“Fonixx meets Theodossii Spassov”
09-03-2024

Албумът “FONIXX MEETS THEODOSSII SPASSOV”, или „ФОНИКС СРЕЩА ТЕОДОСИЙ СПАСОВ“ на джаз формацията FONIXX с ръководител швейцарския мултиинструменталист и композитор RAPHAEL ZEHNDER, записан с участието на ТЕОДОСИЙ СПАСОВ, кавал, тромпет и вокал,  има интересна предистория.

Всичко започва през 2002 година с първата среща на ТЕОДОСИЙ СПАСОВ и RAPHAEL ZEHNDER в студен зимен ден в София. RAPHAEL е за първи път в България и – както винаги прави в чужбина – купува типично български музикален инструмент, кавал. И скоро научава за виртуозния български изпълнител на кавал и неговия омагьосващ начин на свирене. По една случайност или просто по съдбовен начин става така, че двамата се срещат. Започва чудесно приятелство. 

Следват съвместните изяви в Thun (Швейцария) през 2003 година и в Габрово през 2004 година (Срещи I), отново в Швейцария през 2005 година (Срещи II). Двамата музиканти продължават заедно, изпробват нови неща, смесват български, швейцарски и въобще световни ритми. 
През 2006 година изненадват почитателите си със съвместната проява “FONIXX MEETS THEODOSII SPASSOV” и това е Срещи III на Фестивала на изкуствата Аполония в Созопол, през ноември в различни реномирани джаз-клубове в Швейцария, както и на джаз фестивала в Банско през 2007 г.

Ето какво споделя ТЕОДОСИЙ СПАСОВ в интервю за този проект:

„В последните години имам желание да представям моите приятелства в международен мащаб. Това са проекти с музиканти извън България. Искам по някакъв начин хората, които следят развитието ми, да се докоснат до моите преживявания и духовно обогатяване, срещайки и други култури. Това също е и начин за ограмотяване по отношение на толерантността. Когато човек интегрира и работи с хора от друга националност, култура и интереси, и създава с тях продукт, означава, че приема различието, харесва и помага на идеята да се създава нещо качествено за националното обогатяване на културата. 

Кавалът е чудесна, божествена играчка. Тя може да се използва както кубчето на Рубик – има 
най-различни решения, за да стигнеш до крайния резултат. Кавалът е занимание на музиканта, което носи постоянни изненади и провокации за нова и нова игра. Музиката е божествена игра, а кавалът е средството, с което влизам в тази игра.

С формацията FONIXX представяме музика отвъд джаза, отвъд рока, отвъд традицията – смесица от много здраво усещане в областта на музиката с комбинации от акустичен звук и електроника. Всеки от нас влага максимално от своята енергия в този състав. Това е нещо, което аз оприличавам като power combo from another planet (експлозивно комбо от друга планета)“. 

Албума “FONIXX MEETS THEODOSSII SPASSOV”, или „ФОНИКС СРЕЩА ТЕОДОСИЙ СПАСОВ“, ще чуем в предаването “Картини от една изложба®” на програма “Хоризонт” на БНР, в събота, 9 март, след новините от 22.00 ч.


FONIXX MEETS THEODOSII SPASSOV
BEGEGNUNGEN III
Date of Release: 2007


SONGS/TRACKS:

1.    Maichinko (Trad. / Arr. Theodosii Spassov) – 9:14
2.    Duckling Soup (Theodosii Spassov) – 7:00
3.    Dream Dreaming (Theodosii Spassov) – 8:25
4.    Graupenschauer (Daniel Schlappi / Arr. Raphael Zehnder) – 7:21
5.    Blue 2 (Mark Koch) – 7:07
6.    Say Bob (Theodosii Spassov) – 5:15
7.    Mountain High (Mike Maurer) – 8:26
8.    Vasi (Jan Troesch) – 4:31
9.    Akaba (Andreas Waelti) – 8:53
10.    Rat’s & Cat’s (Andreas Waelti) – 6:42

©2007 Saxophonics


CREDITS:

Musicians:

Theodosii Spassov – kaval, trumpet, vocal / (BG)
Raphael Zehnder – saxophone /sopran, alto, tenor, nadhaswaram on “Akaba” (CH) 
Jan Troesch – guitar (CH) 
Andreas Waelti – bass (CH)
Simon Fankhauser – drums (CH)
Vincent Membrez – piano (CH)

Guest: Mike Maurer – alphorn on “Mountain High”, trumpet on “Duckling Soup” (CH)

Produced by Raphael Zehnder and Theodosii Spassov

Recorded at the Shanti Studio, Iseltwald (CH) of Peter Sterchi 20 – 21 November 2007  

Pro Tools Editing, mixed by Pavel Boliarski and Theodosii Spassov
Mastering by Pavel Boliarski

Photography by Beat Widner / Raphael Zehnder

Art Direction / Cover Design by Ivo Hristov

Booklet Design by Nino Boccardo 


BIOLINKS: 

https://www.facebook.com/theodosii/
http://theodosiispassov.com/bg
e-mail: r-zehnder@bluewin.ch
www.saxophonics.ch


 

всички новини
Copyright     KartiniOtEdnaIzlojba.bg 2009 Created By WebTrade