“Кристали” от Симо Лазаров и Юли Анков

СИМО ЛАЗАРОВ и ЮЛИ АНКОВ имат реализирани над 70 импровизационни сесии, в които задават определена тема и асоциативно я разработват със своя инструментариум, при което цялата музика се свири „на живо”. По този начин реализират впечатляващо количество от звуков материал, обособен в каталога „Интерактивни електронни импровизации и медитации на живо”.

Така е създаден и албумът „КРИСТАЛИ“, в който всичко е изсвирено от двамата без дубли, няма наслагвания и вертикален монтаж. Компютър е използван само при записа и мастерирането със софтуерните продукти Ableton, Wavelab и Logic.

Ето как СИМО ЛАЗАРОВ ни представя идеята за този албум, вдъхновен за издаване след негово участие в „Картини от една изложба“, и в който откриваме музикална интерпретация на 17 минерала: рубин, опал, селенит, топаз, малахит, тюркоаз, смарагд, диамант, аметист, ахат, без да ги изброяваме всички:

„Кристалите. Те са навсякъде около нас. Замисляме ли се, че освен всичко останало асоциацията с някой кристал може да бъде превъплътена в музика, Ако композиторът има „отворен канал” – ДА! Във фантазията на асоциативно мислещия творец всичко може да се превърне в изкуство.
Умозрителното начало за възприемането на уникалните свойства на кристалите може да бъде представено в различните им аспекти. От многото критерии, по които могат да се класифицират кристалите, аз избрах най-близкия до мен и всеобхващащ мащабността – кристалите във Вселената, кристалите в контекста на планетите, защото според някои изследователи към всяка планета „принадлежи” определена група кристали.

Трудно е да се преведе еднозначно богатството на структурата на кристалите, въпреки че електронните тембри дават големи възможности. Тук се намесва и субективният момент. Стремил съм се да покажа разностранната природа на кристалите от една страна с различни тембри, и от друга – с различни стилове. Почувствах тази еклектика като необходимост, защото приложението и същността на кристалите са многообразни.

Представени с олекотен тематичен материал с тонално обособен център, обвити с богата темброва опаковка, исках те да се доближат максимално до слушателя и на принципа на минималистичната музика темата да се повтаря с добавени темброви варианти, с едно „намигане”, с включването на познати вариации на теми от блуса, рока и други подобни форми, с елементи на aлеаторика, включително и с български интонации. Заложено е импровизационното и ритмично начало. Мисля, че слушателят ще направи и своя асоциация при възприемането на музиката“ – завършва СИМО ЛАЗАРОВ.

Албума “КРИСТАЛИ“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 27март, след новините от 21.00 ч., и това ще бъде неговата радиопремиера.

 

В предаването на 27.03.2021 г.: Симо Лазаров, Юли Анков и албумът “Кристали”


СИМО ЛАЗАРОВ и ЮЛИ АНКОВ
КРИСТАЛИ
Дата на издаване: 9 март 2021
Радиопремиера: 27 март 2021


СЪДЪРЖАНИЕ:


1. Рубин - 4:49
2. Лунен камък - 4:25
3. Опал - 5:57
4. Селенит - 4:07
5. Перла - 3:25
6. Топаз - 3:09
7. Малахит - 4:11
8. Планински кристал - 3:42
9. Тюркоаз - 7:41
10. Смарагд - 5:11
11. Диамант - 5:39
12. Аметист - 2:33
13. Сапфир - 4:26
14. Оникс - 3:03
15. Кехлибар - 4:02
16. Ахат - 4:57
17. Корал - 1:58


©2021 Симо Лазаров


УЧАСТНИЦИ:

Композиция, аранжимент, продуцент и изпълнител на синтезатори и програмиране – Симо Лазаров,

Юли Анков – китара, вокал, програмиране

Период на композиране:
Юни-юли, 2016
Период на звукозапис
Записите са осъществени между юни-юли, 2016
Мастериране – март 2021
Технически екип на звукозаписа, смесването и мастерирането: Симо Лазаров
Място (студио) на звукозаписа, смесването и мастерирането:
Home studios – П12 и Б27
Дата на издаване - 9 март 2021
Радиоремиера – 27 април 2021 в предаването „Картини от една изложба” на програма Хоризонт на БНР

за УЧАСТНИЦИТЕ:

Симо Лазаров

Още от ранната си възраст Симо Лазаров развива музикалните и техническите си способности, за да ги обедини професионално през 1974 при създаването на първото в България Студио за електронна музика към Българско национално радио, което ръководи повече от 25 години.
Преминавайки през различни етапи на инженерното си и музикално образование в Прага, овладявайки изпълнителските умения на орган от Иржи Ропек и следвайки електронна музика при проф. Рудолф Ружичка; работейки в електронните студиа в Братислава; завършвайки техническото си образование в София и изучавайки курсовете по композиция на Пиер Булез в ИРКАМ-Париж – от една страна, и концертирайки същевременно сам и с различни състави – от друга, той се изгражда и като водещ специалист в областта на електронната музика – изкуството, свързващо двете сфери от човешкия живот – музика и техника. С качествата си на добър организатор той успява да привлече около себе си през онези години много професионалисти – музиканти, композитори, инженери, режисьори, журналисти и писатели, които дълги години са съпричастни на идеята за реализиране и популяризиране на българската електронна музика.
Обединявайки творческите дейности, Симо Лазаров работи в няколко направления: композиране и изпълнение на оригинална електронна, електроакустична и компютърна музика, музика за кино, театър, радио и телевизионни постановки, студийна и концертна дейност у нас и в чужбина, участие в наши и чужди фестивали и конкурси за електроакустична музика, както и създава първите български фестивали за електронна музика и мултимедия.
От 1977 преподавателската и педагогическата му дейност преминава с курсовете по тонрежисура, звукотехника, звукова култура и електронна музика през Музикалната академия, Техническия и Софийския университети, през множество летни школи, за да инициира и създаде единствената в България специализация по компютърно музициране, по собствена методика и школа през 1996 в Нов български университет, където понастоящем е професор.
Дискографията и библиографията му включват 18 книги, над 60 научни публикации, около 300 музикални творби от всички жанрове и форми обединени в 9 дългосвирещи плочи, 32 CD албума и 11 DVD албума, музиката за 7 пълнометражни и около 90 късометражни филма, около 30 театрални постановки и около 20 касетъчни компилации, както и издадената през 2004 от БНР и музикална къща SYNTHI music- Tel Aviv антология от 30 компактдиска с авторска музика.
От 2002 г. е артистичен директор на българското издание на Международен форум-фестивал ВСЕЛЕНАТА на КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА
От 2004 г. е директор на Научно-практическото и изследователско звено за компютърно музициране и компютърна звукообработка към НБУ, което звено през 2016 г. прераства в Център за компютърна музика и саунд дизайн. За активната си академична, музикална и организационна дейност през 2017 г. той е номиниран за Наградата на Ректора на НБУ.
От 2013 г. е председател на секция «Физическа, електро- и музикална акустика» (ФЕМА) към Федерация на научно-техническите съюзи в България.
От 2014 г. е академик на Българска Академия на Науките и Изкуствата.
От 2015 г. е почетен професор на Нов български университет.
Към получените множество наши и международни награди през 2008 година Симо Лазаров добави и наградата на Националния дворец на културата «Артист на Салона на изкуствата» за цялостна творческа дейност, наградите на ръководените от него екипи «Кристална лира» на Съюза на музикалните и танцовите дейци в категория «Звук и звуков дизайн» през 2016 и 2017 г., както и получената през 2018 г. «Златна лира» за цялостна творческа дейност.
С изнесените над 2500 концерта, с неизчерпаемите си идеи, с участието по световните сцени и международни форуми той достойно доказва името си на съвременен, оригинален, търсещ творец.

Юли Анков

Архитект по професия, музикант по душа, Юли Анков се качва на професионалната сцена още през студентските си години. Запознанството със Симо Лазаров го отвежда в полето на електронната музика през 1985 г., за да му разкрие необятните й възможности. И го оставя там до ден днешен. Като участник във повечето концерти със Симо Лазаров, той неизменно съчетава звуците с музикалните идеи с реализацията на плакатите, макетите на сцената, пеенето и изобщо всичко, свързано с музиката и рисуването. И всичко това – до днес. Днес беше 23 май 2019 г.


Съотношение на кристалите спрямо планетите:
според книгата „Лечение със скъпоценни камъни и кристали“ от Даян Стейн:

1. Слънце
Диамант, Планински кристал, Слънчев камък, Рубин, Топаз, Хризоберил, Смарагд, Гранат, Опал, Розов турмалин, Сяра, Цитрин
2. Луна
Лунен камък, Халцедон, Кристал, Опал, Селенит, Перла, Лабрадор, Смарагд, Тюркоаз, Родохрозит
3. Меркурий
Цитрин, Топаз, Жълт сапфир, Хризолит, Планински кристал, Халцедон, Амазонит, Тюркоаз, Хризокола
4. Венера
Розов кварц, Син сапфир, Нефрит, Смарагд, Лазурит, Тюркоаз, Оранжев сапфир, Хиацинт, Аквамарин, Хризопраз, Диамант, Лунен камък, Перла, Зелен турмалин, Розов турмалин, Кунцит
5. Земя
Авантюрин, Перидот, Жадеит, Хелиотроп, Мъхов ахат,
6. Марс
Рубин, Гранат, Червен яспис, Руда, Огнен опал, Аметист, Хелиотроп, Карнеол, Корал, Двуцветен турмалин.
7. Юпитер
Хиацинт, Топаз, Оражев карнеол, Гранат, Смарагд, Берил, Аметист, Лазурит, Син сапфир, Хризокола, Хризопраз, Розов турмалин, Двуцветен турмалин, Содалит, Азурит
8. Сатурн
Оникс, Гагат, Рубинен шпинел, Син сапфир, Карнеол, Халцедон, Аквамарин, Син шпинел, Кехлибар, Хелиотроп, Корал, Диамант, Гранат, жадеит, Опушен кварц, Малахит, Хризолит, Зелен турмалин,
9. Уран
Тюркоаз, Малахит, Амазонит, Опал, Турмалин, Аметист, Хризокола, Хризопраз, Огнен ахат, Лабрадорит, Лазурит, Малахит/азурит, Планински кристал, Топаз, Целестин, Аквамарин
10. Нептун
Аметист, Опал, Корал, Аквамарин, Хризокола, Хризопраз, Смарагд, Огнен ахат, Жадеит, Лабрадорит, Малахит/азурит, Лунен камък, Перла, Розов турмалин, Сугилит, Флуорит
11. Плутон
Хелиотроп. Пироп, Тъмночерен ахат,Алмандин, Кехлибар, Аметист, Карнеол, Огнен ахат, Гранат, Лабрадорит, Малахит/азурит, Малахит, Лунен камък, Планински кристал, Опушен кварц, Рубин, Зелен турмалин, Двуцветен турмалин, Обсидиан, Селенит, Диамант


ПРЕПРАТКИ:
https://www.facebook.com/simo.lazarov.1?fref=ts
https://ubc-bg.com/composers/Симо Лазаров
https://teacher.nbu.bg/LichniDanni.aspx

 

 Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade