“Контрария” от Йълдъз Ибрахимова

Американският композитор, музикален теоретик, философ, писател и художник JOHN CAGE има репутацията да е сред най-влиятелните композитори на ХХ век, пионер на недетерминираността в музиката и нестандартната употреба на музикални елементи, с множество нововъведения в електроакустичната музика.

През 1958 г. той създава „АРИЯ“, произведение за соло глас, чийто текст се състои от изолирани гласни и съгласни, както и думи от арменски, руски, италиански, френски и английски езици. Нотацията е цветна и графична, състояща се по същество от вълнообразни линии в различни цветове и 16 черни квадрата, обозначаващи „немузикални“ гласови шумове. Цветовете означават различни стилове на пеене, които се определят от певеца преди изпълнение. Посветена е на певицата Cathy Berberian с премиера на 5 януари 1959 г. в Рим и се превръща в нова музикална „класика“, концептуален предшественик на поредицата „Song Books“ (\"Песенни книги\") на композитора, Aria No. 2, и Europeras I-V. Тази радикална композиция не само въвежда елемента на неопределеност във вокалната музика, но също така променя естеството на емоционалните жестове в пеенето, като се отдалечава от линейното повествование и музикални образи към изразяването и оценката на тези жестове като вид база данни, достъпна на обикновен език, и до използването на езика като звук сам по себе си.

Именитата наша певица ЙЪЛДЪЗ ИБРАХИМОВА знаем, че винаги е готова за творчески предизвикателства и експерименти, и ето как тя пристъпва към „АРИЯ“ на JOHN CAGE:

„С музиката на JOHN CAGE се запознах в средата на 80-те години, когато композиторът РУМЕН БАЛЬОЗОВ ме покани да изпълня на концерт едно негово произведение. Той ми даде и нотите, нещо като малка книжка 7-8 страници. Когато по-късно реших да ги прегледам, с удивление установих, че „нотите“ липсваха, а пред мен причудливи форми рисуваха красиви цветни графики. Това бе създадената от CAGE през 1958 г. „АРИЯ ЗА ГЛАС“ – без никакви ноти, само с десет цвята и думи на пет езика. Дотогава не бях пяла подобна музика. Реших да се посъветвам с няколко композитори, но те търсеха ноти и вдигаха рамене. Ключът към арията ми даде едно изпълнение на Cathy Berberian.

Бях много впечатлена от философията на JOHN CAGE, от синтеза между звук, цвят и форма. Попитах РУМЕН и той ми обясни, че става дума за Библията, за сътворението на света и появата на човека. Всички цветове носеха някакъв знак, насочваха ме към техниката на пеене, например кафявото беше за носово пеене, назал. Има в стил „Marlene Dietrich“, говорна интонация, детски глас, джаз. Най-силно ме привличаше предизвикателството, че не се пее по законите на традиционния нотопис, а по необикновена цветна графика.

Тази музика ме обсебваше, провокираше и постепенно ми даряваше особено чувство за свобода и безкрайност. Срещата с нея съвпадна с период, в който на сцената до мен имаше художници – аз пеех, а те рисуваха върху стени и платна, или пък обратно – аз изпявах всичките им картини, когато откриваха изложбите си. Особено силно се получи, когато се включи и хореография на сцената, въздействието имаше синергичен ефект.

В този албум, посветен на JOHN CAGE, освен соловата му пиеса „АРИЯ ЗА ГЛАС“, реших да включа като отговор и „КОНТРАРИЯ“ на РУМЕН БАЛЬОЗОВ за глас и струнен оркестър, създадена по арията на JOHN CAGE, която е авторска музика по графиката, нотирана според правилата. Аз обаче не пеех по ноти в съпровода на симфоничния оркестър, а по графиката на CAGE и импровизирах. РУМЕН вложи много страст и желание в този проект, жалко, че вече не е между живите.

Интересна беше и реакцията на публиката по време на концертните представления, независимо от кой град беше – хората слушаха с голямо внимание, реагираха спонтанно и непосредствено, а после идваха и питаха: „Това не е ли Библията?“

Третата част от албума, макар и записвана по друго време, съдържа фрагменти от танцовия театър „ЗЕЛЕНА ИГРА“, отново на композитора РУМЕН БАЛЬОЗОВ“ – завършва ЙЪЛДЪЗ ИБРАХИМОВА.

Албума “КОНТРАРИЯ“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 24 юли, след новините

 

В предаването на 24.07.2021 г.: Йълдъз Ибрахимова и албумът „Контрария“


ЙЪЛДЪЗ ИБРАХИМОВА
КОНТРАРИЯ
Дата на издаване: 2012 г.


СЪДЪрЖАНИЕ:

1. Aria (John Cage) – 10:26
2. Контрария (Румен Бальозов) – 19:46
Фрагменти из танцовия театър „Зелена игра“ (Румен Бальозов)
3. Фрагмент № 1 – 5:59
4. Фрагмент № 2 – 5:46
5. Фрагмент № 3 – 3:58
6. Фрагмент № 4 – 2:20

©2012 БНР


ПРОДУКЦИЯ:

Изпълнителен продуцент – Хелия Чавдарова
Графичен дизайн – Иво Христов


ПРЕПРАТКИ:

https://www.facebook.com/yildiz.ibrahimova
https://m.facebook.com/profile.php?id=100031786496703&sk=photos&ref=page_internal&_rdr
https://www.imdb.com/name/nm0406576/
https://www.discogs.com/artist/663093-Yildiz-Ibrahimova
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%99%D1%8A%D0%BB%D0%B4%D1%8A%D0%B7_%D0%98%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0

 

 

 

 Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade