“What is Going On” by Marvin Gaye

На 22 септември 2020 г. албумът „WHAT S GOING ON“, или „Какво става“, на американския соул певец, автор на песни и продуцент MARVIN GAYE беше класиран на първо място в списъка от 500-те най-велики албуми за всички времена на изданието Rolling Stone. Ето как се стига до създаването на този албум.

Към края на 60-те години MARVIN GAYE изпада в дълбока депресия след смъртта на певицата Tammi Terrell, негов сценичен партньор, неуспеха на брака му с Anna Gordy, сестрата на Berry Gordy, легендарният бос на фирмата „Motown Records“, и последвалите творчески разногласия с продуцентите, нарастващата зависимост от кокаина, проблемите с данъчните власти, и в резултат прави опит за самоубийство.

Неговите песни тогава се радват на огромен успех по цял свят, такива са хитовете „I Heard It Through the Grapevine\" и \"Too Busy Thinking About My Baby\", но MARVIN заявява: „Не заслужавам“ успеха си и се чувствам като „марионетка – куклата на Berry, куклата на Anna“. Имам собствен ум и не го използвах.\" В резултат на сериозен размисъл и анализ на състоянието си, той преживява дълбок катарзис и се насочва към търсения в духовната сфера, взира се в обществената и политическата действителност.

Същевременно докато пътува с автобуса на групата Four Tops, на 15 май 1969 г. певецът RENALDO \"OBIE\" BENSON става свидетел на полицейска жестокост и насилие, извършено срещу антивоенни демонстранти, протестиращи в Berkeley – по-късно наречени „Кървав четвъртък“. Връщайки се в Детройт, композиторът на Motown AL CLEVELAND съчинява песен, базирана на разговорите му с BENSON за видяното в Berkeley. След отказа на музикантите от Four Tops да я изпълнят заради протестния ? характер, BENSON я предлага на MARVIN GAYE, докато двамата играят голф.

BENSON  отива у дома на MARVIN, изсвирва му я на китара и успява да го убеди, че това е неговата песен. GAYE с негово съгласие добавя друга музикална линия, включва нова мелодия и текст, които отразяват собственото му отношение към събитията в Berkeley. По-късно BENSON казва, че GAYE съществено е доработил и обогатил песента: \"Той добави някои неща, които бяха по-естествени и направи това да изглежда като история, а не като песен...“

През това време MARVIN е дълбоко развълнуван от писмата на брат си Frankie, който се връща от войната във Виетнам и попада в програма за лечение на ветерани. Братът на певеца пише в автобиографията си „Моят брат Марвин“, че когато се събират в бившия им дом в столицата Вашингтон, спомените на Frankie от службата му във войната разплакват и двамата братя. MARVIN казва на брат си: \"Преди не знаех как да се бия, но сега мисля, че ще го направя. Просто трябва да го направя по мой начин. Не съм художник. Не съм поет. Но аз мога да го направя с музика.“

В интервю за изданието Rolling Stone MARVIN GAYE признава какво е оформило неговия възглед към социалните теми в музиката и концепцията на единадесетия му студиен албум „WHAT S GOING ON“, или „Какво става“: „През 1969 или 1970 г. започнах да преоценявам цялата си концепция за това, което исках да казва моята музика… Бях силно развълнуван от писмата, които ми изпращаше брат ми от Виетнам, както и от социалната ситуация тук, у дома. Бунтовете от Watts в Лос Анджелис станаха повратна точка в живота ми, и се запитах: „Когато светът избухва около мен, как мога да пея любовни песни?“ Разбрах, че трябва да изоставя собствените си фантазии, ако искам да пиша песни, които да достигнат до душите на хората. Исках да прогледнат какво се случва в света“.

На 1 юни 1970 г. GAYE влиза в „Hitsville USA“, първата централа и звукозаписно студио на Motown, където записва сингъла „WHAT S GOING ON“. След като го чува, Berry Gordy отказва издаването му, защото му се вижда, че песента е „твърде политическа“ за радиото, нарича я „най-ужасното нещо, което е чувал“, а и защото се страхува, че певецът ще изгуби своята публика. GAYE обявява стачка да не издава нищо преди да се пусне песента на пазара. След няколко месеца борба Motown се предава не без помощта на вицепрезидента Barney Ales, който искрено харесва изпълнението и зад гърба на Berry Gordy го издава. Така на 20 януари 1971 г. сингълът се появява, веднага заема номер 1 в Billboard R&B класацията и остава там пет седмици. Достига първо място в поп класацията на Cashbox за една седмица и се класира като номер 2 в най-важната класация за сингли Billboard Hot 100 и в Record World, като се продава в тираж над два милиона плочи.

Окрилен от успеха, MARVIN GAYE дава ултиматум да запише вече цял албум и за да си осигури пълен творчески контрол без участието на Motown, влиза в студиото през март 1971 г. и прекарва там десет дни докато подготви албума „WHAT S GOING ON“. Това е първият пълномащабен проект на GAYE като продуцент и ето каква е неговата идея за този концептуален албум:

„Исках всички песни да преливат в следващата, те да бъдат взаимосвързани в един цикъл. Повествованието тук се води от гледна точка на ветеран от Виетнам, който се завръща в родината си, за да стане свидетел на омраза, страдания и несправедливост. Всъщност този ветеран е брат ми Frankie, чийто писма от бойното поле искрено ме разтърсиха, както и последвалите събития. Но исках да изследвам и темите за злоупотребата с наркотиците и бедността, както и екологичните проблеми, за които тогава не се говореше много“.

Motown издава албума на 21 май 1971 г, и той се превръща в първото заглавие от дискографията на MARVIN GAYE с над 2 милиона продажби, като неговата тема и последователният поток на песните въвеждат форма?та на концептуалния албум в ритъм енд блус и соул музиката. Мнозина изследователи определят това издание като „най-важната и страстна плоча, излязла от соул музиката, представена от един от най-добрите ? гласове“.

Албума „WHAT S GOING ON“, или „Какво става“, ще чуем в предаването “Картини от една
изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 10 юли, след новините от 21 ч.

 

В предаването на 10.07.2021 г.: Marvin Gaye и албумът „Какво става“

MARVIN GAYE
WHAT’S GOING ON
Date of Release: May 21st, 1971

 

SONGS/TRACKS:

1. What s Going On - 3:53
Written-by – A. Cleveland*, M. Gaye*, R. Benson*

2. What s Happening Brother - 2:43
Written-by – J. Nyx*, M. Gaye*

3. Flyin High (In The Friendly Sky) - 3:49
Written-by – M. Gaye*

4. Save The Children - 4:03
Written-by – A. Cleveland*, M. Gaye*, R. Benson*

5. God Is Love - 1:41
Written-by – A. Gaye*, E. Stover*, J. Nyx*, M. Gaye*

6. Mercy Mercy Me (The Ecology) - 3:16
Written-by – M. Gaye*

7. Right On - 7:32
Written-by – E. Derouen*, M. Gaye*

8. Wholy Holy - 3:07
Written-by – A. Cleveland*, M. Gaye*, R. Benson*

9. Inner City Blues (Make Me Wanna Holler) - 5:38
Written-by – J. Nyx*, M. Gaye*

Digitally Remastered 2009 for Deluxe Edition

©1971 Motown Records Ltd.


CREDITS:

Producer – Marvin Gaye

Orchestra Conducted and Arranged by David Van DePitte

Backing Vocals – Elgie Stover, Lem Barney, Mel Farr, Bobby Rodgers*, The Andantes (Jackie Hicks, Louvain Demps, Marlene Barrow), Marvin Gaye

Piano – Marvin Gaye
Alto Saxophone – Angelo Carlisi
Baritone Saxophone – Tate Houston
Bass – Bob Babbit*, James Jamerson
Bass [String Bass] – Max Janowsky
Bongos – Earl DeRouen, Eddie Brown*
Celesta [Celeste] – Johnny Griffith
Cello – Edward Korkigian, Italo Babini, Thaddeus Markiewicz
Congas – Earl DeRouen, Eddie Brown*
Drums – Chet Forest
Flute – Dayna Hartwick, William Perich
Guitar – Joe Messina, Robert White
Harp – Carole Crosby
Percussion – Jack Ashford
Soloist, Alto Saxophone – Eli Fountain*
Soloist, Tenor Saxophone – William "Wild Bill" Moore
Soprano Saxophone – Larry Nozero
Tambourine – Jack Ashford
Tenor Saxophone – George Benson
Trombone – Carl Raetz
Trumpet – John Trudell*, Maurice Davis
Vibraphone [Vibes] – Jack Brokensha
Viola – David Ireland, Edouard Kesner, Meyer Shapiro, Nathan Gordon
Violin – Alvin Score, Beatriz Budinszky*, Felix Resnick, Gordon Staples, James Waring, Lillian Downs, Richard Margitza, Virginia Halfmann, Zinovi Bistritzky

Liner Notes – Marvin Gaye
Art Direction – Curtis McNair
Artwork [Graphic Supervision] – Tom Schlesinger
Photography by [Front and Rear Cover] – Hendin*
Photography by [Inside Montage] – The Gaye and Gordy Family Archives

Remastered by – Kevin Reeves

Tracks 1-1 to 1-9: Mixed by Lawrence Miles at Motown Studios ("Hitsville West"), Los Angeles, CA, May 6, 1971.

Originally released on Tamla TS 310, May 21, 1971.

Basic tracks for "What s Going On" recorded June 1, 1970. Lead & background voices overdubbed July 6, 7 and 10; strings recorded September 21, 1970.

Basic tracks for all other songs recorded in sequence March 17, 19, 20, 1971. Strings, horns and lead and background voices overdubbed March 24, 26-30, 1971.

Additional Marvin Gaye vocals and instrumentation overdubs for Mercy Mercy Me (The Ecology), Right On, Wholy Holy, Inner City Blues (Make Me Wanna Holler) recorded in Los Angeles, CA, May 5, 1971.


LYRICS:


What’s Going On

[Intro]
Hey, hey-hey
Hey, what s happenin ?
Hey, brother, what s happenin ?
Boy, this is a groovy party (Hey, how you doin ?)
Man, I can dig it
Yeah, brother, solid, right on
What s happenin ?
Hey, man, what s happening?
Woo
Everything is everything
We re gonna do a get down today, boy, I ll tell ya

[Verse 1]
Mother, mother
There s too many of you crying
Brother, brother, brother
There s far too many of you dying
You know we ve got to find a way
To bring some loving here today, yeah

[Verse 2]
Father, father
We don t need to escalate
You see, war is not the answer
For only love can conquer hate
You know we ve got to find a way
To bring some loving here today, oh (Oh)

[Chorus]
Picket lines (Sister) and picket signs (Sister)
Don t punish me (Sister) with brutality (Sister)
Talk to me (Sister), so you can see (Sister)
Oh, what s going on (What s going on)
What s going on (What s going on)
Yeah, what s going on (What s going on)
Oh, what s going on

[Post-Chorus]
Ah-ah-ah-ah (In the meantime, right on, baby)
Woo (Right on, baby), woo
Ah-ya-ya-ya-ya-ya-ya, ya-ya-ya-ya-ya
Woo (Right on, baby, right on), woo
Ah-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya
Ba-da-boo-doo, boo-boo-boo-doo, boo-boo-boo
Ba-da-boo-boo-boo-doo, boo-boo-boo-ba-ba-do

[Verse 3]
Mother, mother
Everybody thinks we re wrong
Oh, but who are they to judge us
Simply cause our hair is long?
Oh, you know we ve got to find a way
To bring some understanding here today, oh-oh

[Chorus]
Picket lines (Brother) and picket signs (Brother)
Don t punish me (Brother) with brutality (Brother)
Come on, talk to me (Brother), so you can see (Brother)
Oh, what s going on (What s going on)
Yeah, what s going on (What s going on)
Tell me what s going on (What s going on)
I ll tell you what s going on (What s going on)

[Post-Chorus]
Woo-ooh-ooh-ooh (Right on, baby, right on)
Ah-ya-ya-ya-ya-ya-ya, ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya
Woo, woo (Right on)
Ah-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya
Ba-da-boo-doo, boo-boo-boo-doo
Ba-da-boo-boo-boo-doo, ba-da-da-da-da-da-da

[Outro]
Woo (Right on, baby, come on, right on)
Ah-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya
Woo (Right on)
Listen, ah-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya
Da-boo-doo, boo-boo-boo-doo
Da-boo-boo-doo, boo-boo-boo


What’s Happening Brother

[Verse 1]
Hey baby, what you know good
I m just getting back, but you knew I would
War is hell, when will it end?
When will people start getting together again?
Are things really getting better, like the newspaper said
What else is new my friend, besides what I read

[Verse 2]
Can t find no work, can t find no job, my friend
Money is tighter than, it s ever been
Say man, I just don t understand
What s going on across this land
Ah, what s happening brother?
Yeah, what s happening? What s happening my man?

[Verse 3]
Are they still getting down
Where we used to go and dance
Will our ball club win the pennant
Do you think, they have a chance?
And tell me friend, how in the world have you been?
Tell me, what s out and I want to know what s in

[Verse 4]
What s the deal man
What s happening? Tell me brother
What s happening brother?
Ah, what s happening brother?
What s happening my man?
Whoo, ah, ah, what s happening brother?
Say man, whoo, what s happening brother?

[Outro]
What s been shaking up and down the line?
I want to know because, I m slightly behind the times


Flyin’ High (In the Friendly Sky)

[Verse 1]
Flying high in the friendly sky
Flying high without ever leaving the ground, no
Rest of the folks are tired and weary
Oh Lord, and have laid their bodies down
I go to the place where danger awaits me
And it s bound to forsake me
So stupid minded
I can t help it, so stupid minded
But I go crazy when I can t find it
In the morning, I ll be alright, my friend
But soon the night will bring the pains
The pain, awful pain

[Verse 2]
Flying high in the friendly sky
Without ever leaving the ground
And I ain t seen nothing but trouble baby
Nobody really understands, no, no
And I go to the place where the good feeling awaits me
Self destruction s in my hand
Oh Lord, so stupid minded
Oh and, I go crazy when I can t find it
Well I know I m hooked my friends
To the boy who makes slaves out of men
And oh, believe me

[Outro]
Flying high in a friendly sky
Flying high in a friendly sky


Save the Children

[Verse 1]
I just want to ask a question:
Who really cares, to save a world in despair?
Who really cares?
There ll come a time (There ll come a time)
When the world won t be singing (When the world won t be singing)
Flowers won t grow (flowers won t grow, no)
Bells won t be ringing (the bells won t be ringing)
Who really cares? (Who really cares?)
Who s willing to try? (Who is willing to try?)
To save the world, (to save the world)
That s destined to die (that is destined to die)
When I look at the world (when I look at the world)
It fills me with sorrow (it fills me with sorrow)
Little children today (children today)
Are really going to suffer tomorrow (really suffer tomorrow)
(Oh!) What a shame (what a shame)
Such a bad way to live (such a bad way to live)
Oh, who is to blame? (Who is to blame?)
We can t stop living, (when we can t stop living)
Live, (Live)
(Live for life) Live for life
(But let live everybody)
Live life for the children (live life for...the children. Oh, for the Children)
You see, let s...let s save the children
Let s...let s save all the children, (Save the babies, save the babies!)
(And if you want to love, you got to....save the babies)
(Oh you ve got the feeling, you ve got the feeling)
(You will save the babies, all of the Children)

[Verse 2]
But who really cares?
Who s willing to try?
To save our world
To save our sweet world
To save a world
That is destined...to die
Oh, la la la la, la la la
Oh, oh, dig it everybody


God Is Love

[Verse 1]
Don t go and talk about my father
God is my friend; (Jesus is my friend) he is my friend
He made this world for us to live in (He made this world)
And gave us everything (Lord gave us everything)
And all he asks of us (Peace!) is we give each other love, oh yeah

[Verse 2]
Don t go and talk about my father
Because God is my friend, (Jesus is my friend) he is my friend
He loves us whether or not we know it (Just loves us, oh yeah)
And He ll forgive all our sins, (He ll forgive our sins) forgive all our sins
And all He asks of us, oh yeah, is we give each other love, oh yeah

[Bridge]
Love your mother, she bore you
Love your father, he works for you
Love your sister, she s good to you
Love your brother, love your brother

[Verse 3]
Don t go and talk about my father, He s good to us
God is my friend; (Jesus is my friend) he is my friend
And when we call on Him for mercy, mercy Father
He ll be merciful, my friend, oh, yes He will
All he asks of us; I know-


Mercy Mercy Me (The Ecology)

[Verse 1]
Mercy, mercy me
Things ain t what they used to be, no no
Where did all the blue skies go?
Poison is the wind that blows from the north and south and east

[Verse 2]
Mercy, mercy me
Things ain t what they used to be, no no
Oil wasted on the ocean and upon our seas
Fish full of mercury

[Verse 3]
Mercy, mercy me
Things ain t what they used to be, no no
Radiation under ground and in the sky
Animals and birds who live nearby are dying

[Verse 4]
Mercy, mercy me
Things ain t what they used to be
What about this overcrowded land
How much more abuse from man can she stand?


Right On

[Intro]
Hey baby, that s alright people
I know that s alright
Every day, that s alright
Oh, when we love each other

[Verse 1]
I know that s alright
Oh just feel it, feel it
Oh everybody feel it
God know that s alright, yes

[Verse 2]
Some of us were born with money to spend
Some of us were born for races to win
Some of us are aware that it s good for us to care
Some of us feel the icy wind of poverty blowing in the air

[Verse 3]
For those of us who simply like to socialize
For those of us who tend the sick
And heed the people s cries
Let me say to you, right on

[Bridge]
Turn on, on, feel it, feel
Yeah, oh, oh, oh Lord, Lord, people
And I say, right on
Honey, right on

[Verse 4]
For those of us who live where peace is craved
For those of us who live, where hatred is enslaved, alright
For those of us who live a life, yeah
Surrounded by good fortune and wealth, talk about it

[Verse 5]
For those of us who live a life, hey, hey, hey enjoying ourselves
For those of us who got drowned in the sea of happiness
For the soul that takes pride in his God
And himself and everything else

[Verse 6]
Love, love, sweet love, love, wonderful love
Ah, true love, love, love for your brother
And love, love for God
Love, pure love

[Verse 7]
Ah true love can conquer hate every time
Give out some love and you ll find peace sublime
And my darling, one more thing
If you let me, I will take you to live where love is king
Ah, baby


Wholy Holy

[Intro]
Wholly holy
Come together
Wholly holy
People, we all got to come together
Because we need the strength, power and all the feeling

[Verse 1]
Wholly holy
Oh Lord, get together, one another
Wholly holy
We should believe in one another
Jesus left a long time ago, said he would return
He left us a book to believe in, in it we ve got a lot to learn
Oh yeah

[Verse 2]
Wholly
Oh Lord, we can conquer hate forever, we need him
Wholly
We can rock the world s foundation
Everybody together, together and holy
Will holler love, love, love across the nation

[Outro]
Oh, oh
Wholly holy
All together and holy
We proclaim love, our salvation
Oh, oh, ooo


Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)

[Intro]
Dah-dah-la-la, da-da-dada-da-da
Dah-dah-la-la, da-da-dada-da-da
Dah-dah-la

[Verse 1]
Rockets, moon shots
Spend it on the have-not s
Money, we make it
Before we see it, you take it

[Chorus]
Oh, make me wanna holler
The way they do my life (Yeah)
Make me wanna holler
The way they do my life
This ain t living, this ain t living
No, no baby, this ain t living
No, no, no

[Verse 2]
Inflation, no chance
To increase finance
Bills pile up sky high
Send that boy off to die

[Chorus]
Oh, make me wanna holler
The way they do my life (He-ey-ey)
Make me wanna holler
The way they do my life

Dah, dah, dah
Dah, dah, dah

[Verse 3]
Hang ups, let downs
Bad breaks, set backs
Natural fact is (Oh, honey that)
I can t pay my taxes

[Chorus]
Oh, make me wanna holler
And throw up both my hands
Yeah, it make me wanna holler
And throw up both my hands (Ow!)

[Verse 4]
Crime is (Woo!) increasing
Trigger happy policing
Panic is spreading
God knows where we re heading

Dah, dah, dah
Dah, dah, dah

["What s Going On" Reprise]
Mother, mother (Mother, mother)
Everybody thinks we re wrong (Mother)
Who are they to judge us (Mother, mother)
Simply because we wear our hair long (Mother)
Uuuh!
Ah-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya-ya
Ohh!


BIOLINKS:
http://www.marvingaye.net/
https://www.facebook.com/MarvinGaye/Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade