“Суфи приказки, суфи медитации” от Николай Иванов ОМ

Класическите суфистки учители дефинират суфизма като „учение, чиято цел е поправянето на сърцето и отвръщането му от всичко друго, освен от Аллах Теаля“ или като „учение, чрез което човек може да научи как да пътува в Божественото присъствие, да пречисти вътрешната си същност от нечистотата и да я разкраси с различни похвални черти“.

Именитият наш музикант НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ ни разказва как е достигнал до суфизма:
„Краят на 80-те и началото на 90-те бяха много важни за отварянето към света и знанията за цели поколения, живеещи на нашата географска ширина, включително и за мен. Неочаквано, като бурен дъжд, се изсипаха книги и възможности за пътувания, които стремително преподредиха огромната картина на спиритуални знания от всякакъв вид. Така моите фрагментарни познания от предишните „затворени“ години, когато се разпространяваха тайни преводи на циклостил на поредица от езотерични книги, изведнъж се разшириха неимоверно и в следващите 15 години аз почти не прочетох художествено произведение, защото трябваше огромно време за навлизането в многобройните сакрални и духовни традиции на Света. Така между всички останали (най-напред на руски език) аз се запознах с основните постулати и терминологията на суфизма.

За мен най-важни за разбирането на учението и също така, изчерпващи много от моите лични въпроси и търсения, бяха книгите на Хазрат Инаят Хан. „Мистични Медитации (Учението на Суфите)“, „Космическият език“, „Пътят на Посвещението“, “Пътят на Озарението“, “Духовната Свобода“ станаха настолни за мен и така е досега. Още повече при Хазрат е застъпена онази универсалност на Суфизма и изворите му в пра времена, които впоследствие са се изгубили, и учението е свързвано най-вече с Исляма.

Истинската практика и най-вече насочената към музикалната страна на Суфи, намерих в срещата ми и дългото приятелство със Зубин Калхор – изпълнител на кеменче, даф, композитор от Иран. Срещнахме се в Индия през 2006 г. и заедно отидохме в Истанбул. Ходихме в Коня и музицирахме в скрити и открити места. Зубин беше роден в ашрама на Ошо в Пуна, а след 14-годишна възраст е обучаван от суфи мастери в Иран. Уникално изживяване, което породи много по-късни творчески идеи, беше нашата своеобразна „Сема“ – екстазно импровизационно свирене без никаква предварителна подготовка, оставени само на енергията на музикалната свобода“.

Така стигаме до идеите в най-новия албум на НИКОЛАЙ – “СУФИ ПРИКАЗКИ, СУФИ МЕДИТАЦИИ“, който съдържа 13 композиции, създадени през периода 2006 – 2020 г.:

„Това е поредният албум от езотеричната серия в моя лейбъл „НИВАНИ Продакшън-НИКО ОМ“. След „Медитация“, “Йога Нидра“, „Земята на догоните“, „Лятна песен“ и „Моление“, както и правените за други продуценти „Огън и Любов“, „Всичко и Нищо“, „Космос и Светлина“ и др., всеки от които е посветен на отделна част от сакрално-религиозните традиции, идва ред на също толкова дълго подготвян и работен в годините албум, посветен и повлиян от суфизма.
Музиката и танцът на чистия екстаз, като практика за освобождаване на съзнанието, една от основните страни на това учение, бяха инспирация и концепция за създаване и подреждане на музикалните пиеси. Успоредно с музиката огромно вдъхновение за сглобяването на този музикален албум дойде от поезията и приказното и същевременно дълбоко спиритуално творчество на Омар Хайам, Мевляна Джелаладин Руми и неговите „Маснави“, притчите и поучителните истории, така характерни за суфисткото запознаване с мистичните изживявания и тайнства, философия и практика.

Досегът ми с различни музиканти при моите пътувания ме вдъхновяваше за търсене на една по-различна дълбочина, богата ритмичност и пулсация, както и надграждане на енергията на места до краен предел. Особено близки бяха за мен и идеите, идващи най-вече от ранния суфизъм, за индивидуалната мистична опитност и универсалното приемане на всички духовни традиции.

Най-завладяващото в многообразната история на тази вяра и практика са проявленията в литературата, поезията и музиката. Едва ли има по-изтънчени и въздействаща образност, многопластова и караща ни да навлезем в други вътрешни измерения, от произведенията на Омар Хаям, Руми, Ибн ал Араби ,Мансур ал Халадж, Газали. „Стани Огледало“, „Изпразни чашата на своите желания“, „Око на Сърцето“, символизмът на виното, чашата, пиещият, розата и славеят са дълбоко вдъхновяващи.

Бях изкушен и присъствено се усеща нишката на българската традиция – размери, интонации, от факта, че Руми е роден в някогашната държава Балкхара, в гр. Балкх. Руми се е подписвал като Балкхи, и в текстове е подчертал, че родината му е древна и царството на хиляди години. Известно е, че това е една от старите прабългарски държави. Същевременно основната литературна форма, чрез която притчово и поетично се разказват поучителни истории с философско мистичен характер, завладяващо ме подтикваше да се стремя към музициране, което да разказва приказно и дълбоко. Другата страна бяха медитативните и съзерцателни практики, които водят до трансформации и върховен екстаз, чийто краен резултат е духовното съвършенство“ – споделя специално за нас НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ.

Албума “СУФИ ПРИКАЗКИ, СУФИ МЕДИТАЦИИ“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 15 май, този път след новините от 16.00 ч., и това ще бъде неговата премиера.

 

В предаването на 15.05.2021 г.: Николай Иванов ОМ и албумът “Суфи приказки, суфи медитации”

НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ
СУФИ ПРИКАЗКИ, СУФИ МЕДИТАЦИИ
Дата на издаване: май 2021 г.
Премиера: 15 май 2021 г.


ПИЕСИ:

1. Безпределност - 4.13
2. Всяка прашинка се движи към своя първоизточник - 4.18
3. Градината на Истината - 3.19
4. Сема - 4.01
5.Мистично съзерцание - 4.06
6. Дългият Път от Балкх - 5.39
7. Убежище в океана от раждане и смърт - 4.45
8. Дихание и Екстаз - 4.35
9. Светлина и Озарение - 2.49
10. Дервиши и Факири - 3.16
11. Сън - 3.05
12. Огнен танц - 6.53
13. 1001 Нощи - 8.38
14. Суфи Приказка - 8.53
15. Фана - 4.59

©2021 NIKO OM


УЧАСТНИЦИ:

Автор на музиката и аранжиментите, продуцент – Николай Иванов

Николай Иванов - тамбура, ситар, сас, пиано, синтезатори, акустични и електрически китари,бамбо флейти, дървен кларнет, вокал, перкусия, луупс, гхатам, тарамбука, джембе, тар, даф
Галина Денчева „Мориган“- вокал - Трак 8,12
Миглена Ценова – вокал - Трак 6
Костадин Генчев – кавал - Трак 8,12
Период на създаване:
Между 2006 и 2020

Период на звукозапис:
Между 2007 - 2020

Технически екип на звукозаписа, смесването и мастерирането:

Николай Иванов - запис, смесване, мастеринг
Лилия Тончева - запис
Ивайло Янев - запис


Място (студио) на звукозаписа, смесването и мастерирането:
„Силвия Мюзик Студио“, София
„Протон Студио“, София
„НИВАНИ Студио“ Берлин - София

Графичен дизайн: Николай Иванов

ЗА УЧАСТНИЦИТЕ:

Николай Иванов ОМ – музикант, композитор, художник чието творческо кредо е синтез между традиция и модерност. Твори в отворено поле от стилистика, простираща се между интензивна работа с музика-концерти, музика за филми и балет, джаз и авангард, езотерична музика и електронни стилове. Николай Иванов се опитва да намери оптимален баланс между балканските си корени като творец и неизбежната глобализация, обхванала развитието на изкуството в ситуация на технократско и консумативно общество. Автор е на музиката на над 50 филма и реализира 38 CD (заедно с компилациите) в Германия, Франция, Унгария, Норвегия и България. Френската филмова компания МК2 в серията “Musique e cinema du Monde” селектира и един български автор – Николай Иванов. Носител е на много награди за филмова музика, между които „Златен кон на Леонардо”, Милано, най-добра филмова музика (Лос Анджелис индипендънт филм фест), най-добър саундтрак (Лисабон 2017) и годишната награда на Лисабон Филм Фестивал - The Best Film Composer 2017. През 1996 заедно с група актьори и още четирима музиканти той участва в осъществяването на най-високия концерт в света – връх Калапатар 5350 м. под Еверест, регистриран в Гинес.

Галина Денчева „Мориган“ – музикант, автор на песни и издател, работи в определени периоди с Николай Иванов и заедно концертират в Италия и Средна Европа. Загива при катастрофа през 2016.

Миглена Ценова – музикант, музиковед, преподавател, автор на много научни студии, книги за музика. Регулярен участник в група „ОМ“, както и във филмовата музика на Николай Иванов.

Костадин Генчев - композитор, солист на Оркестъра за народна музика на БНР, участник в многобройни проекти (Булгара, Дива река, Белонога и др.). В различни колаборации с Николай Иванов през годините.


ИЗБРАНА ДИСКОГРАФИЯ НА НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ:

1.”The run of the Spring” 1993, DS Music
2.”Еverest Concert“ 1996, RFInternational Paris - Sofia
3. “Ritual places in Bulgaria” 1997, ERDENKLANG, Германия
4. “The long way” 1998, Periferic Records, Унгария
5. “Dzankia” 1999, NikoOM
6 “Milenium” 2000, NikoOM
7. Ethno World Music from Hungary (sampler) Periferic Rec. Hungary 1999
8.”Ethnosynthesis” 2001, RFInternational, Paris-Sofia
9. “The patience of the Stone’(Soundtrack) 2002, NikoOM
10. “Spring” KAVALI trio VOL.1 2002, NikoOM
11.”Like River” 2003, AveNEW
12. “Fire &Love” 2005, Universum Musica
13.”REIK” (Karl Seglem) 2005, Ozela rec.,Germany
14.”Musique e sinema du Monde” 2005 , MK2, France
15. “Dream” 2006, NikoOM
16.”April” 2006 Vitality Music
17. “Sunny” 2007, Bulgarian National Radio
18.” John Kehoe book” 2007, Fenix design
19.”All &Nothing” 2008, Universum Musica
20.”Grove 11/8” 2009, NikoOM
21.”KAVALI trio” Vol.2-2009, Bulgarian National Radio
22.”Tendelry” 2010, NikoOM
23.”Mystic Journey “ 2011, NikoOM
24.”Space&Light” 2013, Universum Musica
25.”Meditation” 2014, NikoOM
26. “Summer Song” 2015, NikoOM
27. “Елада Пиньо и Времето“ Аудио книга 2015, NikoOM
28. „In Search of Great Genesis” 2016, NikoOM
29. “Yoga Nidra” 2016, NikoOM
30. „Сърцето на Динята“ 2017, NikoOM
31. “Night Diary” 2017, NikoOM
32.”Pray” 2018, NikoOM
33. “Ambient” 2018, NikoOM
34. “Two Men Orchestra” 2019, NikoOM
35.”Memories” 2019, NikoOM
36.”Traveling with wind” 2020, NikoOM
37. “ Retro Melancholy” 2020, NikoOM
38. “Sufi tales, Sufi Meditations” 2021, NikoOM


ВРЪЗКИ:

http://www.facebook.com/#!/pages/Nikolai-Ivanov-OM/185002994854185
http://nivaniproductions.com/
www.youtube.com/channel/UCLxhXgNYwqpqrxRtVxROB9w
https://www.youtube.com/user/OMkara51?feature=watch

 Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade