"Етноелектрокласик – звуци от вселената" на Мануела Бончева

През 2015 г. доцент д-р МАНУЕЛА БОНЧЕВА посещава за първи път Мароко и е впечатлена от приликите ни с културата на берберите. През периода ноември 2021 – януари 2022 г. тя отново е там и се среща с мароканския цигулар ХИШАМ ТЕЛМУДИ, с когото обсъждат идеята за реализирането на съвместен проект. По-късно МАНУЕЛА привлича към замисъла и тунизийския цигулар ЗИЕД ЗУАРИ, и така се появява нейният авторски проект "ЕТНОЕЛЕКТРОКЛАСИК – ЗВУЦИ ОТ ВСЕЛЕНАТА". В неговата основа е синтезът между класика и електроника с етно елементи, чиято световна премиера се състоя на 10 юни 2022 в рамките на МФ "Софийски музикални седмици".

Специфичното за този проект е, че се основава на идеята за метаморфозата през призмата на импровизационни диалози в периметъра на саунд дизайна. Това го прави отворен за участие на различни музиканти в изпълненията на живо, така че тези изпълнения да се осмислят като отделни проекти. Цветната музикална палитра на Магреб се отразява в семплираните майсторски интерпретации на двамата цигулари от Мароко и Тунис – ХИШАМ ТЕЛМОУДИ и ЗИЕД ЗОУАРИ.

Специалното участие в премиерата на солиста на Оркестъра за народна музика при БНР НЕДЯЛКО НЕДЯЛКОВ не е случайно. Той е специфичен музикант, който по време на живото изпълнение на сцената умело импровизира, при което неговите изпълнения с кавал майсторски се преплитат с цигулките на ХИШАМ и ЗИЕД, така че да успеем да доловим синтеза и синергията между музикалните култури на Балканите и страните от Магреб.

"ЕТНОЕЛЕКТРОКЛАСИК – ЗВУЦИ ОТ ВСЕЛЕНАТА" съдържа седем пиеси, които представят типичната за МАНУЕЛА БОНЧЕВА еклектична електронна среда, издържана в стилистиката на космическата безтегловност на Intelligent Electronic Music – електронна музика с високо качество от жанровете ambient, downtempo, house, trance, drum and bass. 

Албума "ЕТНОЕЛЕКТРОКЛАСИК – ЗВУЦИ ОТ ВСЕЛЕНАТА" ще чуем в събота, 26 ноември, в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР, след новините от 21.00 ч.

 

В предаването на 26.11.2022 г.: Мануела Бончева и албумът "Етноелектрокласик – звуци от вселената"

МАНУЕЛА БОНЧЕВА
ЕТНОЕЛЕКТРОКЛАСИК - ЗВУЦИ ОТ ВСЕЛЕНАТА
Дата на издаване: 10 юни 2022 г.

СЪДЪРЖАНИЕ:

Хишам Телмоуди:

1.Марокански импресии – 10:52
смесват се две мелодии, първата е авторска композиция в до минор, а втората е известен марокански танц

2.Rahat El Аrwah – 4:47
авторска композиция в макам Rahat El Аrwah, един от главните арабски маками

3.Пътуването – 7:48
авторска мелодия, изградена върху комбинацията между диатоничен минор и хроматичен кюрдски звукоред

Зиед Зоуари:

4.Импровизации от Сфакс – 7:03
импровизация, която е базирана на традиционна мелодия от родния град на Зиед - Сфакс

5.При берберите – 8:15
импровизация с ярко изразено берберско звучене в пентатоничен звукоред. Това Зиед свързва с африканската принадлежност на тунизийците, а ние може да открием също връзката с българските пентатонични мелодии

6.Суфи – 7:46
импровизация, инспирирана от музиката на тунизийското суфи братство

Хишам Телмоуди и Недялко Недялков:

7.Balkan Arab-Andalusian – 8:48
Арабо-андалуската мелодия при цигулката на Хишам прелива в бавна и хороводна кавалджийска мелодия на Недялко Недялков, положени в бароково-експериментална електроника

© 2022 Мануела Бончева


УЧАСТНИЦИ:

Мануела Бончева - електроника
Недялко Недялков - кавал
Хишам Телмоуди - цигулка
Зиед Зоуари - цигулка

Музика и аранжимент: Мануела Бончева
Идея и артистично направление: Мануела Бончева

Период на създаване: март – май 2022 г.


ЗА МАНУЕЛА БОНЧЕВА:

Мануела Бончева е родена през 1969 г. в Пловдив. Завършва СМУ Пловдив със специалност пиано. Продължава образованието си в АМТИИ Пловдив, където се дипломира с тема по музикален фолклор. Специализира Етномузикология в НМА "Проф. Панчо Владигеров", след което през 2003 в Институт за изследване на изкуствата - БАН получава докторска степен с тема, ориентирана към етноорганологията. От 2012 е доцент по етномузикология и световна музика в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Интересът ? към различни аспекти на световната музика я насочва към студиото на проф. д-р Симо Лазаров в НБУ, където през 2018-2019 прави специализация за работа с музикален софтуер. През 2020 г. издава първите два EP-та с пет техно трака с испанския лейбъл Unsupportable Recordings. През същата година попада в класацията за най-добри музикални продуценти жени на подкаста Resonancias на испанското Radio 3 Extra. През 2021 получава предложение да се присъедини към артистите на базираната в САЩ неправителствена организация Remix ? Culture с ремикс на Ferqa Ahwach Agdz s "Yallah Yallah Yannirda Woulli". По време на нейния престой в Мароко в периода ноември 2021 - януари 2022 се среща с Хишам Телмоуди, откъдето се ражда идеята за настоящия проект, базиран на синтеза между класика и електроника с етно елементи. Стилът на Мануела е определян в електронните среди като еклектичен и трудно попадащ в определена категория на електронната музика."


ВРЪЗКИ:

https://soundcloud.com/manuela-boncheva
https://www.facebook.com/Manuela-Music-Production-110503285109476
https://www.facebook.com/manuela.boncheva/
https://www.youtube.com/channel/UC953Ja9EYznIaL8yXIxlw0Q
http://www.zouarizied.com/
https://hichamtelmoudi.com/

 Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade