магурата (04:48)
Композицията „Пещера Магурата“ е вдъхновена от красотата на една от най-големите български пещери, намираща се в Северозападна България, известна със своите рисунки още от палеолита. В пещерата, образувана от карстови процеси, са обособени зали и галерии, някои от които с колосални размери. Има много сталактити, сталагмити и сталактони, а в Триумфалната зала - малко езеро.
Композицията „Пещера Магурата“ е една звукова абстракция, реализирана  чрез средствата на електронната и компютърната музика (в софтуерна среда Logic Pro), насочваща асоциациативните представи към архитектониката на този забележителен природен обект, към специфичната акустична среда и звукова атмосфера.
Росица Бечева - Доцент в Департамент „Музика“ на Нов български университет, доктор по музикознание и музикално изкуство - защитена дисертация на тема "Методика на обучението по синтезатор" (първата в България методика за електронен инструмент). Занимава се с изследвания и творческа работа в областта на компютърното музициране, електронната музикална интерпретация, сферата на художествената практика и интегрирането на музиката и новите компютърни технологии в областта на клавирната педагогика, дигитални изкуства и саунд дизайн. Автор е на научни публикации, студии, статии, рецензии и отпечатани доклади по проблемите на електронното звукоизвличане. Носител на наградата „Златното петолиние“ (в категория: награда за музиколог) на Съюза на българските композитори 2019 г.
Biolinks: rbecheva@nbu.bg

11.Росица Бечева, Кристина Савова, Андрей Пенков – Разходка в гората (02:22)
Композицията „Разходка в гората“ -  съвместен проект на доц. д-р Росица Бечева и студентите: Кристина Савова и Андрей Пенков, създадена на принципа на свободното интуитивно музициране, в контекста на Live electronic, носи идеята за игра и импровизационност. За реализацията на тази атмосферна музика са използвани възможностите на  синтезатор Nord Stage 2EX, Roland Octapad,  Yamaha Clavinova, софтуерна среда Logic Pro Х.

12.Кристина Савова (Kristine Sav) –  Варненски импровизации (03:20)
„Варненски импровизации” представлява аранжимент с включена импровизация върху мелодията на варненски фолклорен танц. Винаги съм имала афинитет към нашия фолклор и съм искала някой ден да работя с народна музика. В днешно време сме твърде задълбочени в ежедневието си и имаме склонността да се самозабравяме и да се отделяме от корените си. Дори да не съм от варненския край, това бе един начин за мен, надявам се, и за другите, да се отскубна от рутината на градския живот. За мен тази творба е пътуване във времето – разходка из дебрите на нашето минало.
Вдъхновението ми се поражда още преди десет години в прогимназията, когато чух този варненски танц за първи път. Оттогава не можех да си я избия от главата. Затова и реших да я вплета в своя проект и да я представя в по-различна светлина, като я съчетая с филмови, електронни и рок елементи. Осъзнавам, че рискът да работиш с фолклорна музика, е голям - вярвам, че когато говорим за български фолклор, с него трябва да се борави много внимателно и с необходимите проучвания. Затова и четох и анализирах много по темата, преди да се захвана със самата музика.“
Кристина Савова е студент  втора година „електронна и компютърна музика“ в НБУ. През 2023г. - с индивидуална номинация в категория „звук и звуков дизайн“.
Линк към социални мрежи: https://linktr.ee/kristinesav

13.Станислав Станчев - Стенли  – Boogie Woogie Waltz – Back in the groove (02:43)
Росица и Иван Станчеви за Стенли: „Стенли от малък започва да свири на пиано и китара. Завършва Софийска математическа гимназия с отличие и записва компютърна техника в Технически университет. Решението да избере музиката пред инженерните науки е трудно, поради непопулярността на джаз и рокмузиката у нас по онова време. След промените, възможността да завърши курс за продуценти, за студийни музиканти и тонрежисьори в Охайо – САЩ, след това курс за кийбордисти в Музикалния институт на Лос Анжелис Калифорния, дават силен тласък на неговия талант. В този по-късен етап на музикалното развитие на Стенли, се засилва неговия интерес към джаза и различните стилове. Наред с акустичните инструменти пиано и китара, той се запознава детайлно и със синтезатора  KORG i3, на който прилагайки принципите на музикалния звуков синтез, създава и записва следващите си композиции, в стил смуут джаз-това е смес от фюжън, уърлд и ню ейдж мюзик. На музиката Стенли посвети живота си. Днес неговата музика е издадена като антология в 10 компактдиска. Неговата музика е ефирна, съзерцателна и медитативна, обогатена с екзотични звуци, ефектни импровизации, хармонични експерименти-тя има уникално специфично звучене.“
доц. д-р Росица Бечева за музиката на Стенли: „Boogie Woogie Waltz – Back in the groove“–  една композиция в стил  буги - вуги, с водещи ритмично и танцувално начало.

14. Емил Трайчев – Въведение към „Страст, откровение, вдъхновение“ (01:40)
„Чрез музиката един творец изобразява себе си - усещания, вълнения, страсти.
Поемата за струнен квартет „Страст, откровение, вдъхновение“ пресъздава моя вътрешен свят, моите емоции и чувства, а встъпителната част е своеобразна прелюдия към ритъма на сърцето. Въведението към поемата е композирано в моето студио - „EmoSound” с похватите на електронната музика и е изпълнено на 04.12.2023 г. в рамките на международния форум „Вселената на компютърната музика“.  Концертното изпълнение се реализира благодарение на почетен професор Симо Лазаров, доц. д-р Росица Бечева и на студенти от класа на почетен професор Етиен Леви по поп и джаз пеене – Габриела Хубенов и Натали Стефанова и оркестрантите от симфоничен оркестър  „Симфониета“.
Гл.ас. д-р Емил Трайчев е преподавател в НБУ от 2018 г. Защитава докторска дисертация в НБУ през 2019  г., а от 2021 г. е главен асистент в департамент "Музика" на НБУ.  Д-р Трайчев е написал над 3000 нотни аранжимента за музикални телевизионни предавания като "Шоуто на Слави", "Мюзик Айдъл", "Гласът на България"  и др. Автор на музикално произведение за електронна музика "Хадес и Персефона", „Да се влюбиш в Хадес“ и пиеса за струнен квартет "Страст, откровение, вдъхновение" .


ЗА ФЕСТИВАЛА „ВСЕЛЕНАТА  НА  КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА 2023”:

По традиция предаването „Картини от една изложба“ е заключителна част от международния форум фестивал „ВСЕЛЕНАТА НА КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА”. Тази година форумът се провежда в периода 4-16 декември 2023 г. На ХХII фестивал се представя продукцията на студенти, алумни и преподаватели от модул “Компютърно музициране”, създадена през 2020-2023 г. в Учебно-практическия и изследователския център за компютърно музициране и саунд дизайн „Станислав Станчев – Стенли“, сътворена съобразно актуалните световни звукови стандарти. Създател, артистичен директор и организатор  през годините е проф. д-р Симо Лазаров, почетен професор на Нов български университет със съдействието на доц. д-р Росица Бечева.

Computer Music Space International Forum-Festival Sofia-линк:
https://www.facebook.com/pg/Computer.Music.Space.International.ForumFestival/posts/

 


 

всички новини
Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade