“Mingus Ah Um” by Charles Mingus
25-03-2023

1959 г. е белязана с върхови заглавия на албуми, останали паметни в историята на джаза и трасирали развитието му години напред: „Kind of Blue“ на Miles Davis – квинтесенцията на джаза, „Giant Steps“ на John Coltrane – повратна точка в историята на джаза, "Take Five" от албума „Time Out“ на Dave Brubeck – една от най-популярните мелодии в джаза, „The Shape of Jazz to Come“ на Ornette Coleman – най-същественият free jazz албум, и сред тях “MINGUS AH UM” на CHARLES MINGUS – любимото заглавие на милиони почитатели.

Албумът „MINGUS AH UM“ с право заема това почетно място и индикира пълния разцвет на развитието на MINGUS като композитор и контрабасист. След дълги чиракуващи години той успява да намери реномирана звукозаписна компания, защото винаги се тревожи за парите и така намира сигурност. Отделно от това живее в страна, която в онези години го смята в най-добрия пример за второразреден гражданин.  

Беден през повечето време, дебеланко, любител на пури, темпераментен, несигурен, женомразец, CHARLES MINGUS, въпреки че редовно е включван в списъците с най-добрите джаз музиканти и се говори за него като за един най-изтъкнатите контрабасисти и лидери на състави в джаза за всички времена, най-добрите му албуми нямат аналог и затова не са толкова популярни. 

Тук изиграва роля и влиянието на класическата музика: MINGUS съчетава похватите на Игор Стравински и Arnold Schoenberg с тези на джазмените Duke Ellington, Charlie Parker и съвременниците му Thelonious Monk и Dizzy Gillespie. В един момент той започва да сглобява парчетата от пъзела с постиженията си и след дълго време на подготовка идва този удивителен изблик, който представяме.

Заглавието на албума е неточна алюзия с въображаемо латинско склонение. Обичайно за учениците, изучаващи латински език, е да запомнят латинските прилагателни, като първо произнасят именителния падеж от мъжки род (обикновено завършващ на "-us"), след това именителния падеж от женски род ("-a") и накрая именителния падеж от среден род единствено число ("-um") – което предполага трансформация на името му като MINGUS, MINGA, MINGUM. 

Синът на афроамериканец с шведски примеси и майка с английски, китайски и южноамерикански корени, която позволява да се слуша само църковна музика у дома, прегръща блуса и госпъла по сложния начин, по който човек прегръща най-добър приятел, или родния си град – предпазливо, с обречена и дълбоко скътана любов. 

В албума „MINGUS AH UM“ CHARLIE дава израз на своята почит към предците си и музикалните си предшественици. Откриваме тази почит към евангелисткото пеене и проповедите от неговото детство, към блуса и стила буги, към пионера на джаза и пианиста Jelly Roll Morton, към великия Duke Ellington и знаковите саксофонисти Lester Young и Sonny Rollins, и т.н. 

CHARLIE MINGUS се изявява и като непримирим борец за гражданските права на афроамериканците, в една от пиесите на албума откриваме губернатора на щата Арканзас Orval E. Faubus, известен със своята позиция през 1957 г. срещу интегрирането на училищата в Литъл Рок, която принуждава президента Dwight "Ike" Eisenhower  да изпрати Националната гвардия да предотврати размириците. 

Записите на албума траят само два дни през май 1959 г. с участието на саксофонистите JOHN HANDY, SHAFI HADI и BOOKER ERVIN; тромбонистите WILLIE DENNIS и JIMMY KNEPPER; пианиста HORACE PARLAN и барабаниста DANNIE RICHMOND. 
След издаването си „MINGUS AH UM“  получава най-високи оценки от меродавни издания като DownBeat, Rolling Stone, AllMusic, а през 2013 г. е въведен в Залата на славата на “Grammy” и е включен в Националния регистър на звукозаписите към Библиотеката на Конгреса на САЩ. 

Този албум ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” в събота, 25 март, след новините от 21.00 ч. 

 


В предаването на 25.03.2023 г. Charles Mingus  с албумът „Мингъс Ах Ум“

CHARLES MINGUS
MINGUS AH UM
Date of Release: October 14th, 1959


SONGS/TRACKS:

1. "Better Git It in Your Soul" – 7:26
2. "Goodbye Pork Pie Hat" – 4:54
3. "Boogie Stop Shuffle" – 3:48
4. "Self-Portrait in Three Colors" – 3:11
5. "Open Letter to Duke" - 4:59
6. "Bird Calls" - 3:16
7. "Fables of Faubus" – 8:19
8. "Pussy Cat Dues" – 6:33
9. "Jelly Roll" – 4:04

©2019 Mobile Fidelity Sound Lab, Inc.


CREDITS:

All tracks composed by Charles Mingus

Charles Mingus – bass
John Handy – alto sax, clarinet (8), tenor sax (2)
Booker Ervin – tenor sax
Shafi Hadi – tenor sax, alto sax (5, 6, 9)
Willie Dennis – trombone (2, 3, 4, 5)
Jimmy Knepper – trombone (1, 6, 7, 8, 9)
Horace Parlan – piano
Dannie Richmond – drums

Producer – Teo Macero

Tracks 1, 6, 7, 8 and 9 recorded on May 5, 1959; 
tracks 2, 3, 4 and 5 recorded on May 12, 1959. 
All tracks recorded at Columbia 30th Street Studio, New York City.

Reissue Producer – Michael Cuscuna
Mixed by, Mastered by – Mark Wilder, Rob Schwarz
Engineer: Ray Moore

Liner Notes – Diane Dorr-Dorynek
Photography by – Herb Snitzer
Artwork – S. Neil Fujita


BIOLINKS: 

https://www.charlesmingus.com/
https://www.facebook.com/charlesmingus

 

всички новини
Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade