“Crescent“ by John Coltrane Quartet
09-12-2023

Легендата в джаза, саксофонистът JOHN COLTRANE, носител на наградата „Grammy“, постоянно се развива и сякаш живее в звукозаписното студио, особено през върховата си 1964 година. 

Едно от най-интригуващите явления в музиката на миналия век – COLTRANE, въпреки сравнително краткия си творчески път (отива си на 40 г.), създава толкова дълбоки по съдържание и форма произведения, че дори в наши дни, 56 години след неговата смърт, те не губят своята актуалност. Неговото новаторство, неспирният му творчески дух и почти религиозната преданост на музиката са вдъхновяващ пример за мнозина последователи. Той  многократно е определян от критиката за джазмен на годината, за най-добър тенор саксофонист, но не това в крайна сметка определя значението му, а величието на музикалните му идеи.

Така става един от най-влиятелните джаз музиканти, свирили някога, и днес дори е по-актуален, отколкото през живота си. Първоначално е привлечен от популярните джаз формати bebop и hard bop, преди в крайна сметка да стане една от водещите сили зад free jazz, или свободния джаз. Неговите албуми „A Love Supreme“, „My Favourite Things“, „Giant Steps“ и „CRESCENT“ влизат в съкровищницата на музиката с планетарно значение. 

Единственото предвидимо нещо за COLTRANE е непрестанният му стремеж за промяна. Както сам твърди, той постоянно е в търсене, но: „Не зная какво точно търся. Нещо, което не е било свирено преди, не знам какво е. Само зная, че ще имам това усещане, когато го доловя“. 

Албумът „CRESCENT“, или „НАРАСТВАНЕ“, от лятото на 1964 г., е епичен албум, показващ медитативната страна на COLTRANE, която ще послужи като великолепна прелюдия към безсмъртната му творба „A Love Supreme“ от края на същата година.

Във всичко, което прави, COLTRANE се изявява като лиричен музикант. Друг гений в джаза, free jazz мултиинструменталистът Ornette Coleman заявява: „Той е най-лиричният музикант, когото познавам“. И това е овладян лиризъм, който пронизва целия албум „CRESCENT“.

Тук откриваме обобщение на времето, изследване отвътре на определени музикални образи, които COLTRANE търси в този конкретен период. С него доказва величието си като композитор и потвърждава факта, че присъщият му лиризъм, когато обобщава настроението си, е директен и далеч от симулация, може би най-доброто от лиричната линия в джаза въобще. Той е откровен музикант, който не се страхува да покаже чувствата си и в този албум. Понякога те силово ни водят напред с духовен копнеж и порив за търсене, в други моменти са по-меки, но не по-малко отворени и проникващи.

Всъщност „НАРАСТВАНЕ“ е концептуално изграден албум, интегрирано цяло, а не просто колекция от пиеси, създаден сякаш под влиянието на мощно песнопение, с което се потвърждава защо знаем COLTRANE като дълбоко духовен човек.

Неговият най-добър квартет с пианиста McCOY TYNER, JIMMY GARRISON  на контрабаса и ELVIN JONES на барабаните подкрепя малко по-нежната страна на COLTRANE с този албум и макар да не е напълно в баладичен стил, фокусът и достъпният тон правят чудеса за всеки, който желае да седне и да остави тази музика да го извиси. Особено интересен е дуетът на саксофона с барабаните в края на албума, който COLTRANE развива по-нататък като подход в следващите си изяви.

Албума „CRESCENT“, или „НАРАСТВАНЕ“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР в събота, 9 декември, след новините от 22.00 ч.

В предаването на 9.12.2023 г: John Coltrane и албумът “Нарастване“


JOHN COLTRANE QUARTET 
CRESCENT 
Date of Release: July 2nd, 1964

SONGS/TRACKS:

1.    Crescent - 8:42
2.    Wise One - 9:02
3.    Bessie's Blues - 3:34
4.    Lonnie's Lament - 11:45
5.    The Drum Thing - 7:24

All songs composed by John Coltrane and published by Jowcol Music (BMI)

©2016 Verve Reissues Ltd.


CREDITS:

Tenor Saxophone, Soprano Saxophone – John Coltrane
Bass – Jimmy Garrison
Drums – Elvin Jones
Piano – McCoy Tyner (tracks: 1 to 4)

Producer – Bob Thiele

Engineer – Rudy Van Gelder
Mastered By – Van Gelder*

Design [Cover] – Flynn*
Design [Liner] – Joe Lebow
Liner Notes – Nat Hentoff
Photography by [Cover] – Charles Stewart*
Photography by [Gatefold] – Bob Thiele

Recorded at Rudy Van Gelder Studio, Englewood Cliffs, NJ, 27 April (tracks: 2, 4, 5) and 1 June (tracks: 1, 3) 1964

Van Gelder stamped in runouts

Reissue Producer – Michael Cuscuna

Mastered at MCA Studios
Mastered by [Digitally Remastered 2016] – Erick Labson


BIOLINKS: 

https://www.johncoltrane.com/
https://www.facebook.com/johncoltrane/
https://www.instagram.com/johncoltrane/
https://twitter.com/JohnColtrane


 

всички новини
Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade