„Копнение“ на Теодосий Спасов „Безклавишно трио“

Има едно изкуство, което пряко стига до сърцето и емоциите, и ако има силата, въздига ги. Мнозина са призвани, но малцина са избрани да създават музика за душата. Сред тези избраници на Съдбата е ТЕОДОСИЙ СПАСОВ. Неговата музика е определяна като неземна и космическа, наричат го Кавала на планетата. Но най-ценното качество на музиката, която той създава, е, че е наша, българска, а по свой начин тя докосва всеки човек и всяко същество тук, на Земята. Той успява в кавала си да улови ветровете на Еверест, съумява да накара дори пингвините на остров Ливингстън да се заслушат в неговите изпълнения с неповторимо съчетание на народна музика с елементи от джаз, класика и електронна музика.

ТЕОДОСИЙ споделя: „Предисторията на албума „КОПНЕНИЕ“ е натурална и естествена. В годините се появяваха спонтанно теми и идеи за нови композиции, които записвах на ноти и в движение изпълнявах по концерти с най-различни групи и състави. Не бях сигурен как точно трябва финално да бъдат издадени на компакт диск във вид на мой пореден албум. Естествено точно тези пиеси се отсяха във времето като незаписани и дойде моментът да ги запиша в този драматургичен ред. Обикновено обичам да записвам албум след турне или след многократно изпълнение по концерти на определен репертоар. Тогава всички излишни музикални решения остават някъде назад по пътя на тяхното изкристализиране и резултатът от записите на музиката е блестящ по отношение на конкретиката на музикалния изказ“.

И продължава: „Концепцията на този албум е да създам и запиша музика без участие на клавишен инструмент. Исках тя да звучи пространствено като форма и конкретно в мелодичен, басов и ритмичен план. Чрез художествените средства на звукоизвличане на флажолети и пицикати при баса, на  перкусионни специални звуци при барабаните, внимателно дозирани аналогово – електронни звуци при кавала и баса, да не се усеща липсата на хармония.  Имах желанието музиката да въздейства многопланово, като стилове и жанрове. С една дума „World Fusion Conception”. Мисля, че го постигнахме заедно с АЛЕКСАНДЪР ЛЕКОВ – бас китара и НАЧО ГОСПОДИНОВ – ударни инструменти. Разбира се, не бих пропуснал да спомена и звукорежисьорския и технически екип на Студио 2 на БНР в лицето на КОНСТАНТИН РАЙДОВСКИ, ГЕОРГИ ТОПОРЧЕВ и МИХАИЛ МИХАЙЛОВ, които подходиха оригинално и творчески в тази концепция“ – завършва ТЕОДОСИЙ СПАСОВ.

Албумът „КОПНЕНИЕ“ на БЕЗКЛАВИШНОТО ТРИО, в който жанровата ограниченост просто липсва, отваря вратите на необятното в нас. Заедно АЛЕКСАНДЪР ЛЕКОВ и НАЧО ГОСПОДИНОВ, ТЕОДОСИЙ пее, свири на кавала си и ни представя букет от осем музикални пиеси. Дава верния ориентир на „ИЗГУБЕНИТЕ КИТОВЕ“, вдъхновява едно „ГЛУХАРЧЕ“ да разцъфти и да полети… „НИЕ СМЕ ВОДА“ и водата в нас кипва, понесени от “БЕЛОМОРСКА ПЕСЕН“, „ЯФО“ и „ПРАВО-НОВО“. Емоционалните му експерименти продължават в „ЕПРУВЕТКА“ и накрая, разпалил нашата божествена искра, ни изстрелва високо, високо в далечно „КОПНЕНИЕ“ със стиховете на ПЕЙО ЯВОРОВ.

Артист, музикант, композитор, ТЕОДОСИЙ СПАСОВ с БЕЗКЛАВИШНОТО ТРИО намира онзи магически начин да ни изпрати на далечно пътуване навътре и все по-навътре в себе си, чак към корена.

КОНСТАНТИН РАЙДОВСКИ, който е продуцент звукозапис на албума, тонинженер, прави монтажа и смесването, междувременно получи на 29 октомври 2022 г. в Нови Сад, Сърбия, наградата за звукозапис на композицията „КОПНЕНИЕ“ на 18-ия конкурс за звукозаписи на обществени услуги “Taktons 2022”.

Албума „КОПНЕНИЕ“ ще чуем в събота, 12 ноември, в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР, след новините от 21.00 ч.

 

В предаването на 12.11.2022 г.: Теодосий Спасов „Безклавишно трио“ и албумът „Копнение“

ТЕОДОСИЙ СПАСОВ
БЕЗКЛАВИШНО ТРИО
КОПНЕНИЕ
Дата на издаване: 14 септември 2022 г.


СЪДЪРЖАНИЕ:

01.Изгубените китове – 5:33
02.Глухарче – 3:54
03.Ние сме вода – 3:40
04.Беломорска песен – 6:47
05.Епруветка – 2:49
06.Яфо хоп – 5:45
07.Право – Ново – 3:49
08.Копнение – 5:29

©2022 БНР


УЧАСТНИЦИ:

Теодосий Спасов - кавал, вокал
Александър Леков - бас китара
Начо Господинов – барабани

Музика и аранжимент: Теодосий Спасов
Идея и артистично направление: Теодосий Спасов

Продуцент: Българско национално радио
Продуцент звукозапис: Константин Райдовски

Записите са реализирани на 27 и 28 октомври 2021 във Второ студио на БНР, София, България

Тонрежисьор: Георги Топорчев, тонинженери: Константин Райдовски и Михаил Михайлов
Монтаж и смесване: Константин Райдовски
Мастериране: Иван Шопов в Етераудио студио, София, България

Графичен дизайн: Андрей Катански
Фотографии от Ани Петрова & Константин Райдовски


ТЕКСТ:

Копнение

Все туй копнение в духът,
все туй скиталчество из път,
на който не съзирам края.

И поглед вечно устремен
напред, към утрешния ден,
без там пристанище да зная…

Пейо Яворов


ВРЪЗКИ:

https://www.facebook.com/theodosii/
http://theodosiispassov.com/bg

 Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade