“The Thompson Fields” by Maria Schneider Orchestra

В наши дни MARIA SCHNEIDER, композитор и диригент на биг бенд, има репутацията да е сред водещите фигури в съвременния джаз. С повече от 30 години звукозаписна дейност, в която се откроява работата ? както с Gil Evans, така и с Bob Brookmeyer, тя често пъти е определяна като истинско явление в джаза на ХХI век, като най-вълнуващият композитор на музика за биг бенд, работещ днес. Това се потвърждава и от седемте отличия “Grammy”, които получава от 2004 г. насам.

Тя оживява съвременните класически аранжименти с уникални мелодии, написани спрямо силните страни на музикантите в нейния оркестър за да се получат произведения, които тя често нарича джаз камерна музика. Това впечатлява слушателите, които окачествяват нейната музика като „предизвикателна, величествена, вълшебна, спираща сърцето, прекрасна, въображаема, откровена, приковаваща, дръзка и извън всякакви категории“.

MARIA SCHNEIDER умело размива границите между жанровете, нейните участия се простират от джаз в Ню-йоркския Линкълн Център до класика с Камерния оркестър на Сейнт Пол, щата Минесота, от Американския танцов фестивал до сътрудничество с „вечния хамелеон“ в рок музиката David Bowie. Тя е сред малцината, които получават “Grammy” в различни жанрове, сред които са джаз и класика, както и за работата си с David Bowie.

През 2015 г. MARIA SCHNEIDER замисля проекта “THE THOMPSON FIELDS” („Томпсъновите поля“), в който отразява своите спомени от детските си години в щата Минесота, откъдето е родом. Този проект е финансиран от нейните почитатели чрез платформата Artistshare, като крайният продукт е луксозна книга над петдесет страници с твърди корици, съдържаща снимки и рисунки от Audubon (Националната асоциация на САЩ за опазване на птиците и техните местообитания), както и мисли на MARIA SCHNEIDER за природата, наред с компактдиск. Мотото на албума е мисъл на президента Theodore Roosevelt: „Няма нищо по-практично в крайна сметка от запазването на красотата, от запазването на всичко, което привлича по-висшите емоции в човечеството“.

MARIA SCHNEIDER споделя в интервю: „Този албум е наситен с много лични чувства от висок порядък. Голяма част от музиката ме връща към спомени от дома и околната природа, и това отразява най-значимите неща в живота ми. Томпсънови бяха фермери и имаха ранчо на около пет мили извън Windom, в чийто покрайнини пък живеехме ние. Семействата ни бяха близки приятели, а тяхната ферма и този свят бяха и все още са наистина голяма част от моето възпитание и от живота ми, защото често се връщам там.

Що се отнася до музиката, то никога не сядам и не казвам „Добре, как да създам звука на този пейзаж?“ Всичко започна по съвсем различен начин. Бях съчинила началото на една пиеса, която всъщност ми дойде в пералното помещение, качих се горе в апартамента си и започнах да я свиря на пиано. Просто много ми хареса и продължих да я свиря отново и отново. Това ми напомни за родния ми дом.

Така се случи, че скоро след това се върнах във Windom на голяма среща на върха на AgroEcology, която се проведе във фермата на Томпсънови. Изкачих силоза и погледнах отгоре фермата, а музиката нахлу в главата ми и тогава почувствах целия пейзаж. И така, когато продължих да пиша музиката за албума и да измислям как да организирам и развия тази първоначална идея, тогава имах цялата тази сцена в главата си и мисля, че тя просто някак подсъзнателно ръководеше посоката на музиката. Този процес ми се случва доста често – знаете ли, когато пиша нещо, все едно се привързвам към него – става почти като кинофилм в мозъка ми или нещо подобно. Мисля си, че всъщност писането на музика е коментиране на моя живот, повече или по-малко, и трябва да живея живот, който си струва да коментирам, ако искам да напиша хубава музика“.

“THE THOMPSON FIELDS” („Томпсъновите поля“) е посочен за най-добър албум на голям джазов ансамбъл при връчването на годишните награди “Grammy”, както и от читателите на най-реномираното издание за джаз Down Beat. Ще го чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 2 октомври, след новините от 21 ч.

 

В предаването на 2.10.2021 г.: Maria Schneider Orchestra и албумът „Томпсъновите поля“

MARIA SCHNEIDER ORCHESTRA
THE THOMPSON FIELDS
Date of Release: June 22nd, 2015


SONGS/TRACKS:


1. Walking by Flashlight - 5:01
Alto Clarinet – Scott Robinson

2. The Monarch and The Milkweed - 12:07
Flugelhorn – Greg Gisbert
Trombone – Marshall Gilkes

3. Arbiters of Evolution - 13:59
Baritone Saxophone – Scott Robinson
Tenor Saxophone – Donny McCaslin

4. The Thompson Fields - 10:00
Guitar – Lage Lund
Piano – Frank Kimbrough

5. Home - 7:46 (Dedicated to George Wein)
Tenor Saxophone – Rich Perry

6. Nimbus - 9:29
7. Alto Saxophone – Steve Wilson

8. A Potter s Song - 5:29 (Dedicated to Laurie Frink)
Accordion – Gary Versace

9. Lembrança - 13:30 (Dedicated to Paulo Moura)
Bass – Jay Anderson
Trombone – Ryan Keberle

©2015 Maria Schneider


CREDITS:

Conductor: Maria Schneider

Steve Wilson: alto saxophone, soprano saxophone, clarinet, flute, alto flute
Dave Pietro: alto saxophone, soprano saxophone, clarinet, flute, alto flute, bass flute, piccolo
Rich Perry: tenor saxophone
Donny McCaslin: tenor saxophone, clarinet, flute
Scott Robinson: baritone saxophone, bass clarinet, alto clarinet, clarinet
Tony Kadleck: trumpet, fluegelhorn
Greg Gisbert: trumpet, fluegelhorn
Augie Haas: trumpet, fluegelhorn
Mike Rodriguez: trumpet, fluegelhorn
Keith O Quinn: trombone
Ryan Keberle: trombone
Marshall Gilkes: trombone
George Flynn: bass trombone
Gary Versace: accordion
Lage Lund: guitar
Frank Kimbrough: piano
Rogerio Boccato: percussion (tracks: 8)
Clarence Penn: drums
Jay Anderson: bass.

All compositions by Maria Schneider

Produced by Maria Schneider and Ryan Truesdell

Recorded at Avatar Studios, Room C, New York August 26-30, 2014
Engineered by Brian Montgomery
Assisted by Thom Beemer and Tyler Hartman
Mixed by Brian Montgomery, Maria Schneider, and Ryan Truesdell
Mastered by Gene Paul at G&J Audio

All album photos taken by Briene Lermitte, August 11-13, 2014


BIOLINKS:

https://www.mariaschneider.com/
https://www.facebook.com/mariaschneiderjazz/

 

 

 Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade