“Anatomy of a Murder” by Duke Ellington
20-01-2024

Интересът към творчеството на DUKE ELLINGTON непрекъснато нараства и в наши дни се появяват нови издания на неговите албуми. Особено внимание привличат такива шедьоври като албума “ANATOMY OF A MURDER”, или “АНАТОМИЯ НА ЕДНО УБИЙСТВО”, чиято преработена версия от 2019 г. на червена винилова плоча ще представим в „Картини от една изложба“. 

Това всъщност е първият опит на DUKE ELLINGTON да подготви музика към игрален филм и двамата с BILLY STRAYHORN блестящо се справят с поставената задача за едно от най-изисканите представяния на съдебен процес в киното.

Ето за какво става дума: през 1958 година писателят ROBERT TRAVER публикува романа „УБИЙСТВО“, разказващ за съдебен процес срещу лейтенант Manion, извършил убийството на бармана Barney Quill като отмъщение за изнасилването на жена му Laura. 
Тази история е създадена по действителен случай от 1952 г. в щата Мичиган. Защитата по делото е поета от Paul Biegler, който установява, че Laura е кокетка с доста фриволно поведение, а лейтенант Frederick "Manny" Manion е маниакално ревнив, с избухлив и невъздържан характер. В съдебната зала се появява изпратеният от губернатора на щата прокурор Claude Dancer, психиатри и други персонажи във филма с продължителност 160 минути. Paul Biegler успява да спечели делото като доказва, че лейтенантът е получил по време на убийството неудържим импулс и е изпаднал във временно умопомрачение. 

„Вълнуващото в този съдебен процес е, че никога няма да узнаете истината. Исках да покажа как действа правосъдието. В нашата система е по-добре да оставите един човек ненаказан, отколкото да рискувате съдебна грешка и да вкарате в затвора някой напълно невинен човек. Това е, мисля, едно от най-великите завоевания на нашата цивилизация. Направих от Ben Gazzara (лейтенант Manion) антипатичен герой за да се разбере, че е оправдан не защото е почтен. Оправдан е защото ние, обвинителите, не можем да докажем, че е виновен“ – споделя OTTO PREMINGER, режисьорът на филма “ANATOMY OF A MURDER”, или “АНАТОМИЯ НА ЕДНО УБИЙСТВО”, създаден въз основа на романа на ROBERT TRAVER.   

Имам удоволствието да ви изпратя материалите за едноименния албум в изпълнение на DUKE ELLINGTON и неговия оркестър, с чиято музика е озвучен филмът на OTTO PREMINGER. Ето какво си спомня легендата в джаза:

„В началото ми се обади продуцентът INGO PREMINGER, братът на OTTO PREMINGER, който ме попита дали искам да направя музикалния съпровод към новия проект на брат му. Казах му, че не знам за какво става дума, тогава той обеща да ми изпрати сценария и след като го прочета, да му кажа мнението си. Четох цяла нощ и на другия ден му се обадих, казах му „Да, искам да го направя”. 

Това бе чудесна възможност да направя музиката към филм за първи път в живота си. Така започна всичко. За пробата прочетох и книгата на ROBERT TRAVER, тя ми подейства изключително, все едно получих нокаут. За целта се насочих към образа на Laura, с която се случва инцидентът и която е причината за всички неприятности в тази история. Нарекох тази композиция „Flirtibird” („Кокетката”), тя се хареса на OTTO, след което продължихме с работата по останалите епизоди” – завършва DUKE ELLINGTON.

Албума “ANATOMY OF A MURDER”, или “АНАТОМИЯ НА ЕДНО УБИЙСТВО”, отличен с 3 награди “Grammy“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР, в събота, 20 януари, след новините от 22.00 ч.

В предаването на 20.01.2024 г: Duke Ellington и албумът “Анатомия на едно убийство“


DUKE ELLINGTON
AND HIS ORCHESTRA
ANATOMY OF A MURDER
SOUNDTRACK FOR OTTO PREMINGER’S PICTURE
Date of Release: May 29th, 1959
Reissue: June 7th, 2019

SONGS/TRACKS:

1   Main Title and Anatomy of a Murder (3:55)     
Featuring - Jimmy Hamilton, Ray Nance 
2   Flirtibird (2:14)     
Featuring - Johnny Hodges 
3   Way Early Subtone (4:01)     
Featuring - Russell Procope 
4   Hero to Zero (2:15)    
 Featuring - Harry Carney, Paul Gonsalves 
5   Low Key Lightly (3:40)    
 Featuring - Ray Nance 
6   Happy Anatomy (2:33)     
Featuring - Clark Terry, Paul Gonsalves 
7   Midnight Indigo (2:44) 
8   Almost Cried (2:29)    
 Featuring - Shorty Baker* 
9   Sunswept Sunday (1:55)     
Featuring - Jimmy Hamilton 
10   Grace Valse (2:34) 
11   Happy Anatomy (1:29)    
 Featuring - P. I. Five, The 
12   Haupe (2:41)     
Featuring - Johnny Hodges 
13   Upper and Outest (2:20)    
 Featuring - Cat Anderson

2019 Reissue on 180 Gram Audiophile Red Colored Vinyl

©2019 Sony Music Entertainment, Inc.


CREDITS:

Music by Duke Ellington and Billy Strayhorn

Personnel: Duke Ellington (piano, celeste); Russell Procope (alto saxophone, clarinet); Johnny Hodges (alto saxophone); Jimmy Hamilton (tenor saxophone, clarinet); Paul Gonsalves (tenor saxophone); Harry Carney (baritone saxophone); Shorty Baker, Clark Terry, Ray Nance, William "Cat" Anderson (trumpet); John Sanders, Quentin Jackson, Britt Woodman (trombone); Billy Strayhorn (piano); Jimmy Woode (bass); Jimmy Johnson (drums).

Includes liner notes by Irving Townsend, Wynton Marsalis and Phil Schaap.

Digitally remastered at Sony Music Studios, New York, New York.
Phil Schaap - Remastering, Restoration, Source Material, Research
Irving Townsend - Original Recording Producer
Seth Rothstein - Project Director
Howard Fritzson - Art Direction
Debra Parkinson - Digital Remastering
Randall Martin - Reissue Design
Patti Matheny - A&R
Juliana Myrick - Package Manager
Darren Salmieri - A&R
James Stewart - Main Performer
Steven Berkowitz - A&R
Steve Lasker - Source Material
John Jackson - Production Assistant

All tracks have been digitally remastered 2019

Originally released ? & © 1959 Sony Music Entertainment. This release ? & © 2019 Sony Music Entertainment: manufactured & distributed by Music On Vinyl B.V. for Sony Music Entertainment. Made in EU.


BIOLINKS: 
http://www.dukeellington.com/
https://www.facebook.com/dukeellingtonmusic


 

всички новини
Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade