Lost Humanity” by Daniel Eliseev Project (DEP)

В „Картини от една изложба“ отново ще дадем гласност на български творци, и това са DANIEL ELISEEV PROJECT (DEP), в чиято основа е музикантът ДАНИЕЛ ЕЛИСЕЕВ, китарист и мултиинструменталист. Той е автор на музиката, аранжиментите и също така влиза и в ролята на продуцент.

Началото на проекта е през 2017 година, когато ДАНИЕЛ започва да търси съмишленици, с които да реализира авторските си музикални търсения. Успява да обедини ядро от изявени български музиканти, с които да издаде авторската си музика в албум. Така на 08.11.2018 г. се появява дебютният албум \"Night Shadow\" („Нощна сянка“) на формацията DEP, който успява да влезе в класацията за 2018 година на един от най-влиятелните сайтове за прогресив рок в света – progarchives.com.

Паралелно с работата към първия албум ДАНИЕЛ започва да композира и аранжира идеи за инструментални композиции, като замисълът е да се създаде група, която да запише тези инструментални парчета и също така да ги изпълнява на живо. В хода на работата успява да се свърже с музиканти от различни краища на света, с които започва дистанционно да записва 8
композиции. Така в записите се включват 9 музиканти от пет различни страни, ето кои са:

България - ДАНИЕЛ ЕЛИСЕЕВ - китари, клавишни; АНАТОЛИ ПЕЕВ - ударни; ВЕНЦИ ПАВЛОВ – бас китара;
Италия - АНТОНИО Д ААМАТО – бас китара; МАРКО МАРОКО - бас китара; МАНУЕЛ ТРАБУКО – саксофон;
Канада - ДЖОРДАН МАККУИН – ударни инструменти;
Аржентина - ХУАН ИГНАСИО ВАРЕЛА - саксофон (член е на легендарната аржентинска прогресив рок група Bubu);
Испания - ПЕПЕ РОДРИГЕС – перкусии.

Така около две години и половина след дебюта на „Night Shadow“, на 26.05.2021 излиза албумът \"LOST HUMANITY\" („ИЗГУБЕНО ЧОВЕЧЕСТВО“). Той може да се определи като пътешествие из пресичащите се вселени на прогресив рока, фюжъна, джаз рока, ню ейджа, психеделик рока и нещо, което ДАНИЕЛ ЕЛИСЕЕВ нарича „прогресив рок ембиънт“.

Тематичната нишка, която минава през осемте композиции в този албум, е търсенето на изконната човечност и на някои важни, но постоянно изплъзващи ни се истини за нас като човешки същества.

Албума “LOST HUMANITY”, или „ИЗГУБЕНО ЧОВЕЧЕСТВО“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 26 юни, след новините от 21.00 ч.

 

В предаването на 26.06.2021 г.: DEP и албумът “Мое испанско сърце”


DANIEL ELISEEV PROJECT
(DEP)
LOST HUMANITY
Date of Release: 26 May 2021


SONGS/TRACKS:

1. Beyond the Night - 6:35
2. Curved Path - 6:21
3. Autumn Mood - 4:43
4. Hidden Land - 6:58
5. Shambhala- 6:42
6. Mirror World - 7:11
7. Prayer for Life - 4:21
8. In Search of the Truth - 6:52

©2021 D.E.P.


CREDITS:

Written-by, Arranged by, Producer – Daniel Eliseev

Daniel Eliseev - all guitars, keyboards and programming at 8
Antonio D’Amato - bass – 1, 4, 5, 8
Jordan McQqueen - drums – 1, 4, 5, 6, 8
Anatoli Peev - drums – 2, 3, 7
Marco Marocco - bass – 2, 6, 7
Venci Pavlov - bass – 3
Juan Ignacio Varella - sax – 2
Manuel Trabucco - sax – 7
Pepe Rodrigues - percussion -

Mixed by Stanislav Donev (Miteran) at Retro Studio
Mastered by – Pete Maher
Artwork – Thomas Ewerhard
Drums recording 2, 3, 7 – Teodor Yankov


ДАНИЕЛ ЕЛИСЕЕВ ЗА КОМПОЗИЦИИТЕ В АЛБУМА:

1. Beyond the Night – В една дълга безсънна нощ се появиха основният китарен риф и основната тема в 7/8.Така съм устроен, че винаги търся смисъла, който носи в живота ни всеки следващ ден и това съм се постарал и да изразя чрез тази композиция. Цялата изобилства от неравноделните размери 7/8 и 5/8.

2. Curved Path – Това парче е като отражение на един период в живота ми, през който трябваше да извървя много различни трънливи пътища и пътеки. Чисто композиционно съм наблегнал основно на интервала наречен – тритонус, който в ранното Средновековие е бил забранен от църковната догма и са го наричали дяволски интервал. В звученето на парчето има и леки психеделични нотки.

3. Autumn Mood – Парчето се роди за един ден в края на лятото и носи усещането за наближаващата есен. Прекарах няколко месеца сред природата, далеч от големия град и сякаш почувствах, как всичко в нея започна да се променя и да се настройва за един нов цикъл. Опитал съм се мелодиите и хармоничните линии в тази композиция да създават усещането сякаш са пастелна рисунка.

4. Hidden Land – Винаги ме е вълнувала темата за съществуване на паралелни светове на нашия. Някакво място, което остава невидимо и неразкрито за нас, но в същото време усещяме съществуването му. В случая тази Скрита Земя е нещо като моите музикални видение и представа за паралелен на нашия свят.

5.Shambhala – Идеята за това парче се роди във Врачанския балкан. При един преход там сякаш усетих докосване до нещо наистина съвършено и божествено. В парчето има и елемент на транс и психеделичност, особено подчертавани от линиите на баса и барабаните.

6. Mirror World – Тази композиция е вдъхновена от едно посещение със сина ми на зала с криви огледала. Почувствах и възприех този различен поглед, даван ни чрез тези огледала като нещо много истинско и красиво, неразбираемо за нашите сетива, които просто отчитат едни изкривени образи.

7. Prayer for Life – тази композиция се роди на един дъх, когато разбрах, че синът на един мой много близък приятел се бори за живота си. Почувствах, че трябва да отправя моя молитва за оздравяването му и така се роди основната тема на парчето.

8. In Search of the Truth – Истината за мен винаги е било едно доста абстрактно понятие, не емпиричната истина, а по-скоро индивидуалното човешко разбиране за истина. Това парче е най-тежкото като звучене в албума - шеговито казано може би истината в музиката е в по-тежкото звучене. Но това е и единственото парче от албума, в което има кийборди и дори основният мотив на кийборда сложи неговото началото.


BIOLINKS:

https://danieleliseevproject.bandcamp.com/album/lost-humanity
https://www.facebook.com/DEPprogmusicCopyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade